Skip to main content

Nu het kouder wordt is het soms lastiger jezelf te motiveren naar buiten te gaan om hard te lopen. Maar barre weersomstandigheden als kou, regen en wind zijn perfect te lijf te gaan als je je goed naar de weersomstandigheden kleedt. Laagjes vormen hierbij het codewoord. Met het 3-lagen-systeem ga je de elementen te lijf en kan je warm, droog en comfortabel hard blijven lopen tijdens de wintermaanden. Wij leggen het 3-lagen-systeem voor je uit.

Bij koude temperaturen zijn veel mensen geneigd een dikke winterjas aan te trekken tijdens het lopen. Maar hoewel dit voorafgaand aan het lopen wellicht fijn in de oren klinkt, zal je het al snel te warm krijgen. Ook kan vocht niet goed worden afgevoerd en zal je dus veel zweten. Door jezelf slim te kleden en gebruik te maken van laagjes ga je goed voorbereid de winter in. In het 3-lagen-systeem combineer je een basislaag met een tussenlaag en een buitenlaag. Elke laag heeft een eigen functie en effect.

1. Basislaag
De basislaag is de eerste laag die je aantrekt. Deze laag zit het dichtst op de huid en heeft als doel vocht af te voeren, zodat je droog en comfortabel kan lopen. Een thermoshirt kan een goede basislaag vormen, evenals een looponderbroek.

 

Tussenlaag

2. Tussenlaag
Bovenop de basislaag gaat de tussenlaag. De tussenlaag houdt warmte vast tussen deze laag en de basislaag. De tussenlaag draagt zo bij aan de isolatie en zorgt dat vocht beter wordt afgevoerd. De tussenlaag heeft een losse tot een comfortabele fit. De laag kan bestaan uit verschillende items. Zo zijn tops met lange mouwen en een halve rits ideaal en is een dikkere, met fleece gevoerde tight ook een perfecte tussenlaag.

 

Buitenlaag

3. Buitenlaag
De naam zegt het al, als buitenste laag draag je de buitenlaag. Deze laag biedt bescherming tegen wind, regen en sneeuw. Kledingstukken in deze laag zijn vaak gemaakt van waterbestendige of waterproof materialen. De stukken vallen vaak iets losser en houden de warmte goed vast. Waterbestendige loopjacks vormen een ideale buitenlaag. Maar denk hierbij ook aan items als loophandschoenen en -mutsen.

 

Lopen tijdens barre weersomstandigheden kan dus zeer comfortabel zijn als je slim gebruik maakt van laagjes. Bij iets warmere temperaturen kan je de basislaag en de tussenlaag ook samenvoegen en kiezen voor een comfortabel shirt met lange mouwen. Bij koude temperaturen raden we de drie lagen aan. Zo kan je warm, droog en comfortabel blijven lopen. Dus kies voor lagen, tijdens de koude en natte winterdagen!