Skip to main content

Je hebt waarschijnlijk al vaak van dit merk gehoord. Dat zou niet gek zijn aangezien Karhu al meer dan honderd jaar bestaat. Vanaf heden is Karhu exclusief te verkrijgen bij All4running. Karhu richt zich met hun loopschoenen op de ideale pasvorm om zo het gemak van lopen te vergroten. In deze blog vertellen we je alles wat je over Karhu moet weten.

Shop Karhu

Karhu Fusion, Ikoni en Synchron

Ontdek de unieke eigenschappen van deze hardloopschoenen

Karhu Fusion,Ikoni,Synchron
Ideal Knit is het naadloos gebreide bovenwerk, met verschillende zones voor ondersteuning, rek en ademend vermogen.
De M-lock vetersluiting beveiligt de middenvoet en zorgt voor extra steun zonder de voorwaartse kracht te beperken.
Aero Foam is het lichte tussenzoolschuim wat beter tegen temperatuurwisselingen kan en meer demping geeft
Fulcrum-technologie is speciaal ontworpen om de krachten naar voren te bewegen en de remkrachten te verminderen
Aero Foam NOVA is de tussenzool die lichter is, beter tegen temperatuurwisselingen kan en meer demping heeft.

Het ontstaan van Karhu

In 1916 vond de geboorte plaats van Karhu in een kleine werkplaats in Helsinki. In deze werkplaats werden lokale berken verwerkt tot producten als speren, ski’s en discussen. Er werden ook hardloopschoenen ontwikkeld en de eerste “Flying Finn” was een feit. Een paar jaar later veranderde de bedrijfsnaam in Karhu, wat Fins is voor beer. Inmiddels zijn “De vliegende Finnen” een bekend begrip over de hele wereld en komt er steeds meer erkenning voor de Karhu loopschoenen. Een aantal decennia na het ontstaan van Karhu domineren ze de Olympische spelen in Helsinki. Niet veel later verkoopt Karhu zijn drie strepen handelsmerk aan een ander bekend sportbedrijf dat tot de dag van vandaag dit handelsmerk hanteert. Er kwam een nieuw handelsmerk, het beroemde M-symbool wat afgeleid is van het woord “Mestari”, Fins voor “kampioen”.

In 1970 ontwikkelden Karhu het eerste gepatenteerde “Air Fusion” middenzoolsysteem voor haar hardloopschoenen. In 1986 maakten ze hun bekende “Fulcrum-technologie”, ‘het steunpunt is een dempingssysteem dat is ontworpen om vooruit te bewegen.’ Karhu is een merk wat zich continu ontwikkeld en vernieuwd. Zo ontwikkelden ze Ortix Fit om lopers innovatief loopcomfort te bieden. In 2018 werd in samenwerking met Fleet Feet de eerst Fit ID gemaakt door middel van een voetscan meeting.

karhu logo
Karhu

Het recht van de loper

Elke loper heeft unieke voeten. Bij Karhu richten ze zich niet op hoe schoenen zouden moeten passen volgens het plaatje, maar betrekken ze de loper erbij. Met behulp van geavanceerde 3D-voetscanmachines bouwt Karhu zijn schoenen op basis van echte voetgegevens. Door de gegevens uit alle voetscans kan Karhu een (bijna) gepersonaliseerde schoenervaring bieden. Op deze manier krijg je een schoenencollectie die voor lopers en door lopers gemaakt is. Bij Karhu noemen ze dat “de rechten van elke loper”.  Het recht dat elke loper de best passende en presterende schoen verdient.

Fulcrum-Technologie

Karhu maakt gebruik van hun Fulcrum-technologie. Deze technologie is speciaal ontworpen om de krachten die vrijkomen tijdens het lopen naar voren te bewegen en de remkrachten te verminderen. De energie van de loper wordt omgezet naar een voorwaartse beweging, ook wel het “rolling effect” genoemd. De Fulcrum-technologie biedt een uitgebalanceerde demping, meer ondersteuning en een hogere energie. Zie het als een balletje wat je laat vallen op een dempend materiaal. Het balletje kan terug stuiteren of in de demping zakken, maar wat nou als het balletje in een voorwaartse beweging terug komt? Dit is het effect wat Karhu wilt bereiken met hun Fulcrum-technologie.

fulcrum

Fusion, Ikoni, Synchron

Karhu heeft drie top modellen: Fusion, Ikoni en Synchron. De bekende Karhu-technieken komen terug in alle drie de modellen. Het verschil binnen de modellen zit hem in de kracht van de afwikkeling wat alles te maken heeft met de Fulcrum-technologie.

