Skip to main content
Review

Review: Saucony Triumph Iso vs Saucony Triumph 11

door 21 juni 2015december 6th, 2017No Comments

Het kan je haast niet ontgaan zijn: Saucony heeft twee haar vlaggenschepen totaal vernieuwd. De Saucony Triumph (de comfortabele neutrale schoen) en de Hurricane (het vergelijkbare model maar dan voor de overproneerder) hebben een complete make-over ondergaan. Een make-over, zeg je? Ja, niet alleen qua uiterlijk, ook qua opbouw is de schoen rigoureus veranderd. All4running-medewerkster Margon Groen trok de Triumph Iso aan en zocht het uit.

De Triumph Iso is voorzien van een vernieuwde soort demping, namelijk de PWRGRID+. PWRGRID is de voor Saucony kenmerkende tussenzool, voor de PWRGRID+ is hier een 3mm dikke extra schuimlaag aan toegevoegd. Door deze schuimlaag biedt de nieuwe Triumph 20% meer schokdemping dan zijn voorgangers, terwijl de heel-to-toe drop nog steeds 8mm is.

Door deze extra demping, is de Triumph Iso ook meer bedoeld voor de langere duurlopen, waarbij meer op de hak geland wordt, en eventueel ook voor beginnende lopers. De schoen is niet geschikt voor trainingen op de baan. Dit omdat zowel de schoen als de baan van zichzelf vrij zacht zijn. Het bovenwerk is tegenwoordig veel comfortabeler. Dit heeft Saucony gerealiseerd door ISOFIT toe te voegen: de schoen voelt als een sok om de voet en volgt elke beweging van de voet. Zo beperkt de schoen je niet in je bewegingen, en ontstaat er optimaal comfort.

Saucony Triumph Iso

Even op een rijtje de verschillen tussen de Triumph Iso en de Triumph 11.

Triumph Iso Triumph 11
292 gram 315 gram
PWRGRID + PWRGRID
ISOFIT
29mm hiel naar 21mm voorvoet 34mm hiel naar 26mm voorvoet
neutrale loper neutrale tot licht pronerende loper

Cijfertjes en tabellen zijn natuurlijk mooie dingen, maar ervaringen zeggen mij veel meer. Ik was dan ook erg blij dat ik de nieuwe Triumph mocht testen. Jaren geleden liep ik op de Triumph 8. Niet te vergelijken met de modellen van nu, vandaar dat ik naast de Triumph Iso ook op de Triumph 11 ben gaan lopen.

De testSaucony Triumph Iso
Het eerste waar ik op let als ik een nieuwe schoen aan trek, is de pasvorm. De Triumph Iso zit meteen als gegoten. De ISOFIT is overduidelijk comfortabeler dan het traditionele bovenwerk uit de Triumph 11. Ik heb een iets bredere voorvoet, waardoor de naden rondom het breedste gedeelte van mijn voorvoet vaak een knellend gevoel geven. In de Triumph 11 voel ik dit lichtjes, al is het al een stuk beter dan de voorgangers. In de Triumph Iso voel ik helemaal niets, erg fijn!

Wat mij vervolgens opvalt is de breedte van de hielkappen. Waar die van de 11 vrij smal, stevig en stabiel is, voelt die van de Iso wat breder, zacht en losser. Bij het strikken van de schoen blijkt wel dat ook de Iso op mijn gehele voet goed aansluit. Saucony heeft ervoor gekozen het binnenwerk en de buitenkant ‘los’ van elkaar te halen, waardoor je met het strikken van de veters preciezere spanning kunt geven op de plekken waar jij dat nodig vindt.

Dan het lopen. Van tevoren is het wel goed om te weten dat ik van nature een voorvoetlander ben. Hierbij land ik ook nog eens compleet in supinatiestand, waardoor ik bij de afwikkeling behoorlijk naar binnen ‘klap’. Bij het landen op de hakken wil ik daardoor ook licht proneren. Om de schoenen zo goed mogelijk te vergelijken ben ik zowel voor het kortere werk (voorvoetlanding) als het langere werk (haklanding) op pad gegaan. Om het één en ander te verduidelijken heb ik hierbij ook gebruik gemaakt van de Shoe Advisor.

De Triumph Iso is over de gehele zool erg zacht. Dit geeft een heerlijk comfortabel gevoel, maar bij het landen op de voorvoet is het in mijn geval niet stabiel genoeg. Het voelt ook alsof er onder de voorvoet een extra kussentje zit, waardoor het instabiel wordt. Ik land compleet op de buitenkant van de bal van mijn voet en zak daarna flink naar binnen.

Tijdens het lopen merk ik dat mijn voorvoet in de kramp schiet en ook mijn schenen last krijgen van de onrust in mijn landing. Bij het landen meer naar de hakken verdwijnt het krampgevoel en kan ik optimaal gebruik maken van de zachtheid van de schoen. De schoen voelt comfortabel aan, al blijft mijn loop onrustig. Zeker bij het afwikkelen voel ik mezelf flink proneren. Rechts al vanuit de hak, links wat meer over de voorvoet. Mijn schenen blijven gevoelig, ik ben blij dat ik weer thuis ben.

Saucony Triumph IsoDe Triumph 11 is over de gehele zool even stabiel en comfortabel. De schoen is directer dan de Iso, waardoor ik er gemakkelijker op weg loop. Het landen op de voorvoet is ook op dit model niet ideaal, maar ik merk dat ik minder naar binnen ‘klap’ tijdens de afwikkeling. Mijn schenen en voorvoeten reageren ook lang niet zo gevoelig op deze schoenen. Waar ik op de Iso ook tijdens de haklanding naar binnen zak, is dit op de 11 totaal niet het geval (zie afbeelding). Doordat deze zool vrij stabiel is, geeft het voldoende ondersteuning aan mijn manier van lopen.


Conclusie

Zoals gezegd is de Triumph Iso een heerlijk comfortabele schoen, maar totaal verschillend dan de Triumph 11. Voor mij, met mijn directe loopstijl, is deze schoen niet geheel geschikt. Ben je benieuwd of deze schoen wel geschikt is voor jou? Kom dan eens bij ons langs voor een analyse op de Shoe Advisor!