Skip to main content
Review

Review: New Balance Fresh Foam 1080v7 vs New Balance Fresh Foam 1080v6

door 23 januari 2017december 6th, 2017No Comments
New Balance Fresh Foam 1080v7
Door de toevoeging van het zogeheten Fresh Foam veranderde New Balance vorig het model 1080 radicaal. Nu is er een nieuwe uitvoering van de New Balance Fresh Foam 1080. All4running-medewerkster Margon Groen zoekt uit of er opnieuw grote veranderingen zijn doorgevoerd.

Een jaar geleden zagen we plotseling een compleet nieuwe versie van de New Balance 1080. Met de toevoeging van de Fresh Foam technologie veranderde niet alleen de demping, maar ook de doelgroep van deze schoen. Van een snelle, lichtgewicht schoen waar vooral de getrainde loper blij van werd, werd de schoen wat stabieler en robuuster, gericht op een algemener publiek. Opvallend is dat deze schoen in Nederland prima is ontvangen, maar dat buitenlandse reviewers klagen over de pasvorm. Zo zie je maar, smaken verschillen!

Slijtzool

New Balance maakt onder zijn Fresh Foam modellen gebruik van een volledig doorlopende zool, zodat de schoen tijdens de gehele afwikkeling contact met de ondergrond houdt. Het profiel bestaat uit heel veel kleine pods van geblazen rubber, zodat er ook voldoende grip aanwezig is. Onder de voorvoet zien we een aantal horizontale flexgroeven, om juist in de afzetfase een extra boost mee te geven.

New Balance Fresh Foam 1080v6

New Balance Fresh Foam 1080v6

New Balance Fresh Foam 1080v7

New Balance Fresh Foam 1080v7

 

Demping

Wanneer je Fresh Foam of FF terug ziet komen in de naam van een New Balance schoen, weet je eigenlijk meteen welke demping er gebruikt is. De Fresh Foam techniek bestaat uit bolletjes schuim met een behoorlijke veerkracht, die onder de gehele voet zijn geplaatst. Opvallend is hierbij het verschil in grootte tussen de hak en de voorvoet, wat weer invloed heeft op de responsiviteit in elke fase van de afwikkeling. Ook is er een verschil in vorm tussen de binnen- en buitenzijde van de schoen. Hierdoor wordt een soepele en neutrale afwikkeling gestimuleerd zonder dat daar een correctie voor gebruikt wordt. De 1080 is tenslotte een neutrale hardloopschoen.

Bovenwerk

De afgelopen jaren is New Balance behoorlijk aan het sleutelen aan de materialen voor het bovenwerk van de hardloopschoenen. De 1080v7 is voorzien van een nagenoeg mesh bovenwerk, welke licht verschilt van zijn voorganger. Waar we daar brede zadels zagen rond de midvoet, zijn deze nu nagenoeg verdwenen.

Uiterlijk

Qua uiterlijk zijn de verschillen tussen de 1080v6 en 1080v7 niet heel groot. De kleurtjes zijn weer modern en sluiten erg goed aan bij de kledingcollectie.

Technische specificaties

New Balance Fresh Foam 1080v6 New Balance Fresh Foam 1080v7
8 mm heeldrop 8 mm heeldrop
Gewicht: 293 gram (heren US 9) Gewicht: 300 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neutrale loper
Allround schoen Allround schoen

Conclusie

De complete metamorfose die New Balance de 1080 vorig jaar heeft gegeven, is bij veel lopers goed in de smaak gevallen. Het is dan ook niet gek dat de veranderingen in de laatste versie minimaal zijn. Wat mij betreft voelt het upper erg prettig, al kan ik me ook voorstellen dat de rand bij de tenen wellicht iets te veel aanwezig is voor sommige lopers. Het vernieuwde bovenwerk rondom de midvoet vind ik, met mijn redelijk hoge wreef, erg prettig. Minder druk op de voet, waardoor ik minder hoef te puzzelen met de veters.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de New Balance Fresh Foam 1080v7 ook in onze webshop.