Skip to main content
Review

Review: TomTom Adventurer

door 29 december 2016december 6th, 2017No Comments
TomTom Adventurer

Een nieuw model sporthorloge: de TomTom Adventurer. All4running-medewerkster Margon Groen testte hem en schreef een review.

Dat TomTom zich niet meer alleen met autonavigatie bezig houdt, is de laatste jaren wel duidelijk geworden. Naast de TomTom Runner en de Spark, is sinds kort ook de Adventurer op de markt. Een horloge speciaal voor de avonturier die zich liever naast de gebaande paden bevindt. Met een extra lange batterijduur, trail exploration en automatische liftdetectie beschikt dit horloge over functies die we niet in de gewone Runner of Spark terugzien.

Algemeen

Zoals de naam al doet vermoeden is de TomTom Adventurer een horloge om mee op avontuur te gaan. Met standaard sportprofielen als bijvoorbeeld trailrunning, hiking, skiën en snowboarden krijg je meteen zin om lekker uit je comfortzone te stappen. Vergeet ook zeker de ingebouwde barometer en kompas niet, die je een prima overzicht geven over stijging, daling en richting. En natuurlijk de 3GB opslagruimte voor muziek. Het horloge heeft een vierkant design, met aan de bovenkant van de polsunit een extra flexibele band. Anders dan de andere TomTom modellen, is het horlogebandje in een maat verkrijgbaar. Uiteraard is het wel wisselbaar, en zijn er ook verschillende kleuren beschikbaar.

De bediening van de TomTom horloges doet denken aan die van de ouderwetse Nokia telefoons, met een vierkante ring die naar boven, onder, links en rechts bewogen kan worden. De dagelijkse activiteit wordt bijgehouden aan de hand van stappen en bewegingen. Hier wordt ook een overzicht van bijgehouden op het horloge, zowel van de huidige dag als de hele week. De slaapmeting wordt ingestart wanneer de Adventurer een bepaalde tijd geen activiteit registreert. Ondanks dat het horloge prima te koppelen is aan je smartphone voor de MySports app, functioneert het horloge niet als smartwatch zoals veel van de huidige sporthorloges wel doen.

TomTom Adventurer

Optische hartslagmeting

TomTom was een van de eerste merken die een sporthorloge met optische hartslagmeting op de markt bracht. Er wordt gewerkt met twee LED lichtjes, die in de bloedbaan schijnen. Op deze manier worden de pulsjes gemeten en weergegeven op het horloge. De TomTom Adventurer heeft de mogelijkheid de hartslag 24/7 te meten. Deze optie staat standaard uit, in verband met de batterijduur, maar is via instellingen gemakkelijk in te schakelen. Wanneer de 24/7 meting aan staat, wordt er elke 10 minuten een meting gedaan. Deze meting is niet direct op de Adventurer terug te zien, maar in de TomTom MySports app zie je een compleet dagoverzicht.

Bij optische hartslagmeting blijft natuurlijk de hamvraag: hoe nauwkeurig zijn de metingen? Waar Garmin gebruik maakt van meerdere LED lichtjes, gebruikt TomTom er vanaf het begin maar twee. Met mijn zwakke polsslag is deze manier van meten (nog) niet nauwkeurig genoeg. Tijdens het testen droeg ik zowel de TomTom Adventurer, als mijn eigen Polar M400 met H7 borstband. Helaas stuitte ik op verschillen van 10 tot 20 slagen per minuut, iets wat ik voor mijn trainingen niet acceptabel vind. Om meer data te verzamelen heb ik een familielid gevraagd hetzelfde te doen, hier kwam een verschil van zo’n 5 slagen uit. De nauwkeurigheid van de TomTom optische hartslagmeting kan dus wisselen, afhankelijk van de beharing op de pols, sterkte vd polsslag en ligging van de aderen.

Voordelen

– Geen borstband nodig
– Alleen de polsunit is nodig voor al je metingen
– Mogelijkheid tot 24/7 metingen

Nadelen

– Niet altijd even nauwkeurig
– Hartslag is niet makkelijk af te lezen in horlogemodus
– Geen metingen bij zwemmen
– Horloge moet altijd op de pols gedragen worden, dus ook in koude omstandigheden

GPS

Een outdoor horloge vraagt vanzelfsprekend om een goede GPS verbinding. De TomTom Adventurer heeft een prima verbinding, gebaseerd op QuickGPS. Wanneer je het horloge hebt gekoppeld met je telefoon, zal deze de GPS satelliet eerder vinden op basis van de locatie van je telefoon. Dit kan best handig zijn! De GPS geeft naast de afstand, ook je snelheid weer en heeft de mogelijkheid vooraf ingeladen routes te volgen. Dit werkt vergelijkbaar met een autonavigatie, maar dan in het klein. Een grijze lijn met icoontjes van huis en finish en een pijltje die de richting aan geeft. Bij routes op de verharde weg blijft het hierbij, bij trailrunning worden hier nog hoogtegegevens aan toegevoegd.

