Skip to main content

Spikes vormen een aparte categorie binnen de hardloopschoenen en komen uit de atletiekwereld. De lichtgewicht hardloopschoenen met hun eigenaardige puntjes, die de naam aan de schoenen geven, zijn ideaal om te gebruiken op de baan of tijdens veldlopen. Nu is de ene spike de ander niet. Zo zijn er spikes voor loop- en springonderdelen en voor werpnummers. In deze blog maken wij je wegwijs in de wereld van spikes.

Shop nu alle Spikes

Spikes staan centraal bij onderdelen vanuit de atletiek. Bij springonderdelen kun je denken aan hoogspringen, verspringen en polsstok hoogspringen. Bij werpnummers denk je juist aan speerwerpen, kogelstoten en kogel of discus werpen. Ook binnen de looponderdelen heb je verschillende disciplines. Hardlopen zit door ons bloed, dus we zullen je met name mee nemen in de wereld van de spikes voor looponderdelen.

Spikes
Spikes

Safety first

Bij de gemiddelde hardloopschoenen is het een kwestie van de schoenen aantrekken en weglopen. Hardlopen op spikes vraagt extra aandacht. Het uiterlijk van de schoenen spreekt vaak al boekdelen. Het is duidelijk te zien dat de schoenen een heel andere zool hebben. Ze bieden zeer weinig demping en wegen veel minder dan reguliere hardloopschoenen. De focus bij het lopen op deze schoenen ligt op de voorvoet. Als je dit niet gewend bent, moet je hier eerst aan wennen en het lopen gericht en rustig opbouwen. Pak dit verstandig aan. We snappen je enthousiasme, maar dringen er wel op aan om de tijd te nemen en je lijf er rustig aan te laten wennen. Dit voorkomt een hoop ellende en hardloopblessures.

Je hebt spikes voor dames en je hebt spikes voor heren. Als je rondstruint op het internet kom je veel unisex spikes tegen. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze zowel door dames als heren gebruikt kunnen worden. Dit vergroot het aanbod waar je uit kunt kiezen aanzienlijk.

Bekijk het aanbod voor damesBekijk het aanbod voor heren

Loop onderdelen

Vanuit het atletiek zijn er verschillende looponderdelen vastgesteld. Hierbij draait het met name om de afstand. Als je spikes wilt kopen, is het dan ook belangrijk om te weten welke afstanden je ermee gaat lopen. Je hebt de looponderdelen sprint, distance en cross country. Binnen de onderdelen heb je ook weer onderverdelingen. Zo valt onder de ‘sprint’ de korte en de lange sprint met de afstanden van 100m, 200m en 400m. Bij het onderdeel ‘distance’ heb je middle distance met afstanden van 800m en 1.500m en long distance met 3.000m, 5.000m en 10.000m. Tenslotte heb je nog aparte spikes voor het onderdeel ‘cross country’, waarbij het veldlopen centraal staat.

Spikes
Spikes

Sprint spikes en mid distance

Spikes kunnen aardig op elkaar lijken. Toch verschillen ze flink van elkaar. In sprint spikes zit een kunststof plaat verwerkt van de hak naar de voorvoet. De spikes worden in die plaat gedraaid onder de voorvoet. Vaak zit hier geen enkel dempingsmateriaal onder de hak. De kunststof plaat onder de gehele voet zorgt voor stabiliteit tijdens het sprinten. Doordat de focus volledig op de voorvoet ligt, gaat er geen energie verloren door een volledige afwikkeling. Mid of middle distance spikes hebben die kunststof plaat enkel in de voorvoet. De schoenen voor mid distance hebben vaak alleen een versteviging bij de hak in de zool. Bij de middenvoet is dit weggelaten om de schoenen zo licht mogelijk te houden. Ook bij middle distance loop je op de voorvoet. Maar door de versteviging bij de hak kun je bij vermoeidheid toch op een haklanding terugvallen.

Long distance en meer

Spike-schoenen voor long distance hebben ook een plaat van kunststof in de voorvoet en de mogelijkheid tot het indraaien van spikes. Dit type heeft echter wel dempingsmateriaal onder de hak en middenvoet om zo meer demping te geven tijdens het lopen van langere snelle afstanden. Cross country spikes draag je tijdens het veldlopen. Deze cross spikes hebben een grover profiel. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van materiaal waar bijvoorbeeld geen modder aan blijft hangen. Allround spikes gebruik je vaak als je nog geen keuze hebt gemaakt voor een specialisatie. Deze zijn te gebruiken voor ieder looponderdeel. Zodra je een specialisatie hebt gekozen, kun je overstappen naar spikes die speciaal voor dat onderdeel gemaakt zijn.

Shop Sprint-spikesShop Mid Distance-spikesShop Long Distance-spikes
Spikes
Spikes

Tips en tricks

Tegenwoordig krijgen hardloopschoenen allerlei bijzondere namen mee. Toch voegen veel merken een kleine hint toe aan die catchy namen. Deze kleine hint kan het veel gemakkelijker voor je maken om de juiste schoenen te kiezen. Die hint zit hem in de letters. In de namen zijn vaak de letters S, M, D of XC terug te vinden. De ‘S’ staat voor sprint, de ‘M’ voor mid distance, de ‘D’ voor (long) distance en ‘XC’ staat voor cross country. Als je dat eenmaal weet, kun je veel gemakkelijker filteren welke spikes voor jou en jouw gekozen discipline wel en niet interessant zijn.

Shop Cross Country-spikes

Prijsklasses

Tijdens je zoektocht kan je nog iets anders opvallen. Tussen verschillende spike-schoenen kan een aardig prijsverschil zitten. Ook hier bestaat er een onderscheid tussen een goedkopere en een duurdere lijn. Nu is dat onderscheid niet heel zwart wit. Maar als we een lijn moeten trekken, zou je kunnen zeggen dat spikes onder de €100,- in de goedkopere lijn vallen. Boven de €100,- vallen ze dan in de duurdere lijn. Begin je net met het lopen op spikes dan ga je wellicht eerder voor een iets goedkopere om te testen of het bij je past. Maar zodra je meer ervaring opdoet en jezelf ontwikkelt, ga je meer eisen stellen. De duurdere varianten hebben vaker een kunststof plaat onder de gehele lengte van je voet om de spikes goed stijf te houden. Zo zijn ze beter bestand tegen de krachten die vrijkomen bij het lopen en gaan ze langer mee. Ook is de kwaliteit van de gehele schoen vaak hoger en zijn ze over het algemeen lichter van gewicht.

Voor elke discipline binnen het hardlopen bestaan er hardloopschoenen die speciaal voor dat onderdeel ontworpen zijn. Natuurlijk is het vinden van de juiste spikes niet enkel afhankelijk van je discipline en specialisatie, maar ook van je loopstijl en voorkeur. Met het inzicht dat we je meegeven in deze blog hopen we, dat je een bewustere keuze kunt maken uit het grote aanbod. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze speciale hardloopschoenen? Je vindt het assortiment van All4running hier. Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.