Skip to main content
Review

Review: Asics Foundation 12

door 19 december 2016december 6th, 2017No Comments
Asics Foundation 12

Voor zwaardere lopers die een corrigerende schoen nodig hebben, is het waarschijnlijk een bekend model: de Asics Foundation 12. All4running-medewerkster Margon Groen testte het nieuwste model.

De Asics Foundation is het gecorrigeerde broertje van de Fortitude, die we een poosje geleden uitgelicht hebben. Deze zeer stabiele antipronatieschoen is een topper voor onder andere de zwaardere loper. Maar wat houdt dat dan in voor de schoen? Wij zochten het voor je uit!

Slijtzool

De Foundation 12 is een hardloopschoen met behoorlijk veel ondersteuning. Het is dan ook niet verrassend dat de slijtzool in zijn geheel doorloopt onder de voet. De voet heeft zo op elk moment in de afwikkeling contact met de ondergrond, wat extra stabiliteit biedt. De slijtzool is van Solid Rubber, welke duurzamer is dan de slijtzolen die we onder de meeste hardloopschoenen van Asics zien. De AHAR+ hak zorgt voor een gedempte landing en de DuraSponge voorvoet geeft een felle afzet mee. De Guidance Trusstic, de kunststof ‘brug’ onder de midvoet, zorgt voor extra stabilisatie en een fijne verdeling van de druk.

Asics Foundation 12
Slijtzool van de Asics Foundation 12

Demping

Je zult wellicht begrijpen dat een hardloopschoen voor de zwaardere loper qua demping anders is opgebouwd dan een ‘gewone’ hardloopschoen. Asics werkt bijvoorbeeld altijd met GEL, wat in de meeste gevallen ook het belangrijkste onderdeel is in de demping. In de Foundation 12 is de Speva 55 Lasting middenzool het belangrijkste materiaal. Deze middenzool is robuust, maar lichtgewicht en zorgt zo voor stabiliteit, demping en comfort. Teveel GEL zou wellicht een zachtere demping geven, maar behoorlijk inleveren op de stabiliteit. Het Dynamic Duomax antipronatieblok is uiteraard aanwezig aan de binnenzijde van de voet.

Bovenwerk

Zwaardere lopers hebben vaak ook een wat bredere voet. De Foundation 12 is dan ook voorzien van een bredere voorvoet dan gemiddeld, zodat de tenen ook in de afzetfase voldoende ruimte hebben. Voor de heren is de schoen verkrijgbaar in een extra brede leest, wanneer de gewone breedte nog niet voldoende toereikend is. Het bovenwerk van de Foundation lijkt tegenwoordig steeds meer op die van andere hardloopschoenen van Asics. Geen grove materialen meer, maar comfortabel, grotendeels naadloos en behoorlijk soepel.

Uiterlijk

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is de Asics Foundation 12 een behoorlijk robuuste en stabiele schoen. Vroeger was de schoen dan ook qua uiterlijk behoorlijk log, zwaar en saai. Mensen klaagden regelmatig dat het qua uiterlijk bijna een straf was deze schoen te moeten dragen. Gelukkig heeft Asics daar wat mee gedaan! De herenschoen is zwart met rood en geel, of rood met knalblauw. Lekker stoer dus! De dames kunnen kiezen voor paars, mintgroen of een combi hiervan. De keuze is reuze! ;-)

Technische specificaties

Asics Foundation 12
10 mm heeldrop
Gewicht: 330 gram (heren US 9)
Pronerende loper
Trainingsschoen, uitermate geschikt voor de zwaardere loper

Conclusie

De Asics Foundation 12, een schoen die de laatste jaren behoorlijk is veranderd. Een schoen voor de zwaardere loper was vaak nogal zwaar, log en stijf. De Foundation was hierin geen uitzondering. Door de jaren heen is dit gelukkig een stuk verbeterd. De schoen is lichter geworden, wikkelt makkelijker af en is vooral meer gedempt. Dit komt het loopcomfort behoorlijk ten goede. Is deze schoen nu de oplossing voor alle proberende zware lopers? Zeker niet! Dat wordt namelijk niet alleen bepaald door je gewicht, maar ook het looppatroon en natuurlijk de ervaring spelen hierbij een belangrijke rol.

Shop Asics Foundation 12 »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Asics Foundation 12 ook in onze webshop.