Skip to main content
Review

Review: Saucony Guide 9 vs. Saucony Guide 8

door 22 februari 2016december 6th, 2017No Comments

Saucony Guide 9

Als Saucony een nieuwe versie uitbrengt van een bestaand model hardloopschoenen, dan wordt daar traditiegetrouw vrij fanatiek aan gesleuteld. De vraag is elke keer weer: welke nieuwe toevoegingen heeft Saucony ditmaal bedacht? En belangrijker nog: hoe pakt dat uit? All4running-medewerkster Margon Groen vergelijk de Saucony Guide 9 met de voorganger, de Saucony Guide 8.

Saucony is hard bezig met het verbeteren van haar populaire modellen. In de Saucony Guide 9 komen we het Everun-materiaal tegen, dat we al kennen uit de Saucony Triumph Iso 2. Door deze aanpassing is de Guide nog comfortabeler, stabieler en sneller dan hij al was. Benieuwd wat er nog meer veranderd is? Dat lees je hieronder!

Slijtzool
Wanneer we naar de slijtzool van de Saucony Guide 9 kijken, valt het profiel in visgraatvorm direct op. In plaats van flexgrooves aan de laterale zijde van de voet (zoals in de Guide 8), zijn deze nu horizontaal geplaatst. Deze horizontale plaatsing geeft de schoen een stabieler gevoel in de breedte van de voet. Daarnaast is de Guide 9 voorzien van een Tri-Flex-zool, voor beter grondcontact en een flexibele tred. In zowel de Guide 9 als zijn voorganger komen we IBR+ tegen, een rubberen slijtzool die lichter is dan bij andere merken, zonder zijn duurzaamheid te verliezen. Het antipronatie-blokje in de Guide is onveranderd.

Asics Gel Kayano 22
Saucony Guide 8
Asics Gel Kayano 22
Saucony Guide 9

Demping
Zoals hierboven al genoemd, is de Guide 9 uitgerust met Everun-demping. Dit materiaal ligt onder de inlegzool, bovenop de PWRGRD-demping die we in de Guide 8 ook al zagen. Het Everun-materiaal ziet eruit als kleine bolletjes, die tegen elkaar gedrukt zijn. Op het oog doet het wat aan piepschuim denken. Deze bolletjes nemen de energie bij de landing in zich op en geven deze direct weer af, zodat de afzet responsiever is. Hierdoor geeft de schoen een direct gevoel, en is hij ook prima te gebruiken op een zachtere ondergrond als bijvoorbeeld de atletiekbaan.

Bovenwerk
We zien tegenwoordig veel schoenen met een naadloos bovenwerk, om wrijving bij stiksels en naden te voorkomen. Waar de Guide 8 nog wat naden rondom de midvoet had, is de Guide 9 compleet naadloos. De schoen zit hierdoor als een sok om de voet en voelt flexibeler in de afwikkeling. Door dit FLEXFILM-bovenwerk is de schoen in staat zich aan te passen aan ieder afzonderlijk deel van de voet.

Uiterlijk
Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar de Guide 9 is uitgevoerd in een aantal opvallende kleurstellingen. Leuk om te weten: sommige kleuren matchen met de collectie zomerkleding van Saucony.

Technische specificaties

Saucony Guide 8
Saucony Guide 9
  • 8 mm heeldrop
  • 8 mm heeldrop
  • Gewicht: 281 gram (heren US 9)
  • Gewicht: 275 gram (heren US 9)
  • Pronerende loper
  • Pronerende loper
  • Allroundschoen
  • Allroundschoen

Conclusie
Ik heb het al eerder gezegd, Saucony is goed bezig met het nieuwe Everun in haar schoenen. Ook de Guide 9 is weer een fijne schoen; stabiel, comfortabel en direct. Precies wat je van een schoen als deze mag verwachten. Fijn op de verharde weg, maar je kunt er ook prima mee uit de voeten tijdens een baantraining of een run door het bos.

Benieuwd of de Saucony Guide 9 voor jou de ideale hardloopschoenen zijn? Kom ze eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Uiteraard vind je de Saucony Guide 9 ook in onze webshop.