Hardloopschoenen met Carbon, ze zetten de loopwereld op zijn kop. Door de geavanceerde technologieën en innovaties van tegenwoordig lijken de mogelijkheden eindeloos. De schoen die de Carbon-gekte heeft aangewakkerd, is toch wel de Vaporfly van Nike. Record na record werd verbroken. Het was slechts een kwestie van tijd voordat andere merken in de hardloopwereld hierop zouden reageren. Het aanbod van Carbon hardloopschoenen wordt steeds groter. Wij duiken in de snelste hardloopschoenen van dit moment en geven je meer inzicht in die mysterieuze Carbon plaat.

Shop nu alle Carbon-schoenen

Het gebruik van Carbon is niets nieuws. Eind jaren ’80 werd hier al mee begonnen. Men had toen nog geen toegang tot de kennis en technologieën van vandaag de dag. De ontwikkeling van de Carbon plaat kwam in een stroomversnelling en leidde uiteindelijk zelf tot controverse. De vraag of het allemaal wel legaal was, kwam naar boven. De definitieve uitspraak van de World Athletics (voorheen IAAF): hardloopschoenen die gedragen worden op officiële wedstrijden mogen maximaal één Carbon plaat bevatten.

De Carbon plaat in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van deze innovatieve technologie

Carbon hardloopschoenen
De Carbon plate, of Carbon plaat in het Nederlands, is gemaakt van Carbon-vezels. De verschillende merken hebben ieder zo een eigen manier hoe ze de Carbon plaat vormgeven en toepassen.
Het gebruik van Carbon in hardloopschoenen is niet per se nieuw. Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 werd het materiaal al zo nu en dan gebruikt. Enkel is de manier waarop het nu gebruikt wordt velen malen effectiever.
Het Carbon is zo’n succes omdat het zeer licht van gewicht en enorm sterk is. Ook is het vrij eenvoudig te produceren.
Door de golvende vorm van de Carbon plaat geeft de plaat een extra stimulans bij de afzet. Hierdoor wordt je extra vooruit gestuwd.
De Carbon plaat is sterk en stijf. Dit voel je ook als je hardloopschoenen die een carbon plaat bevatten, aantrekt. Pas wanneer je tempo maakt, gaat de Carbon plaat voor je werken en neemt dat stijve gevoel af.

Nike
ZoomX Vaporfly Next%

De Nike Vaporfly is waar de Carbon rage begon. De beruchte Carbon plaat over de gehele lengte ligt boven de ZoomX-tussenzool, die naar verluidt de eigenlijke reden is waarom de wedstrijdschoenen je zo goed laten presteren. Sta je niet meer versteld van de Vaporfly? Houd dan haar grote broertje, de Nike Alphafly, in de gaten. Vind je de Vaporfly juist een beetje intimiderend? Haar kleine broertje, de Zoom Fly, bevat eveneens een carbon plaat.

Gewicht: ca. 174 gram, offset: 8 mm

De Vaporfly is een wedstrijdschoen pur sang, net als de Alphafly. Het ZoomX-foam geeft zeer veel energie terug en blinkt vooral uit in het opvangen van schokken. Dit laatste zorgt ervoor dat vermoeidheid uitgesteld wordt, waardoor je langer en gemakkelijker door kunt lopen. De innovatieve Air-units in de Alphafly vergroten de energieteruggave, waardoor de Alphafly boven de Vaporfly komt te staan. De Zoom Fly 3 moet de Vaporfly en Alphafly voor zich dulden wat betreft energieteruggave en effectieve demping, maar blinkt uit op een ander aspect. De schoenen bevatten een tussenzool van React-foam wat velen malen duurzamer is dan het ZoomX-foam en meer stabiliteit biedt.

Shop de AlphaflyShop de Vaporfly
Carbon hardloopschoenen

HOKA ONE ONE
Carbon X

De Nike Vaporfly is waar de Carbon rage begon. De beruchte Carbon plaat over de gehele lengte ligt boven de ZoomX-tussenzool, die naar verluidt de eigenlijke reden is waarom de wedstrijdschoenen je zo goed laten presteren. Sta je niet meer versteld van de Vaporfly? Houd dan haar grote broertje, de Nike Alphafly, in de gaten. Vind je de Vaporfly juist een beetje intimiderend? Haar kleine broertje, de Zoom Fly, bevat eveneens een carbon plaat.

Gewicht: ca. 174 gram, offset: 8 mm

HOKA ONE ONE
Carbon X

De HOKA ONE ONE Carbon X is de lichtgewicht wedstrijdschoen van HOKA. Deze hardloopschoenen bevatten een Carbon plaat. Deze plaat werkt samen met de Meta Rocker-geometrie, waardoor je voeten zeer gemakkelijk afwikkelen. De Carbon X blinkt uit in het geven van ondersteuning en stabiliteit dankzij de brede basis van de schoenen. De Injected EVA-tussenzool is zeer duurzaam. Is die marathon afstand van 42,2 km kinderspel voor jou en loop je graag Ultra-afstanden? Dan is de Carbon X een heel verstandige keuze. De Carbon X is beschikbaar in een dames- en herenvariant.

