Skip to main content

Op 28 februari 2019 was het zover; de lancering van de nieuwe ASICS MetaRide. All4running was aanwezig om als een van de eersten deze bijzondere hardloopschoen te bewonderen. Met de MetaRide begint ASICS een nieuw hoofdstuk in de hardloopwereld. De innovatieve technologieën maken het mogelijk hardlopers langer te laten lopen zonder dat het extra energie kost. Wat houdt dit nieuwe hoofdstuk van ASICS in? Of nog beter gezegd: wat betekent dit voor jou als hardloper?

Shop ASICS MetaRide direct

Een testrondje mocht tijdens het event niet ontbreken. Ik vertel je graag meer over mijn ervaring op de Asics MetaRide in deze blog. Natuurlijk was ik niet de allereerste die de hardloopschoenen mocht uittesten. Triatleet Jan Frodeno, Olympic Champion & 2x Ironman World Champion, heeft het ontwikkelingsproces met zijn eigen ogen kunnen zien. All4running kreeg de kans om hem een aantal vragen te stellen.

ASICS MetaRide in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Asics MetaRide
Circular Knit Upper
Innovatieve Guidesole-technologie
Optimale welving van de zool
Combinatie van Flytefoam en Gel technologie

The Key Technology

Opvallend aan de ASICS MetaRide is het design. En dan met name de zool. Om energie te besparen en vermoeidheid te verminderen heeft ASICS de Guidesole-technologie ontwikkeld. Deze constructie in de tussenzool brengt de voet automatisch in een voorwaartse beweging. De basis van de curve bestaat uit hard schuim in het bovenste deel van de tussenzool. De MetaRide combineert dit harde schuim met zachter schuim in de onderste laag van de tussenzool. Op deze manier kan er gemakkelijk een dynamische kromming worden gerealiseerd die de enkel in een bepaalde hoek houdt. Hiermee wil ASICS het gevoel geven alsof het hardlopen vanzelf gaat.

Asics MetaRide

A wooden stick

Het ontwikkelen van de ASICS MetaRide heeft zo’n 3 jaar en 70 prototypes geduurd. Het idee bestond al een tijdje, maar het team van ASICS kon niet inbeelden hoe dit zou voelen. Jan Frodeno zei: “Ik was zeer verrast, maar dan positief. Het voelde in eerste instantie heel vreemd. Het leek alsof er een houten stok onder m’n voet was geplaatst.” Hij heeft gelijk. Want toen ik de hardloopschoenen aantrok, begreep ik direct wat hij bedoelde. Je ervaart het gevoel alsof je voorover valt. Dit klinkt wellicht wat vervelend maar het gevoel is binnen no-time weg naar mate je er op begint te lopen.

Fits like a glove

De ASICS MetaRide heeft een Circular Knit Upper. Het gebreide materiaal biedt extra ondersteuning en heeft een hoog ademend vermogen. Dit komt door de vernieuwde Eyelet structuur die ook de pasvorm optimaliseert. Het bovenwerk van de MetaRide sluit heel goed aan op je voeten. Daarnaast is het ontzettend flexibel waardoor het comfortabel aanvoelt tijdens het hardlopen.

Asics MetaRide

“Innovation in motion”
De inspiratie voor de ASICS MetaRide komt van het moeiteloos heuvelafwaarts fietsen en de Japanse uitdrukking Koron-Koron (het geluid dat een voorwerp maakt als het omvalt en het blijft rollen). Dit uit zich in een zool die constant in beweging is. Volgens Frodeno brengt de ASICS MetaRide je in een flow waar je niet meer uit wil komen. Nu ren ik niet dezelfde afstanden als Frodeno maar ik heb met gemak mijn 5 km gelopen. De positie van je hiel en het Metaclutch systeem geven je een zeer stabiel gevoel tijdens elke stap. Deze hardloopschoenen zijn daarom ook zeer geschikt voor hiel- en middenvoetlanders.

