Skip to main content

Eind januari heeft Brooks met de Hyperion Elite en Hyperion Tempo een één-tweetje gepresenteerd aan de hardloopwereld. Maak trainingsuren met de Tempo en loop je wedstrijden met de Elite schoen is de boodschap van Brooks. Je kunt de trainingsschoen Tempo zien als de fundering van de Elite wedstrijdschoenen die de pr’s gaat scoren. Je hebt de Tempo nodig om met de Elite te kunnen presteren in races.

Brooks pakt groots uit met de Hyperion lijn. De neutrale wedstrijdschoen bevat namelijk een carbonplaat met daaronder een nieuw ontwikkeld foam, namelijk het DNA Zero foam. In dit blog lichten we beide schoenen toe en gaan we dieper in op de wedstrijdschoen met carbonplaat. De Hyperion Elite en Hyperion Tempo zijn nu beschikbaar in onze webshop.

Shop de Brooks Hyperion

Een korte voorgeschiedenis. Dit wordt de eerste schoen van Brooks met een carbonplaat. De eerste ontwikkelingen zijn gestart in 2017 en in 2018 kwam Brooks tijdens de marathon van Boston met een prototype voor haar professionele lopers. Hier zagen we hoe Desiree Linden bij de Boston marathon als eerste finishte en zij liep op, wat nu blijkt, de Hyperion Elite wedstrijdschoen met carbonplaat. De eerste meningen beloven veel goeds. Bij All4running houden we de berichtgeving over de Hyperion Elite in de gaten en horen we van kenners die het voorrecht hebben gehad om de schoenen in een vroeg stadium te testen louter positieve berichten. Men geeft aan dat de Hyperion Elite de eerste serieuze uitdager is van de, tot nu toe ongenaakbare, Nike Vaporfly’s.

Brooks Hyperion Elite

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

DNA Zero foam
Carbon Fiber Propulsion Plate (brugplaat van koolstofvezel)
Extra toegevoegd ademend vermogen

Het nieuw ontwikkelde DNA Zero foam

Waarom is Brooks ervan overtuigd dat het met de Hyperion Elite de Vaporfly kan verslaan? Dat komt door het nieuwe foam dat Brooks heeft ontwikkeld. Het DNA Zero foam is ultralicht en gemaakt van zacht schuim. Tussen twee lagen van het DNA Zero foam bevindt zich de carbonplaat. De combinatie met de Carbon Fiber Propulsion Plate zorgt voor een boost met extra veerkracht bij elke stap. Zonder plaat is het een zachte schoen en zonder foam word je niet vooruit gestuwd. Beide elementen versterken elkaar. Het DNA Zero foam biedt stabiliteit en ondersteuning als de vermoeidheid toeneemt bij langere afstanden. Hierover later meer.

Met de Elite loop je alleen wedstrijden en dus moest er een ideale trainingsschoen komen. De trainingsschoen Tempo bevat een DNA Flash tussenzool en is ontwikkeld door stikstof te injecteren in het aanpasbare dna-materiaal. Het is lichtgewicht materiaal, geeft voldoende demping en is tevens veerkrachtig.

Brooks Hyperion Elite sfeer
Brooks Hyperion Tempo

Meer comfort door een iets bredere leest

Liefhebbers van Brooks weten dat Brooks schoenen gemiddeld een iets bredere leest hebben en dit komt ook weer terug in de Tempo en Elite. De bredere leest uit zich in de schoen als volgt. Er is meer ruimte in de voorvoet bij de tenen, middenvoet en in het achterste gedeelte bij de hiel.

Bij de presentatie van de Hyperion lijn onderbouwt Brooks de iets bredere leest met een wetenschappelijk onderzoek als volgt: “De wetenschap toont aan dat afwijkingen toenemen, naarmate de wedstrijd vordert. Het ondersteunende karakter van de schoenen speelt dan ook later in de wedstrijd een steeds grotere rol. Beide schoenen zorgen voor een lagere belasting op het lichaam, waardoor de kans op letsel afneemt en het energieniveau op peil blijft”, aldus Hugo Chouissa, EMEA Footwear Merchandiser bij Brooks. De bredere leest van de Hyperion biedt meer comfort en dit is een voordeel ten opzichte van wedstrijdschoenen van andere merken.

