Skip to main content
Review

Review: Nike Air Zoom Structure 20 vs Nike Air Zoom Structure 19

door 28 oktober 2016december 6th, 2017No Comments
Nike Air Zoom Structure 20

Eén van de bekendste antipronatieschoenen van Nike, de Nike Air Zoom Structure heeft een update gekregen. In hoeverre verschilt deze nieuwste versie, de Zoom Structure 20, van de voorganger? All4running-medewerkster Margon Groen maakte een vergelijking.

Het is tijd voor een feestje! De twintigste editie van de Nike Air Zoom Structure is uitgebracht. Zoals we ondertussen van Nike gewend zijn is dit geen exacte kopie van zijn voorganger. Wat er veranderd is? Lees snel verder!

Slijtzool

Al enige tijd gebruikt Nike een honingraatstructuur onder de voorvoet van haar hardloopschoenen. Ook de Air Zoom Structure 19 was hiermee uitgerust. In versie 20 zien we deze structuur ook terugkomen in de hak, gecombineerd met een verstevigingsrand aan de buitenzijde van de voet. Deze combinatie zorgt voor een goede grip en is gemaakt van duurzaam rubber. De diepe flexgroeve onder de voet zorgt voor een soepele overgang in de afwikkeling en flexibiliteit. De Structure 20 heeft hierin een vernieuwde verdeling ten opzichte van zijn voorganger. Waar we in versie 19 meerdere flexgroeven zagen, ook in de voorvoet, zien we nu alleen een soort guide line onder de gehele voet. Deze loopt met een soort S-vorm in de zool, waardoor de schoen ook in de voorvoet wat meer naar de buitenkant zal sturen.

Nike Air Zoom Structure 19

Nike Air Zoom Structure 19

Nike Air Zoom Structure 20

Nike Air Zoom Structure 20

 

Demping

De demping in de Air Zoom Structure 20 is niet veranderd ten opzichte van de Air Zoom Structure 19. Je kunt dus nog steeds vertrouwen op het heerlijk comfortabele gevoel wanneer je deze schoen aantrekt. Toch is er een verschil voelbaar. Het antipronatieblok, de Dynamic Support, in de Structure 20 heeft een betere overgang naar de voorvoet. Simpel gezegd voelt het blok minder dwingend, en merk je minder dat de correctie in de midvoet stopt. Door deze overgang worden de voeten overdreven gezegd minder naar buiten gezet in rust, terwijl de correctie tijdens het lopen nog steeds vergelijkbaar aanwezig is.

Bovenwerk

Qua bovenwerk heeft de Structure 20 een aantal vernieuwingen. De afgelopen jaren hebben we in haast alle Nike hardloopschoenen Flywire gezien, ‘kabeltjes’ rondom de midvoet, waar de veters doorheen gaan. Op deze manier trek je de schoen goed om de voet en geniet je van extra ondersteuning rond de midvoet. In de Air Zoom Structure 20 zien we deze techniek alleen nog bij de bovenste twee vetergaatjes. Verder is gebruik gemaakt van een stevig mesh, wat de schoen strakker doet voelen rond de midvoet dan bij zijn voorgangers. Persoonlijk vind ik dit wel lekker, al kan het met een hogere wreef misschien iets klemmen. Verder zien we dat de hielkap iets is verlaagd, wat voor veel mensen prettig uit zal pakken. Over versie 19 hebben we regelmatig teruggekregen dat men blaren liep door de te hoge en smalle hielkap.

Uiterlijk

Tja, Nike blijft Nike en dus is de Air Zoom Structure 20 uitgebracht in te gekke kleuren, die prima te matchen zijn bij de kleuren van dit seizoen. Niet jouw kleur? Niet getreurd, de Structure komt altijd in meerdere kleuren uit. Geduld loont!

Technische specificaties

Nike Air Zoom Structure 19 Nike Air Zoom Structure 20
10 mm heeldrop 10 mm heeldrop
Gewicht: 318 gram (heren US 10) Gewicht: 318 gram (heren US 10)
Pronerende loper Pronerende loper
Allroundschoen Allroundschoen

Conclusie

Wat mij betreft is de Air Zoom Structure 20 weer een prima toevoeging aan de Nike collectie. Een schoen die uiteraard iets is vernieuwd, maar zeker qua loopgevoel aansluit bij zijn voorganger. Iets wat we regelmatig anders hebben gezien bij dit model. Het veranderde Dynamic Support in de zool geeft een wat natuurlijker gevoel, zonder in te leveren op de correctie en ook de vernieuwde hielkap voelt prettig aan. Het veranderde bovenwerk rondom de veters kan wat wennen zijn, ik heb mijn veters diverse keren aan moeten passen tijdens mijn eerste loop. Ze kunnen een stuk minder strak dan bij de voorgangers.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Nike Air Zoom Structure 20 ook in onze webshop.