Skip to main content
Review

Review: New Balance Fresh Foam Vongo

door 8 februari 2017december 6th, 2017No Comments
New Balance Fresh Foam Vongo

Dat is opvallend: een antipronatieschoen zonder correctieblokje. Hoe werkt dat precies? All4running-medewerkster Margon Groen testte New Balance Fresh Foam Vongo.

In de laatste reviews van New Balance schoenen heb ik het al een paar keer genoemd: New Balance is behoorlijk innovatief bezig de laatste tijd. Een van de laatste aanwinsten is de Fresh Foam Vongo; een antipronatie schoen zonder het bekende correctieblokje. Hoe dat werkt?

Slijtzool

Net als in de andere Fresh Foam modellen, maakt New Balance in de Vongo gebruik van een doorlopende slijtzool. Zo houdt de schoen tijdens de gehele afwikkeling contact met de ondergrond. Een kleine aanpassing ten opzichte van andere schoenen, maar een groot verschil in stabiliteit. De slijtzool zelf bestaat uit kleine pads van geblazen rubber, die zorgen voor een comfortabele landing met voldoende grip. Wie de onderkant goed bestudeert ziet een verschil in grootte van deze pads naar mate de afwikkeling vordert. Dit om een extra felle afzet te creëeren.

New Balance Fresh Foam Vongo
Slijtzool van de New Balance Fresh Foam Vongo

Demping

De naam van de schoen zegt het eigenlijk al; de Vongo is voorzien van het inmiddels bekende Fresh Foam materiaal. Deze ‘schuimbolletjes’ zorgen voor een behoorlijke veerkracht, zonder in te leveren op comfort. Dit materiaal loopt door onder de gehele voet, waardoor je tijdens de afwikkeling een constante demping ervaart. Net als bij de andere Fresh Foam modellen bestaan de bolletjes uit verschillende groottes, wat invloed heeft op elke fase van de afwikkeling.

Het grote verschil met deze modellen zien we aan de binnenzijde van de voet: de plaats waar normaliter het correctieblokje zich bevindt. Aan de binnenzijde van de New Balance Vongo zien we echter dat de schuimbolletjes kleiner en ‘opgevuld’ zijn, waardoor er extra stabiliteit wordt gecreëerd. Er is in deze schoen dus geen antipronatie blokje nodig om de voet neutraal af te laten wikkelen, daar zorgt het dempingsmateriaal voor! Extra opvallend is het feit dat deze schoen de eerste antipronatie schoen van New Balance is in het ‘snelle’ segment.

Bovenwerk

Het bovenwerk is gemaakt van ademend mesh, met extra stevig materiaal rond de midvoet. Dit maakt de schoen stabieler dan de meeste concurrenten in dit segment en is het mogelijk de schoen ook op langere afstanden te dragen.

Uiterlijk

De damesvariant van de New Balance Fresh Foam Vongo glimt je letterlijk tegemoet; het reflecterende upper zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent onderweg. De herenschoen is knalblauw, ook zeker niet te missen!

Technische specificaties

New Balance Fresh Foam Vongo
4 mm heeldrop
Gewicht: 289 gram (heren US 9)
Pronerende loper
Trainings-/wedstrijdschoen

Conclusie

Een antipronatie schoen zonder antipronatie blok aan de binnenzijde van de voet. Om eerlijk te zijn riep dat bij mij wat vragen op. De middenzool bestaat uit de inmiddels bekende ‘schuimbolletjes’, waarvan de binnenzijde is opgevuld. Zo biedt de schoen dus extra stabiliteit voor de pronerende loper, zonder de toevoeging van het correctieblokje. De gehele binnenzijde van de schoen maakt gebruik van deze techniek, waardoor de voet dus gedurende de gehele afwikkeling een soepele correctie krijgt.

De Vongo is een schoen uit het ‘snelle’ segment van New Balance, met een responsieve demping en lage heeldrop. Ook daarin is hij uniek; in deze categorie had New Balance nog geen antipronatie schoen. Door de Fresh Foam demping is de schoen direct en verrassend comfortabel, waardoor hij ook op de langere afstand voldoende demping en stabiliteit biedt. Deze schoen heeft mij positief verrast en heb er dan ook met veel plezier op gelopen.

Shop New Balance Fresh Foam Vongo »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de New Balance Fresh Foam Vongo ook in onze webshop.