Skip to main content
Review

Review: New Balance 1260v6 vs New Balance 1260v5

door 28 november 2016december 6th, 2017No Comments
New Balance 1260v6

New Balance heeft een nieuwe versie uitgebracht van de 1260. We zien onder meer een ander soort bovenwerk en een nog lichtere zool. Hoe dit uitpakt? Lees het oordeel van All4running-medewerkster Margon Groen over de New Balance 1260v6.

New Balance, al jaren een van de bekendste merken op het gebied van hardlopen. Opvallend door de benaming van de modellen, welke voornamelijk uit cijfers bestaat. Een klein lesje New Balance taal; de honderdtallen staan voor de plaatsing in de technische ladder. Hoe hoger het getal, hoe meer geavanceerde technieken er in de schoen verwerkt zijn. De 1260 doet het op deze ladder dus behoorlijk goed. De tientallen zeggen iets over het soort schoen, 60 staat hierbij voor een stabiliteitsschoen, ook wel anti-pronatie schoen genoemd. De New Balance 1260 is dus een zeer technische anti-pronatie schoen.

Slijtzool

De slijtzool van de New Balance 1260 bestaat uit geblazen rubber. Deze zool is niet alleen duurzaam, maar ook lichtgewicht. Wanneer je onder de schoen kijkt, lijkt deze opgedeeld in diverse vlakken. Aan de buitenzijde van de hak zien we een extra slijtvast gedeelte, wat in contact staat met de ABZORB crash pad. Dit zorgt voor een zachte landing en een snelle overgang naar de midvoet. Er wordt gebruik gemaakt van kleine pods, die zorgen voor grip onder de zool. Een stukje naar voren zien we een T-BEAM brug onder de midvoet. Deze zorgt voor torsiestijfheid en volgt de boog van de midvoet. In de voorvoet zien we de nieuwe plaatsing van de flexgroeven. Deze zorgen voor een flexibele afwikkeling.

New Balance 1260v5

New Balance 1260v5

New Balance 1260v6

New Balance 1260v6

 

Demping

New Balance maakt gebruik van verschillende soorten foam in zijn schoenen. De 1260v6 is voorzien van een ADZORB crash pad en midzool, bestaande uit een lichtgewicht foam. De combinatie met N2; een materiaal dat terug te vinden is in de hakinzet en REVlite in de voorvoet zorgt voor een comfortabel gevoel bij iedere stap. De voorvoet is door deze combinatie feller geworden, er wordt meer energie meegegeven bij de afzet.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de 1260v6 is behoorlijk veranderd. Voor het eerst zien we in dit model een sokachtig upper terug, voorzien van een ademend dun mesh. De voorvoet krijgt hierdoor meer vrijheid in de afwikkeling. In eerste instantie kan dit wat vreemd aanvoelen, maar zeker bij het uitzetten van de voet is dit een prettige bijkomstigheid. De hielkap lijkt iets minder te knijpen dan bij de 1260v5, waardoor het strikken van de schoen wat focus vereist.

Uiterlijk

De verandering in uiterlijk bij dit model wordt al enige tijd doorgezet. Van een degelijk en wellicht wat logge versie 4, naar een slanker en sneller ogende versie 5. Door het nieuwe upper ziet de New Balance 1260v6 er weer totaal anders uit; wel een slank en snel uiterlijk, maar ook een schoen die wat stoer toont. Persoonlijk vind ik de dameskleur erg gaaf; mintgroen met grijs. Voor de heren is de zwart/grijs met een geel binnenwerk. Beide versies zijn dus redelijk neutraal.

Technische specificaties

New Balance 1260v5 New Balance 1260v6
8 mm heeldrop 8 mm heeldrop
Gewicht: 339 gram (heren US 9) Gewicht: 326 gram (heren US 9)
Pronerende loper Pronerende loper
Trainingsschoen Trainingsschoen

Conclusie

Dat New Balance ook de weg van de naadloze en comfortabele uppers volgt moge duidelijk zijn; dit doet de 1260v6 zeker goed. In het begin kan het even wennen zijn, de schoen voelt meer als een pantoffeltje. Prettig tijdens de lange duurlopen! De correctie vanuit de hak is ook in deze uitvoering goed aanwezig. De overgang naar de voorvoet lijkt echter minder soepel te verlopen dan bij zijn voorganger. Waar de 1260 een heel stabiele hak en midvoet heeft, lijkt de schoen de voet in de voorvoet los te laten. Iets waardoor mensen met een pronatie in de midvoet wat druk kunnen ervaren aan de binnenzijde van de bal van de voet. De felle voorvoet van deze versie zorgt voor een snelle afwikkeling, maar geeft ook het gevoel iets te willen klappen. Voor mij is het lastig deze schoen zo ‘stil’ af te wikkelen als dat bij de voorganger lukte. Het luxe gevoel terwijl je in deze schoen loopt maakt het iets zwaardere gewicht compleet goed; wat mij betreft een prettige schoen!


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de New Balance 1260v6 ook in onze webshop.