Skip to main content

De HOKA ONE ONE Carbon X, een nieuw model wedstrijdschoenen voor neutrale lopers van HOKA. De Carbon X is niet zomaar een hardloopschoen. Deze speciale wedstrijdschoenen zijn ontwikkeld voor het verbreken van wereldrecords. En wel het wereldrecord op de 50 miles (80,5 km) en 100 km afstand. Een snelle, lichtgewicht schoen die bestand is tegen het verslinden van kilometers. Wij namen de HOKA ONE ONE Carbon X onder de loep en zochten uit wat deze schoenen zo bijzonder maakt.

Pre-order nu de Hoka One One Carbon X

HOKA organiseerde op 4 mei in Californië het evenement ‘Project Carbon X’, een evenement waar geprobeerd werd het wereldrecord op de 100 km afstand te verbreken. De topatleten liepen allemaal op de nieuwe Carbon X. De snelste tijd bij de heren was voor Hideaki Yamauchi, hij liep de 100 km in 6:19:54. Hij deed er helaas 6 minuten en 21 seconden te lang over om het wereldrecord van Takahiro Sunada te verbreken, wat staat op 6:13:33. Maar het blijft natuurlijk een enorme prestatie. Het record op de 50 miles afstand werd wel verbroken. Jim Walmsley legde deze afstand af in 4:50:08, net 43 seconden sneller dan het wereldrecord van Bruce Fordyce uit 1984.

HOKA ONE ONE Carbon X in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Hoka one one carbon x
Engineered Mesh-bovenwerk
Lycra tong
CM Betty Fly Foam
Carbon Fiber-plaat
Injected Rubberized EVA-materiaal

Minimalistisch bovenwerk

Het Engineered Mesh-bovenwerk is zo minimalistisch mogelijk gemaakt. De enkele laag van mesh-materiaal is licht van gewicht en biedt een zeer hoog ademend vermogen. Tijdens het lopen van lange afstanden is dit geen overbodige luxe. Het houdt de voeten koel en comfortabel. Het omsluit de voeten voor de gewenste stabiliteit zonder de schoenen te verzwaren. De bredere tussenzool biedt nog wat extra stabiliteit. Gecombineerd met de vele demping die de schoenen geven, ben je verzekerd van een comfortabele run.

Hoka one one carbon x
Hoka one one carbon x

Ultimate result

De Carbon X combineert alles waar HOKA voor staat en is het ultieme resultaat van HOKA’s kennis en technologieën. De hardloopschoenen bevatten de perfecte gewicht-dempingsratio. De schoenen bieden maximale demping bij een zo licht mogelijke gewicht. Tevens bevatten de schoenen een Carbon Fiber-plaat over de gehele lengte. Deze plaat werkt als het ware als een soort springveer. De plaat zorgt ervoor dat de schoenen je tijdens het lopen naar voren stuwen. Dit geeft een zeer stijf en harder gevoel tijdens het lopen van langzamere tempo’s. Maar tijdens het lopen van snellere tempo’s komen de schoenen volledig tot hun recht. Met een gewicht van maar ca. 241 gram (Heren maat US 9) is de Carbon X zeker een lichtgewicht schoen te noemen. De combinatie van CM Betty Fly Foam en Injected EVA-materiaal beschermt de voeten door schokken effectief op te vangen.

Carbon X vs Vaporfly

Het gebruik van deze Carbon Fiber-plaat is niet nieuw. Een bekende en populaire schoen die deze plaat ook bevat, is de Nike Vaporfly 4% Flyknit. Als we deze schoenen naast elkaar zetten, zien we dat de Vaporfly met haar gewicht van ca. 184 gram een stuk lichter is dan de Carbon X met haar c. 241 gram (heren maat US 9). Nu kunnen we best stellig zeggen, dat de Vaporfly niet bestand is tegen de zeer lange afstand van 100km, waar de Carbon X juist voor bedacht is. Het duurzamere materiaal in de Carbon X maakt de schoen zwaarder, maar 241 gram is nog steeds licht in gewicht. En juist op die lange afstand van 100km is meer demping en duurzamer materiaal zeer gewenst om je voeten te beschermen en zo comfortabel mogelijk te houden.

De HOKA ONE ONE Carbon X zijn zeer snelle schoenen die gemaakt zijn om records te verbreken. De ultieme verhouding tussen een licht gewicht en comfortabele demping maken de schoenen zeer geschikt voor lange afstanden. De schoenen geven je het gevoel alsof je door de kilometers heen vliegt. Door de relatief hoge mate van demping in de schoenen en de Carbon Fiber-plaat over de gehele lengte zoekt de Carbon X al snel de concurrentiestrijd op met de Vaporfly van Nike. Ondanks dat de schoenen deze eigenschappen gemeen hebben, zijn het toch hele verschillende schoenen. De Vaporfly is een wedstrijdschoen pur sang, terwijl de Carbon X van HOKA veel duurzamer is en ook goed gebruikt kan worden voor lange, snelle trainingen. De schoenen gaan simpelweg langer mee.

Nieuwsgierig geworden? De HOKA ONE ONE Carbon X is vanaf 16 mei via pre-order verkrijgbaar bij All4running. Wij verwachten de Carbon X vanaf 1 juni te kunnen leveren. Voor meer informatie en vragen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Technische specificaties
Offset
5 mm
Gewicht
ca. 241 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Nieuw

Hoka One One
Carbon X

Dames

Hoka One One Carbon X
Shop dames
Nieuw

Hoka One One
Carbon X

Heren

Hoka One One Carbon X
Shop heren
Zie ook

Alle HOKA
schoenen

Overzicht

HOKA ONE ONE mach 3
Shop alle HOKA schoenen