Skip to main content
Review

Review: Saucony Xodus ISO

door 29 augustus 2016december 6th, 2017No Comments
Saucony Omni 15

Het trailseizoen staat op het punt van beginnen! Tijd om de onverharde wegen én het avontuur op te zoeken. Maar met welke hardloopschoenen? All4running-medewerkster Margon Groen testte trailschoenen van Saucony, namelijk de Saucony Xodus ISO.

Naast hardloopschoenen voor op de weg, zijn er ook hardloopschoenen speciaal voor onverhard en ruig terrein. De Xodus Iso van Saucony is een schoen uit de laatste categorie. Grof profiel, stabiele zool en stevig bovenwerk. Wat je route ook is, met deze schoen kun je prima uit de voeten!

Slijtzool

Onder de schoen zien we zoals gezegd een grof profiel. In de Xodus Iso is gebruik gemaakt van een PWRTRAC Rubber slijtzool, welke drie keer meer grip biedt dan het rubber dat standaard gebruikt wordt. Zo heb je grip op de meest moeilijke paden. We zien het visgraat profiel terugkomen onder de schoen, zoals we die ook kennen vanuit de gewone trainingsschoenen van Saucony. In combinatie met de interne plaat die we in de meeste trailschoenen terug zien komen, zorgt dit voor stabiliteit in zowel de lengte als de breedte van de schoen. Wel zo fijn op ongelijk terrein!

Saucony Xodus ISO

Slijtzool van de Saucony Xodus ISO

Demping

Voor het eerst zien we het Everun dempingsmateriaal terugkomen in een trailschoen. Hierdoor geeft Saucony meer loop- en draagcomfort mee aan de Xodus Iso. Verder is de schoen lekker direct, zodat je een goed gevoel houdt met de ondergrond. De drop in trailschoenen ligt over het algemeen lager dan in gewone hardloopschoenen, doordat er meer gebruik wordt gemaakt van een mid-/voorvoet landing. De drop in de Xodus Iso is dan ook 4mm.

Bovenwerk

Het bovenwerk van een trailschoen krijgt veel meer te verduren dan je loopmaatjes op voor de weg. Takken, bagger, steentjes, de schoen moet zich onder alle omstandigheden goed houden. In de Xodus Iso is gebruik gemaakt van een ISOFIT bovenwerk, waardoor het voelt alsof je een sok aantrekt. Wel zien we een verharde toebox, om de tenen te beschermen tijdens het lopen. Dit zie je in de gewone hardloopschoenen niet terugkomen.

Uiterlijk

Waar trailschoenen vaak een grof uiterlijk hebben, heeft deze schoen veel weg van de gewone hardloopschoenen. De Xodus Iso is voor zowel dames als heren uitgebracht in een kleurstelling. Voor de heren flitsend blauw met geel, voor de dames paars met zwart en wat roze details.

Technische specificaties

Saucony Omni 14
4 mm heeldrop
Gewicht: 292 gram (heren US 9)
Neutrale loper
Trailschoenen

Conclusie

De Saucony Xodus Iso is een fijne trailschoen voor diverse ondergronden. Lekker allround inzetbaar, waardoor je de schoen zowel in de Nederlandse bossen als op de onverharde paden in het buitenland kunt gebruiken. Door de toevoeging van het Everun materiaal in de zool is het met deze schoen ook geen straf wanneer er een stukje verharde weg in de route zit. Het rubber is redelijk slijtvast, al is de schoen niet gemaakt voor vele kilometers over het asfalt. Dit zie je direct terug in het slijtpatroon.

Shop Saucony Xodus ISO »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Saucony Xodus ISO ook in onze webshop.