Skip to main content
Review

Review: Saucony Guide 10 vs Saucony Guide 9

door 17 november 2016december 6th, 2017No Comments
Saucony Guide 10

Saucony heeft een nieuwe Guide uitgebracht: de Saucony Guide 10. Wat kunnen we verwachten van dit topmodel onder de antipronatieschoenen? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit!

De Saucony Guide, een van de meest verkochte antipronatieschoenen op de Nederlandse hardloopmarkt. Het is dan ook geen verrassing dat dit topmodel alweer toe is aan de tiende versie. Tijd voor een feestje in onze spotlights!

Slijtzool

Sinds de Guide 9 zien we TRI-FLEX onder de schoen; horizontale flexgroeven en een visgraadprofiel. Deze combi werkt erg goed onder de diverse hardloopschoenen uit de collectie van Saucony, maar is toch iets aangepast. De flexgroeven zijn iets dieper gemaakt en lopen aan de zijkant van de zool iets door. Op deze manier voelt de schoen flexibeler tijdens de afwikkeling. Ook zien we dat het visgraadprofiel breder is geworden, voor nog meer grip. Qua afwikkeling zal de schoen dus weer meer aanvoelen als de Guide 8, wat zeker voor de lichtere loper weer een fijne bijkomstigheid is.

Mizuno Wave Rider 20

Saucony Guide 9

Mizuno Wave Rider 20

Saucony Guide 10

 

Demping

Uiteraard zien we ook in de Saucony Guide 10 de Everun topzool terug. Sterker nog, deze is in de hak vergroot om nog meer responsiviteit mee te geven bij de landing. De overgang van hak naar midvoet, waar het antipronatie blokje zit, voelt soepeler aan. Uiteraard is de Guide nog steeds een antipronatie schoen, al zul je het blokje minder voelen wanneer je de schoen gewoon aan hebt. Tijdens het hardlopen is de correctie nog steeds voldoende aanwezig. De Guide 10 is weer een prettige allround schoen, die zowel op korte als lange afstanden in te zetten is en ook op de atletiekbaan zijn kwaliteiten zal tonen.

Bovenwerk

De grootste zichtbare verandering is toegepast in het bovenwerk van de Guide. Het bovenwerk was al enige tijd grotendeels naadloos, maar de versteviging rond de veters en bij de tenen werden nog altijd op het FLEXFILM materiaal gestikt. In de Saucony Guide 10 zien we een totaal nieuw upper, volledig uit een stuk gegoten. Dit maakt de schoen bij de tenen en voorvoet comfortabeler, maar in de midvoet iets strakker. Dit vormt behoorlijk snel, maar de ervaren Guide loper zal dit verschil bij het aantrekken merken. Groot voordeel is dat het upper een stuk soepeler is dan bij de Guide 9, waardoor het haast voelt als een sok.

Uiterlijk

Door het volledig nieuwe upper heeft de Guide 10 ook een nieuw uiterlijk gekregen. Ze zien er gestroomlijnder en ‘sneller’ uit, wat weer prima past bij de leus van deze schoen “snel voelt nog sneller in de Guide 10”. Zoals we gewend zijn is de Guide 10 weer uitgevoerd in een aantal opvallende kleurstellingen.

Technische specificaties

Saucony Guide 9 Saucony Guide 10
8 mm heeldrop 8 mm heeldrop
Gewicht: 275 gram (heren US 9) Gewicht: 283 gram (heren US 9)
Pronerende loper Pronerende loper
Allroundschoen Allroundschoen

Conclusie

Dat Saucony met de Everun techniek een goede weg ingeslagen is zal voor veel lopers geen verrassing meer zijn. Toch voelen de vernieuwingen in de Guide 10 als een goede update. De schoen komt nu ook de lopers met een wat smallere midvoet tegemoet, zonder dat de schoen te strak is voor mensen die er nu graag op lopen. Zoals ik al eerder schreef vormt het bovenwerk behoorlijk snel, dus in het begin wat puzzelen met de veters en dan snel lekker lopen!


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Saucony Guide 10 ook in onze webshop.