Skip to main content
Review

Review: Garmin Forerunner 235

door 14 december 2016december 6th, 2017No Comments
Garmin Forerunner 235

Tal van mogelijkheden, met de Garmin Forerunner 235. Maar hoe bevalt het sporthorloge in de praktijk! All4running-medewerkster Margon Groen onderwierp Garmin Forerunner 235 aan een uitgebreide test.

De Garmin Forerunner 235: een uitgebreid sporthorloge voor de fanatieke hardloper, maar ook een mogelijke musthave voor de persoon met interesse in zijn bewegingspatroon en conditie. Een horloge met ingebouwde hartslagmeter, zeer nauwkeurige GPS, activity tracker en zelfs bepaalde smart watch functies. Talloze mogelijkheden, vandaag lichten we er in onze uitgebreide review een aantal uit.

Algemeen

De Forerunner 235 is de opvolger van de Forerunner 220. Het horloge heeft een rond ontwerp, weegt 42 gram en heeft een kleurendisplay van 31,1mm. Dit maakt de gegevens goed leesbaar, het kleurenscherm versterkt dit. Het scherm van de FR 235 is zo’n 44% groter dan die van zijn voorganger, terwijl de afmetingen van het horloge hetzelfde zijn. Een ander groot verschil is de ingebouwde, optische hartslagmeter. Deze meet 24/7 de hartslag, waardoor je bij dagelijks gebruik een helder overzicht krijgt van jouw hartslag gedurende de gehele dag.

Bij het starten van een activiteit wordt de frequentie van meten verhoogd, waardoor de hartslag ook tijdens het sporten nauwkeurig is. De combinatie hartslag en beweging geeft een goed inzicht in je dagelijkse activiteit. Het kan namelijk zijn dat je drie keer per week hardloopt, maar daarnaast een kantoorbaan hebt waarbij je veel zit. De kans is groot dat je dagelijkse beweging dan alsnog te laag is. Ook je slaappatroon wordt bijgehouden wanneer je het horloge dag en nacht draagt.

Garmin

Optische hartslagmeting

Vaak horen we lopers klagen over het dragen van een hartslagband. Deze zou niet lekker aansluiten, irriteren of bij de dames wrijving veroorzaken in combinatie met de sportbeha. De FR 235 is voorzien van de Garmin Elevate hartslag technologie; een optische hartslagmeter in de polsunit door middel van diverse LED lampjes. Deze techniek is relatief nieuw en regelmatig zijn er dan ook nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. De FR 235 meet de hartslag 24/7 op een rustige frequentie. Het horloge geeft hierbij een overzicht van de laatste vier uur, met daarin de rusthartslag, laagste waarde en hoogste waarde weergegeven.

Wanneer er een activiteit plaatsvindt is deze in het overzicht gekleurd, naar de hartslagzone waarin je je toen bevond. Dit is meteen een sterk voordeel van het kleurenscherm; tijdens het sporten geeft het horloge een indicatie van de hartslagzone weer, door middel van tekst en kleur. Persoonlijk reageer ik makkelijker op kleur, dus voor mij is dit ideaal. Wanneer je je horloge hebt gekoppeld met je telefoon en muziek luistert tijdens de training, bieden audio waarschuwingen de mogelijkheid bepaalde gegevens via je oordopjes te ontvangen. Na de training wordt er een indicatie gegeven van de hersteltijd en de trainingsintensiteit.

Grote vraag blijft altijd; hoe nauwkeurig is deze manier van meten? In de Garmin FR 225 zagen we een techniek die absoluut niet nauwkeurig werkte. Deze techniek was niet van Garmin zelf, hun Garmin Elevate was nog niet volledig gebruiksklaar. Vrij snel na de FR 225 kwam dan ook de FR 235 op de markt, met deze betere manier van meten. Ik heb een vrij zwakke polsslag, waardoor optische hartslagmetingen vaak niet nauwkeurig zijn. De FR 235 heeft mij echter verrast, door net als de Forerunner 235XT een prima waarde te geven. In mijn geval was het verschil met mijn Polar H7 hartslagband hooguit 5 slagen, wat ik acceptabel vind.

Er is echter een verschil in nauwkeurigheid bij diverse sporten. Tijdens het hardlopen en wandelen zijn de metingen prima, bij fietsen is het soms een ander verhaal. Wanneer je de FR 235 op bijvoorbeeld de mountainbike draagt, kunnen de trillingen ervoor zorgen dat de waardes een vertekend beeld geven. Persoonlijk draag ik tijdens het fietsen graag een borstband, zodat ik het horloge op mijn stuur kan bevestigen. Zorg er altijd voor dat het horloge niet te los zit, teveel ruimte zorgt voor onnauwkeurigheid. Heren; indien je veel beharing hebt op de pols, zullen de metingen ook minder nauwkeurig zijn door reflectie op de haartjes. Zorg er in dat geval dan ook voor dat je je onder het horloge scheert.

