Skip to main content
Review

Review: Brooks Launch 3 Amsterdam

door 13 juni 2016december 6th, 2017No Comments

Brooks Launch 3 Amsterdam

De Brooks Launch 3 Amsterdam is een exclusieve uitvoering ter gelegenheid van het aankomende EK Atletiek in Amsterdam. Daarmee zijn het opvallende hardloopschoenen. Maar niet onbelangrijk: hoe lopen ze eigenlijk? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit!

Met het EK Atletiek in Amsterdam in aantocht, heeft hoofdsponsor Brooks een speciale hardloopschoen gelanceerd. De Brooks Launch 3 is knaloranje en voorzien van Amsterdamse kruizen en de wereldberoemde grachtengordel. Nederlandser kan haast niet! Maar wat is het nu eigenlijk voor schoen?

Slijtzool
Het eerst wat opvalt aan de zool zijn de felle kleurtjes. In het verleden waren zwarte slijtzolen de norm en werd ook gedacht dat dit sterker zou zijn dan de gekleurde varianten. Met de technieken van tegenwoordig maakt de kleur van de zool absoluut niets meer uit voor de slijtvastheid. Bijzonder aan de Brooks Launch 3 is dat de zool is samengesteld uit volledig geïntegreerde schokdempers. Dit zorgt voor een soepele afwikkeling van hak naar teen. Door zo min mogelijk wisselende zachtheden onder de voet, gaat er minder energie verloren in de schoen.

Brooks Launch 3 Amsterdam

Demping
De Brooks Launch 3 is oorspronkelijk een wedstrijdschoen. Dit zou je door alle promotie voor deze schoen haast vergeten. De demping is dus ook anders ingezet dan bij een allround-/trainingsschoen. De demping van een wedstrijdschoen is directer dan die in een schoen voor alledaags gebruik. De Brooks Launch 3 is voorzien van BioMoGo DNA en Ideal Pressure Zones, een dempingsmateriaal dat elke stap weer aanpast aan de voet. De druk wordt zo gelijkmatig over de voet verdeeld en geeft een comfortabel gevoel.

Bovenwerk
Dat de Brooks Launch 3 een wedstrijdschoen is, merk je meteen bij het aantrekken van de schoen. Waar trainingsschoenen meteen comfortabel en (vaak) als pantoffeltjes aanvoelen, is dit bij de Launch een ander verhaal. De gebruikte materialen zijn allemaal zo licht mogelijk, waardoor je wel comfort voelt in de hielkap, maar minder rondom de voorvoet. Door middel van het 3D-Fit Print materiaal voelt het bovenwerk wel enorm flexibel en past het zich snel aan naar de voet.

Uiterlijk
Ik zei het al eerder, deze schoen is speciaal ontworpen voor het EK Atletiek dat begin juli plaatsvindt in Amsterdam. Een schoen voor een speciaal evenement heeft ook een speciaal uiterlijk. Zo komt het dus dat de Launch zowel voor dames als heren knaloranje met blauw is, en voorzien van de bekende Amsterdamse kruizen op de hak, de grachtengordel afgebeeld op het bovenwerk en het jaar 2016 staat vermeld op de schoen. Voor veel mensen een echte collectors item!

Technische specificaties
– 10 mm heeldrop
– Gewicht: 277 gram (heren US 9)
– Neutrale loper
– Wedstrijdschoen

Conclusie
Belangrijk om te weten bij de Launch 3, is dat het een wedstrijdschoen is. Deze schoen is dus niet gemaakt om al je trainingen op af te werken, maar vooral geschikt voor het snellere werk. Dit is met name merkbaar aan het comfort, als ook de levensduur van de schoen. Een wedstrijdschoen is erg licht en zal qua levensduur zo’n 800km meegaan. Wanneer je dit wegzet tegen een trainingsschoen (1200-1500km), is dat nogal een verschil.

Op de weg houdt deze schoen zich prima, voor de snelle trainingen op de baan zou de demping iets zacht kunnen zijn. De Launch 3 is een fijne schoen, waarbij het bovenwerk als een sok rond de voet zit. Ik vind de zool wat dwingend in de voorvoet, het voelt alsof mijn voeten naar buiten gedrukt worden, maar dat is erg persoonlijk.

Ben je ook nieuwsgierig naar de Brooks Launch 3? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Uiteraard vind je de Brooks Launch 3 Amsterdam ook in onze webshop.