Skip to main content
Review

Review: Saucony Triumph ISO 3 vs Saucony Triumph ISO 2

door 3 november 2016december 6th, 2017No Comments
Saucony Triumph ISO 3

De Triumph van Saucony is een trouwe metgezel voor neutrale lopers die een groot aantal kilometers maken. Al regelmatig heeft Saucony flink aan het model gesleuteld. Is dat nu weer het geval? All4running-medewerkster Margon Groen vergeleek de spiksplinternieuwe Saucony Triumph ISO 3 met de voorganger, de Saucony Triumph ISO 2.

Met de Saucony Halve Marathon van Egmond in aantocht, is het moment daar om de nieuwste versie van de Saucony Triumph ISO uit te lichten. We zijn ondertussen toe aan versie drie, en duidelijk is dat de ervaringen met versie één en twee zijn meegenomen in het ontwerp van deze schoen.

Slijtzool

Sinds de Saucony Triumph ISO 2 zien we een TRI-FLEX slijtzool onder de schoen; horizontale flexgroeven onder de voet in visgraad profiel. Door de flexgroeven horizontaal te plaatsen in plaats van lateraal, zorgt de zool voor een stabiel gevoel over de gehele breedte van de voet en een flexibele afwikkeling. In de Triumph ISO 3 zien we deze TRI-FLEX-techniek ook weer terug, al is deze licht aangepast. De flexgroeven tussen het profiel zijn wat dieper gemaakt in de voorvoet, om nog meer comfort en flexibiliteit mee te geven. Ook zijn de rubberen pads onder de voet iets breder, zodat er meer grip ontstaat. Tevens zien we dat deze groeven zijn doorgevoerd aan de zijkant van de schoen, waardoor de Triumph ISO 3 minder stijf is in de midvoet.

Saucony Triumph ISO 2

Saucony Triumph ISO 2

Saucony Triumph ISO 3

Saucony Triumph ISO 3

 

Demping

Ook de Everun-topzool is weer terug in de Saucony Triumph ISO. Naast de topzool is er nu een volledig Everun-hakinzet onder de schoen geplaatst, om meer Energy Return te creëeren vanuit de haklanding. In combinatie met de diepere flexgroeven zorgt dit voor een makkelijkere afwikkeling, maar ook een zachter gevoel in de voorvoet. De Triumph ISO is een schoen die optimaal tot zijn recht komt op de langere afstanden. Dit verschil is dus ook niet direct voor iedereen voelbaar.

Bovenwerk

Het bovenwerk heeft een behoorlijke update ondergaan. Uiteraard zien we de naamgever van deze schoen terug, het ISOFIT-bovenwerk. Het verschil in bovenwerk tussen de Triumph ISO 1 en 2 was vrij groot: van een heel zacht, sokachtig materiaal, werd in de tweede versie gekozen voor een wat stugger en dunner bovenwerk. Dat was nog steeds comfortabel, maar kon wat stijf aanvoelen bij de voorvoet. In de Saucony Triumph ISO 3 zien we een combinatie van deze materialen terug. Bij het instappen van de schoen voelt het weer alsof je een sok aantrekt, al is de pasvorm verbeterd ten opzichte van de eerste versie. Het voelt iets slanker rond de voet, zonder te knellen.

Ook zien we door de jaren heen dat de hielkap iets verandert. De hielkap van de Triumph ISO 3 is net als zijn voorgangers laag, maar iets smaller en steviger door de inzet van een extra versteviging achterop de hiel. Al sinds het eerste type zien we rond de midvoet diverse straps, die door middel van het aantrekken van de veters zorgt voor een optimale pasvorm bij jouw voet. Waar Saucony begon met vier van deze straps, zagen we er in versie twee al eentje minder. In de Triumph ISO 3 is gebruik gemaakt van twee straps rond de midvoet, in combinatie met twee lusjes in de voorvoet. Het is nog steeds een pasvorm die is aan te passen aan de voet, maar dan nu met minder voelbare knelpuntjes. Laatste belangrijke punt: de tong van de schoen is dunner gemaakt in het nieuwste model. In type 1 en 2 was een vrij dikke en zachte tong geplaatst, wat het gevoel met veteren kon verminderen.

Uiterlijk

Een hardloopschoen blijft geen fashion item, al doen de merken steeds meer hun best gave uitvoeringen te maken. Zo heeft All4running momenteel, als enige verkooppunt in de Benelux, de Saucony Triumph ISO 3 NYC in de collectie. Een uitvoering speciaal voor de New York City Marathon. De schoen is zwart, met links een groene zool en rechts een rode. Verder zijn er kleine details van Wallstreet toegevoegd. Uiteraard is dit model er ook in een reguliere kleurenuitvoering.

Technische specificaties

Saucony Triumph ISO 2 Saucony Triumph ISO 3
8 mm heeldrop 8 mm heeldrop
Gewicht: 289 gram (heren US 9) Gewicht: 298 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neurale lopers
Trainingsschoen, vooral voor langere afstanden Trainingsschoen, vooral voor langere afstanden

Conclusie

Als loper die de laatste jaren veel trainingsuren op de Saucony Triumphs heeft gemaakt, moest ik even wennen aan de Triumph ISO 3. De schoen voelde anders dan ik gewend was van type 2, maar zeker niet verkeerd. Na wat langere afstanden te hebben afgelegd viel het mij op dat dat wat ik voelde, werd veroorzaakt door de dunnere tong en de diepere flexgroeven onder de voorvoet. De schoen is flexibeler en wat zachter, wat er bij de kortere afstanden niet zo goed uit komt. Wat mij betreft is de Saucony Triumph ISO 3 weer een fijne schoen, goed reactief door de extra Everun-hakinzet en toch erg comfortabel.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Saucony Triumph ISO 3 ook in onze webshop.