Skip to main content
Review

Review: Asics FujiTrabuco 5 vs Asics FujiTrabuco 4

door 26 september 2016december 6th, 2017No Comments
Asics FujiTrabuco 5

De FujiTrabuco is het bekende model trailschoenen van Asics. De nieuwste uitvoering, de Asics FujiTrabuco 5, verschilt op in ieder geval één essentieel punt van de voorganger, de Asics FujiTrabuco 4. Wat dit verschil is? Lees het in de review van All4running-medewerkster Margon Groen.

Je zou het misschien nog niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar het najaar komt behoorlijk dichtbij. Het najaar, de tijd van de Duinentrail, het crosscircuit en de periode waarin de loopjes in het bos misschien wel het allermooist zijn. Voor Asics dus de hoogste tijd om een nieuwe versie van de FujiTrabuco op de markt te brengen. Daarin zijn enkele belangrijke veranderingen opgenomen.

Slijtzool

Dat de slijtzool van een trailschoen anders in elkaar zit dan die van een wegschoen, moge duidelijk zijn. Asics maakt gebruik van een Trail Specific Outsole, met voldoende grip voor allerlei offroad ondergronden. Het profiel is zo geplaatst dat je zowel bijzet stijgen als het dalen voldoende grip houdt, en dus ontspannen kunt lopen. Verder is er in de FujiTrabuco gebruik gemaakt van een Rock Protection Plate, die de voet beschermt tegen scherpe voorwerpen en het onnodig ‘knikken’ van de schoen.

Het grootste verschil met de FujiTrabuco 4, is dat de nieuwste versie een neutrale trailschoen is geworden. Uiteraard is de schoen behoorlijk stabiel, waardoor een licht pronerende loper het verschil eigenlijk niet zal voelen. Droeg je de FujiTrabuco 4 echt vanwege de antipronatie, dan zal deze verandering mogelijk minder fijn voelen.

FujiTrabuco 4

Asics FujiTrabuco 4

Asics FujiTrabuco 5

Asics FujiTrabuco 5

 

Demping

Doordat je trailschoenen over het algemeen op onverharde ondergronden draagt, zijn ze voorzien van minder demping dan een hardloopschoen voor op de weg. In de FujiTrabuco zien we de voor Asics zo bekende GEL demping in de hak, gecombineerd met een comfortabele tussenzool in de mid- en voorvoet. De schoen blijft zo direct genoeg om op wisselende ondergronden stabiel te lopen, en toch te genieten van wat comfort onder de voet.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de FujiTrabuco is stevig, zodat het een stootje kan hebben. Uiteraard mag dat niet ten koste gaan van het comfort en de pasvorm, dus is er gebruik gemaakt van prettige materialen aan de binnenkant. Omdat er niets vervelender is dan vuil en steentjes in de schoen, is bij de FujiTrabuco 5 gekozen voor een Anti Gravel Tongue, een speciale tongconstructie die vuil buiten houdt. Naast de gewone versie, is de FujiTrabuco in het najaar ook verkrijgbaar in een GTX versie, zodat je ook bij slecht weer droge voeten houdt.

Uiterlijk

Trailschoenen worden over het algemeen gebruikt op wat ruig terrein en worden daarom voorzien van een stoer uiterlijk. Dit is in de FujiTrabuco 5 uiteraard niet anders. Voor de heren is de schoen blauw met oranje, voor de dames blauw met mintgroen en roze. De GTX versie van deze schoen is zwart.

Technische specificaties

Asics FujiTrabuco 4 Asics FujiTrabuco 5
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 338 gram (heren US 9) Gewicht: 332 gram (heren US 9)
Pronerende loper Neutrale loper
Trailschoen Trailschoen

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn veel kenmerken van de FujiTrabuco 4 terug te vinden in de FujiTrabuco 5. Groot en zeker belangrijk verschil, is de overgang van antipronatie schoen naar een neutrale versie. Over het algemeen zijn trailschoenen neutraal, omdat op onverharde ondergronden over het algemeen gebruik wordt gemaakt van een vlakkere loopstijl. Veel lopers proneren daardoor een stuk minder dan op hun wegschoenen. De FujiTrabuco 5 is een behoorlijk stevige en stabiele schoen, waardoor de licht pronerende loper hier waarschijnlijk voldoende aan zal hebben. Uiteraard raden wij aan de schoen eerst eens te komen testen op onze Shoe Advisor, om te bepalen of het nog steeds de meest geschikte schoen is voor je.


Kom de schoenen testen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Asics FujiTrabuco 5 ook in onze webshop.