Skip to main content
Review

Review: New Balance Fresh Foam 1080 vs New Balance 1080v5

door 7 maart 2016december 6th, 2017No Comments

New Balance Fresh Foam 1080

Enkele relatief grote verandering treffen we in de New Balance Fresh Foam 1080, de opvolger van de New Balance 1080v5. All4running-medewerkster Margon Groen testte het nieuwste model hardloopschoenen. Hoe denkt onze schoenspecialiste over de aanpassingen?

De New Balance 1080 is een schoen voor de loper die op zoek is naar comfort, zonder daarmee het directe loopgevoel en contact met de grond te verliezen. De nieuwste uitvoering, de Fresh Foam 1080, heeft een flinke metamorfose gehad. Waar de 1080v5 een snelle, lichtgewicht schoen was waar vooral de meer ervaren loper met veel plezier op liep, is bij de Fresh Foam 1080 meer gekeken naar de eigenschappen van een gemiddelde loper. Zo is de schoen dus geschikt voor een breder publiek, al zal mogelijk een deel van de oude ‘fans’ een uitstapje maken naar een ander model schoen.

Slijtzool
Onder de New Balance Fresh Foam 1080, zien we de bekende ‘bubbeltjes’-slijtzool. De groeven onder de zool zorgen voor stabiliteit en flexabiliteit onder de voet. De zool is ook behoorlijk verbreed, waar de 1080v5 soms het gevoel gaf een nogal smalle zool te hebben. Door de bredere basis is de schoen ook stabieler geworden.

New Balance 1080v5
New Balance 1080v5

New Balance Fresh Foam 1080
New Balance Fresh Foam 1080

Demping
De naam zegt het al, de Fresh Foam 1080 is uitgerust met de Fresh Foam-techniek. Deze bestaat simpel gezegd bolletjes van schuim met een flinke veerkracht, die onder de schoen geplaatst zijn. Wie goed kijkt, ziet dat de bolletjes aan de binnen- en buitenkant van de schoen verschillen in grootte. Zo stimuleert de schoen een soepele en neutrale afwikkeling, zonder te corrigeren. De 1080 is en blijft een neutrale hardloopschoen. Vergeleken bij de 1080v5 geeft de Fresh Foam 1080 meer comfort en veerkracht. Dit gaat wel iets ten koste van de buigzaamheid van de schoen, het afwikkelen kan (voor de loper die de 1080v5 gewend is) iets meer moeite kosten.

Bovenwerk
Bij beide modellen bestaat het bovenwerk voor het grootste gedeelte uit mesh, een lichtgewicht en comfortabel zitten materiaal. Waar ik bij de slijtzool al opmerkte dat de basis van de schoen breder is, is dit ook merkbaar in het bovenwerk van de Fresh Foam 1080. Verder is er in het bovenwerk van de schoen weinig veranderd.

Uiterlijk
Door de nieuwe technieken die in de Fresh Foam 1080 verwerkt zijn, is ook het uiterlijk van de schoen behoorlijk veranderd. Waar de 1080v5 een smal ogende, flitsende schoen was, uitgevoerd in de meest opvallende kleuren, toont zijn opvolger een stuk grover. Dit is echter niet terug te vinden in het gewicht van de schoen; de Fresh Foam 1080 is 14 gram lichter geworden. De schoen is zowel voor dames als heren verkrijgbaar in een gewone en speciale Rotterdam Marathon editie.

Technische specificaties

New Balance 1080v5
New Balance Fresh Foam 1080
  • 8 mm heeldrop
  • 8 mm heeldrop
  • Gewicht: 307 gram (heren US 9)
  • Gewicht: 293 gram (heren US 9)
  • Neutrale loper
  • Neutrale loper
  • Allroundschoen
  • Allroundschoen

Conclusie
Een goede schoen een complete metamorfose geven is een spannende taak. Waar ik, heel eerlijk, in het begin wat sceptisch was over het Fresh Foam principe in de New Balance-schoenen (de 980 van een aantal jaar geleden was niet zo’n succes als gehoopt), moet ik absoluut op mijn woorden terugkomen. De Fresh Foam demping is behoorlijk verbeterd en geeft een comfortabel maar stabiliteit gevoel. Wat mij betreft een fijne toevoeging aan het assortiment van New Balance.

Loop jij op een voorganger van de 1080 en ben je nieuwsgierig geworden naar de Fresh Foam-editie? Of loop je op een ander model en wil je eens iets anders? Kom ze eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Uiteraard vind je de New Balance Fresh Foam 1080 ook in onze webshop.