Garmin Forerunner

Voordelen

– Geen borstband, dus geen irritatie
– Alle benodigdheden zitten in een apparaat, je kunt dus niets vergeten oud
– 24/7 metingen, hogere frequentie tijdens activiteit

Nadelen

– Wellicht niet bij iedereen even nauwkeurig
– Onnauwkeurig als horloge niet strak genoeg gedragen wordt
– Geen metingen tijdens bijvoorbeeld zwemmen
– Horloge moet altijd direct op de pols gedragen worden, dus onder de warme winterkleding

GPS

Wat is een hardloophorloge zonder GPS? Juist, dat is best een gemis. Gelukkig is de Forerunner 235 voorzien van zowel GPS als GLONASS, waardoor je altijd een snelle en nauwkeurige GPS verbinding hebt. Het is zelfs zo dat wanneer je het horloge via Bluetooth aan je telefoon koppelt, de GPS nog eerder wordt gevonden. Het horloge gebruikt zo de locatie van je telefoon, en weet in no time waar je je bevindt. De GPS zorgt niet alleen voor de afstandsmeting, ook de snelheidsmeting heb je hieraan te danken.

Opvallend is wel dat de snelheid tijdens tempowisselingen in een hardlooptraining soms wat traag aangepast wordt. Ik ken dit ‘probleem’ vanuit het verleden van Garmin en stoor me hier niet enorm aan, bij snelheden boven de 15 km/u is het verholpen. Dit maakt het horloge zeer nauwkeurig tijdens duurlopen, maar iets minder bij snelle, korte intervallen. De vraag is hoe belangrijk je dit vindt. Ook erg fijn; de mogelijkheid eigen routes te uploaden via Garmin Connect en Return to Start, waarbij je terug naar je startpunt wordt genavigeerd.

Voordelen

– Snelle nauwkeurige verbinding
– GLONASS voor nog meer exactheid

Nadelen

– Tempowisselingen worden iets traag opgepikt
– Bij gebruik van GLONASS wordt de batterijduur flink korter

Dagelijks gebruik

Dat de Forerunner 235 niet alleen een sporthorloge is, heb je ondertussen wellicht al begrepen. Door de mogelijkheid het horloge via Bluetooth te verbinden met je smartphone, kun je smart notifications ontvangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan binnenkomende mail, appjes en oproepen, maar ook herinneringen en agendameldingen. De FR 235 wordt zo een verlengstuk van je telefoon.

Garmin Connect is de app die zorgt voor een compleet overzicht van je activiteiten op je telefoon, maar is ook via de online community op de computer beschikbaar. Wanneer je horloge en telefoon in verbinding staan, zullen je activiteiten automatisch worden geüpload. De activity tracker geeft een fijn overzicht van jouw bewegingen op een dag en biedt de mogelijkheid een stappendoel in te stellen. Naast Garmin Connect, is de FR 235 ook compatibel met Connect IQ; een soort App Store voor je horloge. Hier kun je widgets en apps downloaden, maar ook diverse Watch Faces om het horloge aan te passen aan jouw voorkeuren.

Batterijduur

Garmin geeft aan dat de FR 235 in GPS modus zo’n 11 uur meegaat, en in horloge modus 9 dagen. Mijn ervaring wijst uit dat dit niet altijd gehaald wordt, afhankelijk van de functies die je gebruikt op het horloge. Het opladen is echter in iets meer dan een uurtje geregeld, waardoor ik mij er niet aan stoor.

Overzicht

Hierboven heb ik lang niet alle mogelijkheden van dit horloge benoemd. Daarom een overzicht met alle belangrijke en/of handige functies van dit horloge:
– Ingebouwde optische hartslagmeter
– GPS én GLONASS compatibel
– Cadans en staplengte
– Mogelijkheid eigen trainingen te uploaden
– Mogelijkheid tot navigeren terug naar start of op eigen route
– Trainingseffect en hersteladvies na training
– Schatting VO2 Max bij hardlooptrainingen
– Slaappatroon meting
– Activity Tracking
– Race voorspeller
– Geschikt voor hardloopband
– Auto Pause: Meting stopt automatisch wanneer je stilstaat.
– Smart Notifications
– Connect IQ
– Verwisselbare horlogebandjes, diverse kleuren beschikbaar voor elk wat wils

Conclusie

De Garmin Forerunner 235 is een behoorlijk uitgebreid horloge, met flink wat mogelijkheden voor elke sporter. Het grootste nadeel dat ik kan bedenken is het feit dat het geen volledig multisport horloge is, maar dit zal niet voor iedereen storend zijn. Het instellen en bedienen is even wennen, maar had ik vrij snel onder de knie. De gegevens die het horloge teruggeeft na een training zijn enorm, waardoor je behoorlijk veel leert over bijvoorbeeld jouw paslengte, hersteltijd en meer inzicht krijgt in je hartslag. Wat mij betreft is dit zeker een aanrader!

Shop Garmin Forerunner 235