Skip to main content
Review

Review: Nike Free RN

door 18 november 2016december 6th, 2017No Comments
Nike Free RN

De Nike Free is inmiddels een bekend model in de stal van Nike, misschien nog wel meer als casualfashion dan als hardloopschoen. Gaat dat veranderen met Nike Free RN, de nieuwste uitvoering van dit model? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit.

De Nike Free 5.0, een schoen die je de afgelopen jaren veelvuldig in het straatbeeld hebt kunnen spotten. Dat deze schoen oorspronkelijk als natural runningschoen op de markt is gebracht, is bij veel dragers dan ook niet bekend. De mensen die de schoen wel gebruikten voor hun snelle trainingen, intervallen of misschien zelfs de lange duurlopen, waren wisselend enthousiast over deze schoen. De nieuwe versie is dan ook de Nike Free RN, een schoen met hetzelfde idee aan de basis maar een geheel andere uitwerking.

Slijtzool

Kenmerkend voor de Nike Free is het tri-star patroon onder de zool. Een schoenzool die volledig mee beweegt met de voet, om zo de bewegingsvrijheid van de voet te stimuleren. Deze zool is licht en beweegt gemakkelijk. Onder de tenen en hak zijn extra rubberen segmenten toegevoegd, voor meer grip en duurzaamheid.

Nike Free RN

Slijtzool van de Nike Free RN

Demping

In de voet zitten behoorlijk wat botjes en spieren, die elk op zijn eigen manier beweegt en belangrijk is voor de voet. Door het dragen van stugge schoenen in ons dagelijks leven, worden voornamelijk de twee grootste spieren aangesproken. Diverse bronnen melden dat de overige spieren in de voet ‘lui’ worden en daardoor mogelijk meer blessures worden veroorzaakt. Door gebruik te maken van minimalistischer schoeisel en een aangepaste landing, zou dit te trainen zijn. Je maakt dan ook gebruik van het natuurlijk dempingvermogen van je voet/lijf. Een natural runningschoen heeft dus over het algemeen een minder extreme demping dan een ‘normale’ hardloopschoen. In de Nike Free RN is ten opzichte van de Free 5.0 een laag Lunarlon foam toegevoegd, wat we kennen uit de Lunarserie. De reden hiervan is de schoen toegankelijker te maken voor een groter publiek en zo de overstap van normaal naar natural running gemakkelijker te maken. Nike houdt zich dan ook aan het volgende motto; “ You don’t have to be minimal to be free. It’s about natural, not minimal.”

Bovenwerk

Nike staat bekend om het comfortabele bovenwerk dat in alle hardloopschoenen wordt gebruikt. Een licht, naadloos mesh met een goed ademend vermogen om de voet koel en droog te houden. Simpel gezegd voelt de schoen als een sok. Rond de midvoet zien we de bekende Flywire kabels om wat stabiliteit mee te geven tijdens de afwikkeling en de pasvorm aan te passen aan jouw voet. De Free RN heeft geen verstevigde hielkap, waardoor het sokgevoel nog eens versterkt wordt. Het bovenwerk lijkt wel wat lager dan bij de Free 5.0 en andere vergelijkbare schoenen, waardoor men met de tenen tegen de bovenkant kan komen, met name in de afzetfase. Dit vormt vrij snel naar de voet, maar valt op bij het aanpassen van deze schoen.

Uiterlijk

Niet alleen qua opbouw, ook qua uiterlijk is de Nike Free RN totaal anders dan de Free 5.0. Duidelijk is dat de inspiratie voor het huidige uiterlijk is afgeleid van de Lunarserie, met de Lunartempo en Lunarglide als voorbeeld. Zoals we van Nike gewend zijn is deze schoen weer in vele kleurstellingen verkrijgbaar. De OC versie werd bijvoorbeeld uitgebracht in fluoriserend geel met roze, speciaal voor de Olympische Spelen van Rio.

Technische specificaties

Nike Free RN
8 mm heeldrop
Gewicht: 242,5 gram (heren US 10)
Neutrale loper
Allroundschoenen

Conclusie

De Nike Free RN is een schoen voor de loper die meer vrijheid wil in de afwikkeling maar niet geheel minimalistisch of op blote voeten wil lopen. De schoen geeft bij het aantrekken het gevoel dat je een instapper aandoet, die direct passend om de voet zit. Erg comfortabel. Bij het lopen merk je dat de schoen flink zacht is, wat je misschien niet helemaal verwacht bij deze categorie. De zachtheid maakt dat het voor mij, met een landing op de buitenkant van mijn voorvoeten, niet de meest geschikte schoen is. Ik zak als het ware weg over de buitenkant en kan daardoor mijn afwikkeling niet afronden. In de Nike Free 5.0 had ik hier geen problemen mee. Verder valt op dat de Free RN, hoewel Nike prefereert dat deze beter voldoet op de langere trainingen, tijdens het verloop van de training nog zachter en soepeler wordt. In mijn geval gaat mijn voet dan knikken. Hardlopen zal het voor mij niet worden op deze schoen, maar in het dagelijks leven kan ik er zeker aan wennen.

Shop Nike Free RN »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Nike Free RN ook in onze webshop.