HardloopschoenenReview

Review: New Balance 860v8

door 28 oktober 2017 No Comments

New Balance 860v8

All4running nodigde twee lopers uit om kilometers te maken op de New Balance 860v8, de achtste en tegelijk nieuwste uitvoering van de New Balance 860. Vera Dings trok de hardloopschoenen aan en deelde haar ervaring met ons. Lees hieronder haar review.

I just New Balanced it

door: Vera Dings

Mijn schoenencollectie telt ondertussen meer sportschoenen dan ‘high heels’. Ook voor iedere training sta ik vaak voor de kast te dubben welke schoen ik aan zal trekken.

In november 2013 ben ik op mijn 50e begonnen met hardlopen: met Evi op de app. Vier maanden later liep ik de Venloop, mijn eerste 10 km in 57 minuten. Even later de halve marathon en in juni 2015 mijn eerste echte marathon. Nike Air was in die tijd mijn hardloopschoen.

Na deze bewuste Maastricht marathon over de Via Belgica van 44km kwam er een moment dat ik een ander merk loopschoen wilde gaan uitproberen. Ik zag zoveel verschillende merken hardloopschoenen om me heen en werd nieuwsgierig of het merk hardloopschoen dat je draagt nou écht verschil maakt. Er volgden enkele versies van de Asics Gel Nimbus en Hoka One One waar ik in 2016 respectievelijk de marathon van Rotterdam en de marathon van Lissabon op liep. In feite kon ik overal op lopen. Totdat ik in februari 2017 last kreeg van mijn peesplaat. Met marathon Curacao in het vooruitzicht vond ik het verstandig om een loopanalyse te doen en een aantal verschillende merken nader te testen. Volgens de deskundigen ben ik nog altijd een neutrale loper.

Soepel
Het werd uiteindelijk de New Balance 1080v7. Vergeleken met andere loopschoenen viel me meteen op hoe fijn deze schoen rondom mijn voet aansloot. Ik merkte dat ik op de lange afstand heel soepel – als vanzelf – liep. Op de 1080v7 liep ik onlangs moeiteloos de halve marathon onder de twee uur. Na deze race werd ik meer en meer New Balance minded en stond te popelen om de 860v8 te testen, zeker ook gezien mijn recentelijke voetblessure. Volgens Strava loop ik jaarlijks toch al gauw zo’n 2500 km. Reden genoeg om mijn eisenpakket aan hardloopschoenen bij te stellen en een nieuwe versie te testen.

Toen ik de 860v8 uit de doos haalde viel me meteen op hoe licht ze waren. Voor mij een belangrijk punt, want als marathonloopster tellen die extra grammen op het einde toch wel mee. Asics Gel Nimbus classificeer ik in dit voorbeeld toch wel onder de noemer ‘zwaardere’ loopschoen.

New Balance 860v8

Vera Dings test de New Balance 860v8 in het Limburgse landschap

Deze nieuwe versie van New Balance past heel fijn om mijn voet. Voorin de schoen heb ik voldoende ruimte voor mijn meer dan gemiddeld brede voorvoet en kan ik mijn tenen vrij bewegen. Om de hak sluit ook deze versie heel fijn aan. Opvallend is de natuurlijke afwikkeling die als vanzelf gaat. Mijn trainer complimenteerde me onlangs zelfs met mijn loopstijl op mijn nieuwe New Balance. Zowel op de zachte bosgrond, de heuvels en de harde weg loopt deze schoen heerlijk. Ruim voldoende demping, zeker vergeleken met een verre van minimalistische maar super dempende Hoka One One, waarvan de zolen meer dan gemiddeld slijten. De 860v8 is gemaakt van makkelijk reinigbaar en ademend materiaal. Enige nadeel wat ik ervaren heb is het licht ‘piepend’ geluid dat deze schoen maakt.

Helper
Kortom, de 860v8 is een perfect schoentje voor de ‘zuinige’ duurloper die traint op verschillende ondergronden en die van nature wat gevoeliger is voor voetblessures of lichte overpronatie. De schoen helpt je als het ware je voeten tijdens het lopen beter af te wikkelen en lijkt zelfs je loophouding te verbeteren. Als deze schoen nog een keer in die prachtig oranje-rode kleur zou verschijnen, dan is een volgende keer mijn keuze al snel gemaakt.

Geheel in stijl van de schoenen is ook de kledinglijn van New Balance. Mooie lichtgewicht en opvallend goed ademende materialen in frisse najaarskleuren.

You just have to new balance it!

Shop New Balance 860v8