Skip to main content

De Nike Free RN serie bestaat alweer 15 jaar. Dit zijn geen normale hardloopschoenen. Deze speciale schoenen zijn ontwikkeld met het barefoot-running het achterhoofd. Oftewel, het hardlopen op blote voeten. Uitgebreide analyses brachten de eerste versie van de Nike Free RN voort. Nu, vijftien jaar later, brengt Nike twee opvolgers op de markt, namelijk de Nike Free RN Flyknit 3.0 en de Nike Free RN 5.0. Wij nemen ze voor je onder de loep.

Shop de Nike Free RN Flyknit 3.0Shop de Nike Free RN 5.0

De schoenen uit de Nike natural running serie geven je het gevoel alsof je op blote voeten loopt. De meeste hardloopschoenen van tegenwoordig geven veel demping, een zacht gevoel en bieden veel stabiliteit. Veel spieren en pezen in de voeten worden hierdoor ontzien. De Nike Free RN schoenen brengen hardlopen terug naar de essentie. De schoenen zijn ideaal voor kortere trainingen om voeten sterker te maken.

De Nike Free RN Flyknit 3.0 en Free RN 5.0 in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van deze hardloopschoenen

Nike Free RN
Mesh-bovenwerk
Asymmetrisch vetersysteem
26% flexibeler en 2mm dunnere tussenzool
Flyknit-bovenwerk
Veterloos ontwerp
1mm dunnere tussenzool

The story behind 15 years of Free RN

Vijftien jaar geleden ontstond het idee voor de Free RN-schoenen van Nike. De ontwerpers bij Nike werden geïnspireerd door topatleten die tijdens hun warming-up regelmatig op blote voeten liepen. De atleten kregen inlegzolen met drukmeters onder hun voeten geplakt. De natuurlijke landingshoek en de drukverdeling tijdens het lopen op blote voeten werd jarenlang onderzocht. Dit resulteerde uiteindelijk in de eerste Free RN schoenen. De Free RN schoenen werden in eerste instantie ontworpen als trainingsschoenen. Spieren en pezen die bij de gemiddelde hardloopschoen van belasting worden ontzien, krijgen tijdens het lopen op Nike Free RN schoenen de kans zich beter te ontwikkelen. Het maakt de voeten sterker. Hier kun je later tijdens een wedstrijd profijt van hebben. Ben je op zoek naar veel demping, een zacht gevoel en veel stabiliteit? Dan is de Nike Free RN niet jouw match. Zoek je een trainingsschoen die je voeten een heel stuk sterker maakt, waardoor je betere prestaties kunt behalen? Dan is de Nike Free RN zeker een goede keuze.

What’s on top

De Nike Free RN Flyknit 3.0 heeft een Flyknit-bovenwerk. Dit zeer flexibele en lichtgewicht bovenwerk vormt zich naar de voeten. Het omsluit de voeten op comfortabele wijze en en geeft de benodigde steun. Ondanks het veterloze ontwerp van de schoenen, geeft dit een nauwsluitend en zelfverzekerd gevoel tijdens het lopen. De Nike Free RN 5.0 heeft geen Flyknit-bovenwerk, maar een bovenwerk van mesh-materiaal. Dit biedt eveneens een hoog ademend vermogen om de voeten comfortabel te houden en is zeer licht van gewicht. De Nike Free RN 5.0 heeft wel veters. Het vetersysteem is asymmetrisch geplaatst om de druk over de gehele voet te verdelen. Ook wordt de wreef hierdoor iets ontzien, om zo dichterbij dat Barefoot-running gevoel te blijven. Door het gebruik van het asymmetrische vetersysteem is de pasvorm van de Free RN 5.0 iets persoonlijker dan die van de Free RN Flyknit 3.0.

What’s below

De tussenzool, welke ook praktisch gezien de slijtzool is, is in beide hardloopschoenen hetzelfde. De tussenzool bestaat uit Phylon rubber en geeft zeer veel grondcontact. Dit is ook de bedoeling van de Nike Free RN schoenen. De zool van de Free RN schoenen bevat vele groeven. Door deze groeven is de schoen heel flexibel. Je kunt hem bijna dubbelvouwen. Deze flexibiliteit stimuleert de afwikkeling en geeft volledige vrijheid aan de voeten om de natuurlijke flex-bewegingen te maken. Ook biedt de zool net dat beetje bescherming tegen steentjes en vuil. De tussenzool en slijtzool zijn anatomisch gevormd. Dit wil zeggen dat ze de natuurlijke vorm van de voeten volgen. Hierdoor ontstaat er meer comfort bij de voorvoet, zonder dat er teveel ruimte ontstaat. Ook krijgt de hak ruimte om zich iets uit te zetten bij de landing. Nike’s visie achter het Free RN concept is om de natuurlijke bewegingen van de voeten juist te corrigeren of in de weg te zitten.

“Break free.”

Volledige vrijheid, daar draait het concept van de Nike Free RN schoenen om. Alle 52 spieren in de voeten krijgen de vrijheid om te bewegen zoals zij van nature willen bewegen. De Nike Free RN Flyknit 3.0 ligt dichterbij het natuurlijke lopen dan de Nike Free RN 5.0, die op zijn beurt iets meer demping en bescherming biedt.

Naar de Nike Free serie

It’s up to you

De Nike Free RN Flyknit 3.0 en de Nike Free RN 5.0 zijn beide zeer goede hardloopschoenen voor iedere loper die terug wilt naar de essentie van hardlopen en het natuurlijke gevoel van lopen wilt ervaren. De Free RN Flyknit 3.0 heeft een iets dunnere zool en is net even iets flexibeler dan de Free RN 5.0. Deze schoen gaat dan ook nog meer naar het barefoot-running gevoel toe dan de Free RN 5.0. De Free RN 5.0 biedt iets meer stabiliteit, zover de natural schoenen dat echt geven. Uiteindelijk is het vooral de persoonlijke voorkeur die de doorslag zal geven. Wil je een zeer hoog ademend vermogen, meer flexibliteit en vind je een veterloos ontwerp een uitkomst? Dan is de Nike Free RN Flyknit 3.0 the way to go. Wil je net een beetje meer stabiliteit, maakt het kleine verschil in hoog ademend vermogen je weinig uit en ben je nog niet zover dat je de vertrouwde veters op wilt geven? Dan is de Nike Free RN 5.0 de beste keuze.

Nieuwsgierig geworden? De nieuwe Nike Free RN Flyknit 3.0 vind je hier in onze webshop. Uiteraard kun je voor de Nike Free RN 5.0 ook al bij ons terecht, die vind je hier. Wil je deze speciale hardloopschoenen liever even passen? Maak dan gerust een afspraak in één van onze winkels.

Nike Free RN
Technische specificaties Nike Free RN Flyknit 3.0
Offset
4 mm
Gewicht
ca. 184 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Natural schoenen
Technische specificaties Nike Free RN 5.0
Offset
6 mm
Gewicht
ca. 212 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Natural schoenen
Nieuw

Nike Free
RN Flyknit 3.0

Dames en heren

Nike Free RN
Shop Nike Free RN Flyknit 3.0
Nieuw

Nike Free
RN 5.0

Dames en heren

Nike Free RN 5.0
Shop Nike Free RN 5.0
Zie ook

Alle
schoenen

Overzicht

Nike logo
Shop alle Nike schoenen