Win the long run

Met ca. 300 gram is de MetaRide wat aan de zware kant. “Dit is een schoen voor lange afstanden, maar niet voor snelle tempo’s want daar is hij simpelweg te zwaar voor. Een hardloopschoen moet je niet dwingen om langer te lopen, maar het je juist gemakkelijker maken. Dat is precies wat deze schoen doet.” aldus Frodeno. De MetaRide is niet een hardloopschoen speciaal voor atleten die lange afstanden lopen, maar voor alledaagse runners die graag kilometers maken. Een lange afstand hoeft ook niet een marathonafstand te zijn. Dat kan ook een rondje van 5 km om het meer zijn. Ik vond de ASICS MetaRide in ieder geval erg fijn lopen. Je wil gewoon langer en verder lopen als je bezig bent met je run.

Play Video

Win the long run

Asics MetaRide
Asics MetaRide

Het ei-experiment

In de ASICS MetaRide is ‘ultimate cushioning’ verwerkt dat bestaat uit een combinatie van Flytefoam en Gel technologieën. Wanneer je een rauw ei van 6 meter hoog laat vallen op een plakkaat van dit foam, blijft het helemaal in tact. Jan Frodeno is in Tokio geweest en heeft het ei-experiment zelf uitgevoerd: “Het werkt echt en dat vind ik zo bijzonder. Ik vind het tof wat er ontdekt wordt met dit soort experimenten terwijl er een nieuwe hardloopschoen wordt ontworpen.”

Gripsole technologie

Als je kijkt naar de zool van de MetaRide denk je wellicht ‘wat glad’. Dat dacht ik ook. Er zitten zeer kleine groeven in de zool waardoor het eruit ziet alsof je geen grip hebt. Maar het tegendeel is waar. De Gripsole technologie biedt goede grip op het asfalt.

Asics MetaRide

Can you go faster?

Jan Frodeno is wereldrecordhouder op de triatlon. Met 7:35:29 won hij in 2016 de Challengetriatlon van Roth. Ik stelde hem de vraag of hij nog sneller kan. “Phoe, ja ik denk het wel. Het grappige is dat die dag, die wedstrijd, mijn minst memorabele race was. Natuurlijk kun je uiteindelijk sneller als het moet. Maar ik heb daar momenteel geen motivatie voor.” vertelde Frodeno. Zijn meest onvergetelijke race was de Ironman World Championship in 2014: “Dit was voor mij echt een slechte dag. Het ging niet goed en ik wilde eigenlijk opgeven. Van ergens achteraan heb ik mezelf toch naar voren weten te boxen. Ik weet dat blijven doorgaan het waard is. Ik stop pas bij de finish.”

De ASICS MetaRide is wat dat betreft een bijzondere hardloopschoen. “You love it or you hate it” zei Frodeno. Mijn eerste indruk na het zien van de foto’s was erg twijfelachtig. Vind ik ze nou mooi of te apart? Maar toen ik ze aan mijn voeten had was mijn mening wel duidelijk. Ik vind ze top! Juist die gekke zool en gewaagde kleurencombinatie maken de MetaRide uniek. De hardloopschoenen van ASICS zijn wat aan de prijzige kant. Maar dan heb je wel een tof paar schoenen die je een loopervaring biedt die je nog niet eerder hebt gevoeld.

Nieuwsgierig geworden? De ASICS MetaRide is nu te vinden in onze webshop en winkels. Wil je de hardloopschoenen liever eerst even proberen? Kom dan eens langs in een van onze winkels. Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Technische specificaties
Offset
0 mm (Voorvoet 30 mm & hiel 30 mm)
Gewicht
Ca. 300 gram
Type loper
Neutrale hardlopers
Type schoen
Allround hardloopschoenen
Nieuw

ASICS MetaRide

Dames

ASICS MetaRide
Shop ASICS MetaRide
Nieuw

ASICS MetaRide

Heren

ASICS MetaRide
Shop ASICS MetaRide
Zie ook

Alle ASICS schoenen

Overzicht

ASICS logo
Shop ASICS hardloopschoenen