Skip to main content

Op uitnodiging van New Balance vloog All4running op 16 mei naar het levendige New York om de launch van het FuelCell platform bij te wonen. Dit platform draait om snelheid en bij een nieuw platform horen uiteraard nieuwe modellen hardloopschoenen. De modellen uit de collectie beschikken allemaal over New Balance’ nieuwe en verbeterde FuelCell Foam Formulation. In deze blog vertel ik je alles over het FuelCell platform.

Shop New Balance FuelCell Rebel direct

De Global Launch stond in het teken van de FuelCell 5280. Een compleet nieuwe raceschoen gemaakt voor op de straat. Daarbij onthulde het merk dat er nog drie modellen worden uitgebracht in dit jaar waaronder de New Balance FuelCell Rebel. De modellen uit de collectie beschikken over het vernieuwde en innovatieve FuelCell foam dat de hoogste mate van energieteruggave biedt. Ik schoof aan tafel bij Kevin Fitzpatrick, General Manager Performance Running and Training, om te praten over New Balance, hun visie op de toekomst en natuurlijk het FuelCell platform.

Where it all started

Op het launch event kondigde New Balance hun nieuwste innovatie aan: de FuelCell 5280. Vernoemd naar de 5280 feet in een mijl. Het model is ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse Jenny Simpson, die de New Balance 5th Avenue Mile zes keer op rij heeft gewonnen. Danny Orr, Running Innovation Team, legde uit dat New Balance de focus op het verbeteren van prestaties op de mijl legde. “We wilden prestatieverbetering creëren voor atleten en toen we gingen kijken naar waar we verbeteringen konden aanbrengen kozen we voor de mijl.”

New Balance FuelCell
New Balance FuelCell

Spikes voor op de weg

Het New Balance 5280 model is gemaakt met maar 1 doel; een snellere 1 mijl op de weg (1,6 km). Hier in Nederland zijn wij niet zo bekend met road mile-races als in Amerika, maar toch heeft deze schoen een aantal opmerkelijke innovaties. De vorm van de zool is bijvoorbeeld gebogen en loopt wijd uit aan de zijkant. Daarnaast is tijdens het ontwikkelingsproces de nieuwe en verbeterde FuelCell technologie ontstaan en experimenteerde New Balance met TPU- en carbonplaten. Jenny Simpson was zeer betrokken bij het testen van de hardloopschoenen. Hoewel het maken en perfectioneren van dit model zo’n twee jaar heeft geduurd, twijfelde de atlete tot aan de start van de 5th Avenue Mile of ze de gok waagde ze te dragen. In 2018 won ze wederom de titel. En guess what? Ze droeg een prototype van de New Balance FuelCell 5280.

Wat betekent dit voor jou?
New Balance snapt dat de meeste hardlopers geen speciale raceschoenen nodig hebben voor het lopen van zo’n specifieke afstand. Daarom zijn de bevindingen en technologieën van de FuelCell 5280 meegenomen in een reeks nieuwe modellen. Al deze modellen beschikken over de New Balance FuelCell technologie. Het FuelCell schuim dat zich in de tussenzool van de schoenen bevindt, zorgt voor een hoge energieteruggave en een lichtgewicht loopervaring. Hierdoor kun jij meer snelheid maken bij elke stap die je zet.

New Balance FuelCell Rebel

Het Rebel model zijn neutrale hardloopschoenen die zijn ontworpen voor het maken van snelheid. Het Trace Fiber bovenwerk biedt lichtgewicht ondersteuning aan de middenvoet. Daarnaast zorgt het ademde Jacquard Mesh in de voorvoet en de bootieconstructie voor een aansluitende pasvorm. Dit lichtgewicht model van New Balance beschikt over de nieuwe en verbeterde FuelCell technologie in de voorvoet. Deze innovatieve technologie zorgt voor een hoge energieteruggave en een lichtgewicht loopervaring. De slijtzool van de FuelCell Rebel is gemaakt van kristalrubber en heeft een data-driven ontwerp. De zool heeft namelijk een extra, uitstekend stuk aan de buitenkant zoals je ook terugziet in de 5280. Dit ontwerp zorgt voor een snellere landing en een meer voorwaartse beweging tijdens het hardlopen.

New Balance FuelCell
New Balance FuelCell

Een toekomst vol FuelCell

Na het bijwonen van de schoenpresentaties schoof ik aan tafel bij Kevin Fitzpatrick. Kevin is de General Manager van Performance Running and Training bij New Balance. Ik vroeg hem of we de FuelCell technologie in toekomstige hardloopschoenen van New Balance gaan terugzien. Hij antwoordde daarop met het volgende: “Ja alle ingrediënten zullen worden doorgevoerd in andere producten. We gaan proberen om het foam door te zetten maar meer in de zin van een formule die we blijven optimaliseren. Denk aan hogere rebound foams, lichtere foams en meer verschillende ingrediënten om de stiffness die je ziet in de 5280 te creëren.”