Brooks lichtste schoen ooit

De Hyperion Elite is de lichtste schoen ooit van Brooks. Dit is terug te zien in ieder deel van de schoen. Het foam is ultralicht en de carbonplaat is slechts 1 mm dik. Het bovenwerk is voor 25% gemaakt van nylon en is weinig absorberend. Het bovenwerk is zo licht en dun dat het nauwelijks vocht vasthoud. Het voelt comfortabel, is naadloos en voorkomt irritatie tijdens het lopen.

Het bovenwerk in de voorvoet bevat kleine gaatjes om extra ademend vermogen toe te voegen. Dit komt terug in de Tempo en de Elite. De slijtzool is gemaakt van rubber en voorziet je van voldoende grip tijdens het lopen. De combinatie van trainen met de Tempo en wedstrijden lopen met de Elite wordt doorslaggevend om deze schoen voor jou een succes te maken. De schoenen verschillen van elkaar, maar de Tempo vormt met zijn goede pasvorm, responsiviteit en afwikkeling de fundering voor jouw wedstrijden.

Brooks Hyperion Tempo close up

Introductie Hyperion

Waarom presenteert Brooks juist nu de Hyperion Elite wedstrijdschoen met carbonplaat aan de hardloopwereld? Toevallig? Nee. Veel merken brengen net als Brooks in deze periode een wedstrijdschoen met carbonplaat op de markt, vanwege de naderende Olympische Spelen. De World Athletics bond (voorheen IAAF) heeft namelijk, naar aanleiding van alle commotie omtrent de Alphafly, besloten dat schoenen minimaal vier maanden voor een officiële wedstrijd beschikbaar moeten zijn voor het ‘grote publiek’. Naast Brooks komt ook Saucony, adidas en New Balance nog met een schoen met carbonplaat. Nike en HOKA ONE ONE hebben eerder al een wedstrijdschoen met carbonplaat op de markt gebracht en komen nog met opvolgers van hun huidige succesvolle schoenen.

Koningskoppel in de maak?

De Hyperion Tempo moet samen met de Elite het koningskoppel gaan vormen en de jacht openen op Nike’s Vaporfly’s en Alphafly’s. Brooks verwacht dat de Hyperion Elite ongeveer een levensduur heeft van 80-160 km. Brooks weet echter dat geen van de lopers traint op wedstrijdschoenen en om deze reden presenteert Brooks tegelijkertijd de Tempo. De trainingsschoen bevat geen carbonplaat en ook het DNA Zero foam ontbreekt in deze schoen. In de Tempo zit wel een ultralicht DNA FLash-tussenzool.

De tussenzool zorgt voor weinig afwijkingen en voldoende energie teruggave. Beide schoenen bieden meer stabiliteit en ondersteuning, naarmate de wedstrijd vordert. Het bovenwerk is geweven en zorgt voor een flexibele stretch. De Tempo heeft een verwachte levensduur van 400-650 km. Beide schoenen hebben een 8 mm offset. De Hyperion heeft een iets bredere leest en wordt hiermee toegankelijk voor serieuze wedstrijdlopers met een iets bredere voet.

Brooks Hyperion Elite Tempo
Specificaties Elite
Gewicht
195 gram unisex
Offset
8 mm
Aantal km
80-160 km
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Specificaties Tempo
Gewicht
210g heren | 188g dames
Offset
8 mm
Aantal km
400-650 km
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Shop nu

Brooks
Hyperion Tempo

Hyperion Tempo

Bekijk de Hyperion Tempo
Shop nu

De Brooks
Hyperion
Elite

Unisex

Brooks Hyperion Elite Unisex
Shop de Brooks Hyperion Elite
Zie ook

Alle Brooks
schoenen

Overzicht

Shop alle Brooks schoenen