Gewicht: ca. 241 gram, offset: 5 mm

Bekijk herenBekijk dames
Carbon hardloopschoenen

De Carbon X was niet HOKA’s eerste Carbon hardloopschoen. De EVO Carbon Rocket ging HOKA’s huidige paradepaardje voor. De EVO Carbon Rocket is lichter dan de Carbon X en heeft maar 1 mm offset, waar de Carbon X 5 mm offset heeft. Ook bevat de EVO Carbon Rocket minder dempingsmateriaal waardoor er meer grondcontact ontstaat. De EVO Carbon Rocket is een ideale wedstrijdschoen voor afstanden zoals 5 km, 10 km of een halve marathon. De Carbon X kun je natuurlijk ook prima dragen tijdens het lopen van die afstanden, maar komt volledig tot zijn recht op de lange afstanden, zoals de hele marathon afstand of langer.

Shop de EVO Carbon Rocket
adidas Adizero Adios Pro

adidas
Adizero Adios Pro

De adidas Adizero Adios Pro is een compleet nieuwe wedstrijdschoen van adidas. Deze unisex hardloopschoenen bevatten een dikke tussenzool met het nieuwe LightstrikePRO-foam. Tussen de lagen van dit responsieve foam zitten met Carbon verrijkte EnergyRods verwerkt in de voorvoet. Deze staven volgen de anatomie van je voeten voor een zeer energieke afzet. In de hak zit een korte Carbon-plaat verwerkt voor een responsief gevoel bij een haklanding. De Adizero Adios Pro kunnen we in het rijtje zetten bij de Nike VaporFly, de Brooks Hyperion Elite en de Saucony Endorphin PRO.

Gewicht: ca. 255 gram, offset: 8.5 mm

Een andere nieuwe snelle schoen van adidas is de Adizero Pro. De Adizero Pro kunnen we naast de Nike Zoom Fly 3 zetten, maar ook naast de Brooks Hyperion Tempo en de Saucony Endorphin Speed. Deze wedstrijdschoenen bevat Lightstrike-foam in de voor- en middenvoet en het bekende Boost-materiaal in de hak. De Carbon plaat die adidas Carbitex noemt, bevindt zich tussen de inlegzool en de tussenzool. De Adizero Pro is een goede wedstrijdschoen voor de 10km of halve marathon, maar je zou ook prima kunnen trainen op de Adizero Pro. Voor race day zou je de Adizero Pro dan aan kunnen vullen met de Adizero Adios Pro.

! De adidas Adizero Adios Pro is begin september beschikbaar.

Shop de Adizero Pro
Carbon hardloopschoenen

New Balance
FuelCell Racer

De Nike Vaporfly is waar de Carbon rage begon. De beruchte Carbon plaat over de gehele lengte ligt boven de ZoomX-tussenzool, die naar verluidt de eigenlijke reden is waarom de wedstrijdschoenen je zo goed laten presteren. Sta je niet meer versteld van de Vaporfly? Houd dan haar grote broertje, de Nike Alphafly, in de gaten. Vind je de Vaporfly juist een beetje intimiderend? Haar kleine broertje, de Zoom Fly, bevat eveneens een carbon plaat.

Gewicht: ca. 174 gram, offset: 8 mm

New Balance
FuelCell TC

De New Balance FuelCell TC is de carbon-schoen van New Balance. TC staat voor ‘Training Competition’. De TC is een zeer geschikte hardloopschoen om zowel je trainingen als wedstrijden op te lopen. De marathonafstand is geen probleem voor de FuelCell TC. De Carbon plaat bevindt zich over de gehele lengte boven het FuelCell-dempingsmateriaal. De TC voelt zachter en comfortabeler aan dan de gemiddelde Carbon schoen en biedt een iets wijdere pasvorm, net als de Brooks Hyperion Elite. Fijn voor fanatieke lopers met iets bredere voeten!

Gewicht: ca. 263,6 gram, offset: 8 mm

! De FuelCell TC is binnenkort beschikbaar.

Carbon hardloopschoenen
Carbon hardloopschoenen

ASICS
Metaracer

De ASICS Metaracer is de nieuwste wedstrijdschoen van ASICS. De Metaracer gaat bovenaan het rijtje staan, met onder zich de Metarun, Metaride en Evoride. ASICS houdt dus ook het silo-principe aan waar Nike, Saucony en Brooks ook mee werken. De Metaracer is je schoen voor race-day. De snelle schoenen bevatten een Carbon plaat over de gehele lengte tussen de Flytefoam-tussenzool en de slijtzool. Hier kiest ASICS dus bewust voor minder demping, minder hoogte, maar meer grondcontact. Nog een opvallend feit: de Metaracer is een van de weinige Carbon-schoenen met veel rubber als slijtzool. Het voordeel hiervan: een hogere duurzaamheid en meer grip op een nat wegdek.