Op zoek naar meer rebound

New Balance is er 100% van overtuigd dat FuelCell verandering biedt in de gehele running industrie. Kevin legde uit dat de vorige foams erg licht en stevig waren. Het team van New Balance is op zoek gegaan naar nieuw foam, zoals FuelCell, dat 60% meer rebound biedt dan andere foams. Maar waarom brengt New Balance dan 4 nieuwe modellen op de markt in plaats van bestaande modellen te verbeteren? “Wij zijn altijd aan het heroverwegen en aan het her-designen. We weten dat we onze producten altijd beter kunnen maken. De vernieuwde en verbeterde FuelCell technologie is zo uniek, dat past niet bij de identiteit van onze bestaande modellen.”

New Balance FuelCell

Running + Technology = New dimension

Ik vroeg Kevin om verder te kijken naar de toekomst en wat de rol van technologie daarin gaat spelen. “Technologie maakt meer innovaties mogelijk. We zijn het meest benieuwd naar hoe technologie atleten beter kan laten presenteren, maar ook om lopers samen in contact te brengen en om gewoon lol te hebben. We hebben het vaak over de fit van een schoen en hoe de schoen past bij jou. Nu kijken we veel naar atleten en hun custom made schoenen, maar ik denk dat in de toekomst de gap tussen de atleten en de ‘gewone’ lopers steeds kleiner zal worden door technologie. Beeld je maar in dat je later in een New Balance winkel staat om je voeten aan te meten en dat je je eigen custom made schoen kan laten maken.” Aldus Kevin Fitzpatrick.

New Balance FuelCell

Het nieuwe hardlopen

De ‘future of running’ is een interessant onderwerp. New Balance is geen nieuwkomer in de hardloopindustrie.”We zien veel veranderingen in een korte tijd. Het idee van footwear als een tool om je sneller te maken is een nieuwe beleving. Mensen namen altijd aan dat als een hardloopschoen licht was en lekker zat, dan was het een goede schoen. Maar het gaat veel verder dan dat. Wij kijken naar statistieken. Hoe kunnen we de rebound, stifness en al het andere wat helpt aan een hoger performance meten? Ik denk dat we nog maar net begonnen zijn.” vertelde Kevin.

Zwift Challenge

Tijdens het launch event heb ik de nieuwe FuelCell modellen in actie kunnen zien tijdens de Zwift Challenge. Een mooier voorbeeld van het samenkomen van running en technologie was er bijna niet. Nu hoor ik je denken, wat is dat? Zie het als een videogame waar fysieke beweging voor nodig is. Er waren 4 treadmills aangesloten op 4 tv-schermen. 4 teams, bestaande uit 2 dames en 2 heren, liepen in estafette vorm zo snel mogelijk 4 x 1 mile. Team New York, tegen Team Boston, tegen Team Japan, tegen Team Europe. Allemaal droegen ze of de 5280 of de Rebel. Wat een actie was dat!

De launch van het New Balance FuelCell platform had het allemaal. Een kijkje in het designproces, prototypes, presentaties, atleten en actie. Ik heb zelf de FuelCell Rebel gedragen die zich het beste leent voor middellange afstanden. Ik moet zeggen, de pasvorm is erg strak waardoor ik een maat groter moest nemen dan waarop ik normaal loop. Als je ze eenmaal aan je voeten hebt, wil je ze niet meer uitdoen. De hardloopschoenen zitten erg comfortabel door het lichte gewicht. Het bovenwerk is flexibel en rekt heel goed mee. Van bovenaf ziet het uitstekende deel van de zool er een beetje vreemd uit, maar zodra je snelheid begint te maken tijdens het lopen voel je dat je naar binnen wordt geduwd. Hierdoor wordt een snellere afwikkeling gestimuleerd en kun je nog sneller en krachtiger afzetten.

Nieuwsgierig geworden? De New Balance FuelCell Rebel is begin juni beschikbaar in onze webshop en winkels.  Voor vragen en meer informatie kun je contact opnemen met onze klantenservice.

Technische specificaties
Model
New Balance FuelCell Rebel
Offset
6 mm
Gewicht
Ca. 207,9 gram
Type loper
Neutrale hardlopers
Type schoen
Allround hardloopschoenen
Nieuw

New Balance FuelCell Rebel

Dames

New Balance FuelCell
Shop New Balance FuelCell
Nieuw

New Balance FuelCell Rebel

Heren

New Balance FuelCell
Shop New Balance FuelCell
Zie ook

Alle New Balance hardloop schoenen

Overzicht

New Balance Logo
Shop New Balance schoenen