Shop alle Karhu schoenen
Karhu Fusion
Shop de Kathu Fusion

Fusion

De Fusion is het eerste model van Karhu. Deze schoen is voor de neutrale lopers, een trainingsschoen die ook geschikt is voor up-tempo lopen. De kracht in de schoen zit voornamelijk in de afzet en de snelle afwikkeling. De energieteruggave wordt omgezet in een voorwaartse beweging. De Fusion 21 is lichter, behoudt de steun op de achterkant van de voet, maar biedt meer demping en energie. Om het gewicht te verminderen is er een overlay verwijderd van de bovenkant. De Fusion 21 heeft het kleinste Fulcrum-technologie blokje in de collectie voor een snellere voorwaartse energie teruggave. Karhu heeft gekeken naar het verschil tussen man en vrouw bij het maken van de Fusion 21. Zo bleek uit hun voetscans dat de omvang van de wreef en voorvoet bij vrouwen smaller is dan bij mannen. Dit hebben ze aangepast in hun nieuwe modellen.

  • Gewicht: 300 gram (heren 10) / 250 gram (dames 8)
  • Heel-toe offset: 24 millimeter hiel, 18 millimeter voorvoet

 

Karhu Ikoni
Shop de Kathu Ikoni

Ikoni

De Ikoni is een veelzijdige schoen voor zowel fitness fanaten, lange afstandslopers en dagelijkse trainers. De Ikoni heeft een langer Fulcrum-technologie blokje voor meer demping en steun. De Ikoni 21 blijft trouw aan zijn iconische identiteit, maar krijgt een update in de vorm van verhoogde demping door zachter en lichter foam. Een ademende, gebreide voorvoet biedt voldoende ruimte voor de tenen om zich te spreiden en te spannen. In het veterwerk is rekening gehouden met de mogelijke verschillen in pasvorm en volume van de linker- en rechtervoet, deze kunnen naar wens aangepast worden. Tot slot zorgt de subtiele esthetische detaillering van de tussenzool ervoor dat de verhoogde stapelhoogte wordt ingeperkt en dat de Ikoni 2021 een slanke, snelle verschijning krijgt. De Ikoni is een ideale schoen voor neutrale en licht tot middelmatige overpronerende lopers.

  • Gewicht: 300 gram (heren 10) / 227 gram (dames 8)
  • Heel-toe offset: 24 millimeter hiel, 16 millimeter voorvoet

 

Karhu Synchron
Shop de Kathu Synchron

Synchron

De Synchron is iets een ander model dan de Fusion en Ikoni. De schoen is geschikt voor langere afstanden en licht overpronerende lopers. De Karhu Synchron Ortix heeft het langste Fulcrum- blokje. Het AeroFoam Nova zorgt voor maximale comfort en uithoudingsvermogen. De Synchron is net als de Fusion en Ikoni voorzien van Ideal Knit bovenwerk. De asymetrische vetersluiting is een verwijzing naar het iconische verleden van de Synchron. De Synchron 21 heeft een nieuw Ortholite voetbed voor een zacht gevoel.

  • Gewicht: 360 gram (heren 10) / 300 gram (dames 8)
  • Heel-toe offset: 23 millimeter hiel, 15 millimeter voorvoet

Ortix en HiVo

Ortix is een formule aan de hand van data uit de voetscans, die streeft naar de perfecte combinatie van de vorm van de tussenzool, het dikte van het bovenwerk en de afmetingen van de leest. Ortix is meer geworden dan alleen een formule om te bepalen hoe een tussenzool eruit kan zien, maar richt zich op alle aspecten van een goed zittende schoen. Uit meer dan 1,5 miljoen voetscans worden gegevens gehaald. Karhu heeft ontdekt dat als er maar één schoenvolume (breedte) optie wordt aangeboden, slechts 40% van de klanten zal comfortabel passen. Als er twee schoenvolumes worden aangeboden, springt het aantal klanten naar 67%. Dit is de reden waarom de volgende ontwikkeling van Ortix betrekking heeft op High Volume (HiVo) opties. De Fusion en de Ikon komen beide ook in een high volume pasvorm. Deze pasvorm geeft meer ruimte bij de voorvoet. Uit de scan gegevens blijkt dat voeten niet noodzakelijk een breder passende schoenen nodig hebben maar een die geschikt is voor lopers met diverse voeten, denk aan likdoorns, eeltplekken, hamer tenen of bunies. Deze lopers hebben extra ruimte nodig om deze irriterende punten te ontlasten.

Karhu Ortix
Nieuw

Karhu Heren

Heren

Karhu Heren
Shop Karhu Heren
Zie ook

Karhu Dames

Dames

Karhu Dames
Shop Karhu Dames
Zie ook

Karhu

Overzicht

Shop Karhu