Skip to main content
Review

Review: Asics FujiAttack 5

door 29 november 2016december 6th, 2017No Comments
Asics FujiAttack 5

Worden dit de trailschoenen waarmee jij buiten de gebaande paden gaat? All4running-medewerkster Margon Groen testte de Asics FujiAttack 5.

Dat hardloopschoenen en trailschoenen niet hetzelfde zijn, is voor veel mensen wel duidelijk. Gewone hardloopschoenen gebruik je op de weg en eventueel op de baan, trailschoenen gebruik je voor het ruigere werk. Maar ook daar zijn diverse soorten in. Vandaag lichten we de Asics FujiAttack 5 uit, een trailschoen voor zware maar ook snelle omstandigheden.

Slijtzool

Asics maakt in de trilschoenen gebruik van een Trail Specific Outsole. Een zool met grof profiel, waardoor je voldoende grip hebt op ruige terreinen. De slijtzool is gemaakt van AHAR+, een duurzaam en slijtvast rubber. Ook het profiel is hiervan gemaakt. Wanneer je goed kijkt, zie je dat de noppen onder de schoen in de voor- en achtervoet in tegenovergestelde richting zijn geplaatst. Dit om zowel bij klimmen als dalen voldoende grip te bieden. Een belangrijke eigenschap wanneer je je op ongelijk terrein bevindt. Net boven de slijtzool is de Rock Protection Plate geplaatst. Deze stevige tussenzool zorgt voor bescherming tegen scherpe en uitstekende stukken steen of takken.

Asics FujiAttack 5
Slijtzool van de Asics FujiAttack 5

Demping

In de Asics FujiAttack 5 zien we een kleine GELpad terug in de hak, die de schokken tijdens de landingsfase opvangt en verspreidt. Zo geniet je toch van een comfortabele landing. In de mid- en voorvoet zien we Speva, een licht materiaal dat zorgt voor meer responsiviteit dan de GELpads. In combinatie met de lage drop van deze schoen zorgt dit voor goed grondcontact, meer controle en een krachtige afzet.

Bovenwerk

Niet alleen in en onder de schoen zien we grote verschillen met een hardloopschoen voor op de weg. Ook het bovenwerk van een trialschoen is behoorlijk anders. Natuurlijk worden deze schoenen in allerlei ruige omstandigheden gebruikt, dus zal het bovenwerk ook steviger moeten zijn qua materiaal. Opvallend is dat het bovenwerk direct aan de midzool is bevestigd, zodat het minder snel zal scheuren. Dit zorgt ook voor meer stabiliteit en comfort. De tong van de schoen zit vast en zorgt ervoor dat er geen steentjes en andere narigheid in de schoen komt tijdens het lopen. Om te zorgen dat de veters nergens achter blijven haken, is er op de tong een Lace Pocket toegevoegd. Na het strikken van de veters stop je ze hier in weg en hoef je je daar niet meer druk om te maken. Bij de tenen is een extra stevige stootrand aanwezig, om de tenen te beschermen.

Uiterlijk

De Asics FujiAttack 5 is een trailschoen die qua uiterlijk wat weg heeft van de schoenen van Salomon en andere trailmerken. Slank, maar toch robuust. De kleurtjes zijn lekker opvallend, al zie je daar na een aantal runs door de modder waarschijnlijk niet veel meer van. Voor de dames is de schoen paars met groen en roze, voor de heren donkerblauw met zwart en oranje.

Technische specificaties

Asics FujiAttack 5
8/10 mm heeldrop
Gewicht: 298 gram (heren US 9)
Neutrale loper
Trailschoen

Conclusie

De Asics FujiAttack 5 is een van de lichtere trailschoenen uit het segment van de bekende hardloopmerken. Een schoen met voldoende grip voor zowel zware als snelle omstandigheden, met een prettig en stevig bovenwerk. Door de lage drop heb je prima grondcontact en voelt de schoen comfortabel, maar direct. De stugge zool wikkelt helaas wat moeizaam af, waardoor ik de FujiAttack eerder in zou zetten op ruig terrein dan in de duinen of op het strand.

Shop Asics FujiAttack 5 »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Asics FujiAttack 5 ook in onze webshop.