Wat betreft de snelheid meting is het belangrijk te weten dat tempowisselingen wat traag worden opgepikt door de TomTom horloges. Dit komt door een beveiligde vertraging op de GPS gegevens, zodat deze niet alle kanten uit gaat. Geen probleem bij wandelingen of lange duurlopen, maar bij snelle, korte intervallen kan dit minder prettig zijn. De gegevens die weergegeven worden zijn uiteindelijk redelijk nauwkeurig. De TomTom Adventurer is een horloge voor outdoor omstandigheden, en niet specifiek voor de atletiekbaan. Dat deze dan ook niet precies als 400m wordt aangegeven lijkt mij dan minder storend. Zorg ervoor dat je het kompas in het horloge regelmatig kalibreert om de nauwkeurigheid te waarborgen. Bij gebruik tijdens skiën en snowboarden heeft het horloge ook een automatische liftdetectie. Zo kun je in de lift alle gegevens van je vorige afdaling terugzien.

TomTom Adventurer

Voordelen

Snelle verbinding
– Mogelijkheid tot inladen eigen routes
– Speciale wandelmodus
– Automatische liftdetectie

Nadelen

– Tempowisselingen worden traag opgepikt
– Op korte afstanden iets minder nauwkeurig

Dagelijks gebruik

In het dagelijks leven kun je de TomTom Adventurer gebruiken als activity tracker. Hij houdt de bewegingen en stappen bij, registreert het calorieverbruik en geeft inzicht in je slaappatroon. Door het horloge te verbinden met je telefoon kun je in de TomTom MySports App je gegevens van de dag terug zien. Op het horloge is dit ook mogelijk, zowel de gegevens van de dag, als de gegevens van de gehele week. Standaard wordt het activiteitsdoel op zo’n 4km per dag gezet, maar dit kun je zelf geheel aanpassen. Zo kun je ook kiezen voor een doel in actieve tijd per dag, calorieverbruik of gezette stappen.

Opvallend is wel dat deze gegevens voornamelijk geregistreerd worden aan de hand van armbewegingen. Op een dag waarop ik zeer weinig beweging heb gehad, registreerde het horloge alsnog dat ik halverwege de dag mijn activiteitsdoel van 4km had gehaald. Achteraf blijkt dat dit kwam door het opvouwen van de was, waarbij mijn armen steeds in beweging waren. Is dit nou echt zo belangrijk? Ik denk niet dat de TomTom Adventurer een horloge is dat je aanschaft speciaal voor zijn activity tracker. Het is dus een leuke bijkomstigheid dat deze mogelijkheid er is en een inkijkje geeft in je dagelijkse beweging. Ook goed om te weten; ondanks de koppeling met je smartphone, is het niet mogelijk smart notifications te ontvangen op dit horloge.

Batterijduur

Aangezien de Adventurer een horloge is om mee op avontuur te gaan, is het erg prettig dat de batterijduur van dit horloge langer is dan die van een gewoon hardloophorloge. In GPS modus wordt maximaal 11 uur gehaald, maar in de speciale wandelmodus is dit 24 uur. Ideaal dus voor lange wandeltochten, waar je mogelijk niet elke dag de mogelijkheid hebt je horloge op te laden. Deze waardes worden niet altijd gehaald, omdat dit ook afhankelijk is van de overige functies die je gebruikt. Luister je bijvoorbeeld muziek via het horloge, dan zal de batterijduur flink afnemen.

Overzicht

Hierboven heb je een impressie gekregen van de belangrijkste mogelijkheden van dit horloge. Dit is natuurlijk niet alles, daarom een overzicht met alle belangrijke en/of handige functies van dit horloge:

– Ingebouwde hartslagmeter
– GPS, met speciale wandelmodus
– Ingebouwde barometer en kompas
– Automatische liftdetectie bij skiën en snowboarden
– Mogelijkheid eigen trainingen samen te stellen
– Mogelijkheid eigen routes te uploaden
– Mogelijkheid tot navigeren terug naar start of op eigen route
– Trail Exploration
– Waterdicht tot 40m
– Indicatie herstel
– Race modus
– Slaappatroon meting
– Geschikt voor hardloopband of indoor cycling
– Verwisselbare horlogebandjes

Conclusie

De TomTom Adventurer is een outdoor horloge met een schappelijke prijs voor de beschikbare mogelijkheden. Wanneer je kijkt naar de horloges waarmee deze moet concurreren, heb je het onder andere over de Garmin Fenix 3 en de Suunto Ambit3. Vooral wanneer we naar de nauwkeurigheid en extra mogelijkheden kijken die deze horloges bieden, legt de Adventurer het nog wat af. Nog zeg ik, want TomTom kennende verbetert het horloge bij iedere update. Wat mij betreft is de TomTom Adventurer een prettig horloge voor de outdoorfan die wil ontdekken of zo’n horloge iets voor hem/haar is en niet meteen de hoofdprijs wil betalen.

Shop TomTom Adventurer