Gewicht: ca. 190 gram, offset: 9 mm

Shop de ASICS Metaracer
Carbon hardloopschoenen

Brooks
Hyperion Elite

De Nike Vaporfly is waar de Carbon rage begon. De beruchte Carbon plaat over de gehele lengte ligt boven de ZoomX-tussenzool, die naar verluidt de eigenlijke reden is waarom de wedstrijdschoenen je zo goed laten presteren. Sta je niet meer versteld van de Vaporfly? Houd dan haar grote broertje, de Nike Alphafly, in de gaten. Vind je de Vaporfly juist een beetje intimiderend? Haar kleine broertje, de Zoom Fly, bevat eveneens een carbon plaat.

Gewicht: ca. 174 gram, offset: 8 mm

Brooks
Hyperion Elite 2

De Brooks Hyperion Elite 2 is net als de Nike Vaporfly een unisex schoen. De pasvorm is zo ontworpen dat zowel dames als heren hier gemakkelijk op weglopen. De Hyperion Elite 2 bevat een tussenzool van het nieuwe DNA Flash Foam. Dit foam is verrijkt met stikstof-atomen voor een zeer responsief gevoel. Ook zorgt dit ervoor dat de schoenen aanzienlijk langer meegaan van de originele Hyperion Elite. Waar de originele Elite na twee marathons toch echt wel versleten was, gaat de Hyperion Elite 2 tot wel 300 km mee volgens Brooks. De Carbon plaat bevindt zich boven de DNA Flash-tussenzool. Het speciale ontwerp van de plaat en de bredere basis van de Hyperion Elite 2 zorgen ervoor dat ze meer stabiliteit bieden dan de andere Carbon schoenen. Wil je de Elite 2 bewaren voor race day? Dan train je op de Hyperion Tempo.

Gewicht: ca. 195 gram, offset: 8 mm

Bekijk dames & heren
Carbon hardloopschoenen
Carbon hardloopschoenen

Saucony
Endorphin PRO

De Saucony Endorphin PRO is de snelste schoen uit de Saucony Endorphin-collectie. De Endorphin PRO bevat een S-vormige Carbon plaat in de tussenzool van PWRRUN PB-foam. De Carbon plaat geeft een springend gevoel bij de afzet, terwijl het de schokken opvangt die je lijf ervaart bij impact. De Endorphin PRO is ontwikkeld voor het lopen van snelle tijden op de marathonafstand. Net als Nike heeft ook Saucony verschillende modellen uitgebracht om elkaar te versterken. De PRO is je race-day schoen zoals de Vaporfly of Hyperion Elite dat zou zijn, terwijl de Endorphin Speed je trainingsschoen is die te vergelijken is met de Zoom Fly 3 en de Hyperion Tempo.

Gewicht: ca. 212 gram, offset: 8 mm

Shop de Endorphin PRO

De collectie ‘Carbon hardloopschoenen’ blijft groeien. Het kan lastig zijn om een keuze te maken. Uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze en gaat het om het gevoel wat de schoenen je geven. Ook bepalen je loopdoelen en loopstijl in grote mate welke schoenen voor jou geschikt zijn. Tegenwoordig bieden ook steeds meer merken een trainingsschoen en wedstrijdschoen aan die elkaar aanvullen. Als we kijken naar enkele feiten, dan steekt de adidas Adizero Pro erbovenuit met de hoogste offset, namelijk 10 mm. De laatste offset vind je in de HOKA ONE ONE Carbon X met een 5 mm offset. De Nike Vaporfly is het lichtst in gewicht met haar 174 gram. De zwaargewicht in de Carbon-categorie is de FuelCell TC met haar ca. 263,6 gram. Deze gewichten gelden voor maat US 9 voor heren. Nu is de FuelCell TC een flink stuk duurzamer en gaan de schoenen dus veel langer mee. Ook is de FuelCell TC veelzijdiger dan de Vaporfly.

Eigenlijk zijn alle Carbon schoenen die we hier besproken hebben zeer geschikt voor het lopen van marathons of kortere afstanden op hoge tempo’s. Wil je de schoenen passen en vergelijken? Maak dan een afspraak in één van onze winkels. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Nieuw

Alle
Carbon-
schoenen

Dames & Heren

Carbon hardloopschoenen
Shop alle Carbon schoenen
Zie ook

Alle
wedstrijd-
schoenen

Dames & Heren

Wedstrijdschoenen
Shop alle wedstrijdschoenen
Zie ook

Alle
hardloop-
schoenen

Overzicht

Stride
Shop alle schoenen