Skip to main content
Review

Review: Brooks Defyance 9

door 24 november 2016december 6th, 2017No Comments
Brooks Defyance 9

Een onderschat model hardloopschoenen? All4running-medewerkster Margon Groen testte de Brooks Defyance 9, de opvolger van de Brooks Defyance 8.

De Defyance, misschien wel een van de minst bekende topmodellen uit de grote collectie hardloopschoenen van Brooks. Een schoen die lang niet overal verkrijgbaar is, maar die je zeker niet moet vergeten. Zo is de Defyance de neutrale versie van de Adrenaline GTS, met verder exact dezelfde demping en eigenschappen. Een schoen die stabiliteit biedt zonder antipronatie, en een gemakkelijke afwikkeling stimuleert door de hoge teensprong.

Slijtzool

Brooks maakt in de slijtzool van de Defyance 9 gebruik van HPR Plus, een rubbersoort met een grote duurzaamheid en prima grip. In de zool zien we de bekende groeven, Omni Grooves genoemd. Deze groeven zorgen voor de flexibiliteit van de zool. In combinatie met de hoge tweesprong die zo kenmerkend is voor de meeste Brooks hardloopschoenen, zorgt dit voor een snelle afwikkeling van de voet. Net als bij de Ghost 9 zien we een crash pad over de gehele lengte van de voet, om bij elke landing een optimale schokdemping te bieden.

Brooks Defyance 9
Slijtzool van de Brooks Defyance 9

Demping

De Brooks Defyance is, zoals hierboven beschreven, de neutrale tegenhanger van de Adrenaline GTS. De demping is dan ook exact hetzelfde; een BioMoGo DNA materiaal in de midzool zorgt voor een comfortabele landing, elke stap weer. De BioMoGo DNA is een vernieuwde versie van het DNA materiaal; er is gekozen voor materialen die non-tonic, natuurlijke materialen, waardoor de schoen dus ook milieuvriendelijker is geworden. Een fijne bijkomstigheid! Met deze demping doet de Defyance 9 denken aan de Ghost 8 en zijn voorgangers.

Bovenwerk

Ook in het bovenwerk zien we de overeenkomsten met de Adrenaline GTS. Het upper, ook wel Sockliner genoemd, is gemaakt van een stevig, bijna naadloos materiaal. Daarop zijn diverse zadels aangebracht om de voet wat extra stevigheid en stabiliteit mee te geven. Bij de veters zien we twee extra lusjes, zodat de schoen goed om de midvoet aansluit.

Uiterlijk

De Defyance 9 is nog echt een hardloopschoen zoals een aantal jaar geleden; het bovenwerk wordt steeds naadlozer, maar qua uiterlijk is de schoen niet veel veranderd. Wel zien we steeds wat meer kleur terugkomen in de schoenen, de heren versie is bijvoorbeeld donkerblauw en de dames variant heeft mintgroene details.

Technische specificaties

Brooks Defyance 9
12 mm heeldrop
Gewicht: 297 gram (heren US 9)
Neutrale loper
Allroundschoen

Conclusie

De Brooks Defyance 9 is een schoen voor de neutrale loper die op zoek is naar comfort, maar vooral naar veel stabiliteit. Ook de lopers die nog wat moeten wennen aan alle ontwikkelingen op schoengebied qua drop en bovenwerk, kunnen baat hebben bij trainingen op de Defyance. Wel een vrijwel naadloos upper, maar niet de lage drop en losse pasvorm die sommige modellen tegenwoordig hebben. De zool is wat stijf, maar de hoge teensprong zorgt voor een soepele afwikkeling. Opvallend is dat de middenzool de voetboog echt volgt, waardoor de voet meer gestuurd wordt tijdens de afwikkeling.

Shop Brooks Defyance 9 »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Brooks Defyance 9 ook in onze webshop.