Skip to main content

Running gear   >  Koopgids spikes

Ontdek onze spikes

Spikes vormen een aparte categorie binnen de hardloopschoenen en komen uit de atletiekwereld. De lichtgewicht hardloopschoenen met hun eigenaardige puntjes, die de naam aan de schoenen geven, zijn ideaal om te gebruiken op de baan of tijdens veldlopen. Nu is de ene spike de andere niet. Zo zijn er spikes voor loop- en springonderdelen en voor werpnummers. In deze blog maken wij je wegwijs in de wereld van spikes.

Shop spikes

Waarom gebruik je spikes?

De puntjes onder de schoenen grijpen zich vast in de ondergrond. Zo heb je meer grip en kun je sneller accelereren, of in het geval van speerwerpen en hoogspringen juist beter blokkeren. Spikes zijn vaak ook erg licht, zodat je niet te veel gewicht meedraagt en efficiënt kunt lopen. Het dragen van spikes kan bij atletiek daarom het verschil maken tussen winst en verlies.

3zaken om rekening mee te houden bij het kopen van spikes

Opsomming 1

Je moet er even aan wennen

Hardlopen op spikes vraagt extra aandacht. Ze bieden relatief weinig demping en wegen veel minder dan reguliere hardloopschoenen. De focus bij het lopen op deze schoenen ligt op de voorvoet. Als je dit niet gewend bent, moet je hier eerst aan wennen en het lopen gericht en rustig opbouwen. Pak dit verstandig aan. We snappen je enthousiasme, maar dringen er wel op aan om de tijd te nemen en je lijf er rustig aan te laten wennen. Dit voorkomt een hoop ellende en hardloopblessures.

Opsomming 2

Veel modellen zijn unisex

Je hebt spikes voor dames en je hebt spikes voor heren. Als je rondstruint op het internet, kom je veel unisex spikes tegen. Deze schoenen zijn zo ontworpen dat ze zowel door dames als heren gebruikt kunnen worden. Dit vergroot het aanbod waar je uit kunt kiezen aanzienlijk.

Opsomming 3

Pasvorm

Bij het kopen van spikes is het belangrijk dat de spikes goed aansluiten op je voet. Tijdens de verschillende atletiekonderdelen komen er veel krachten op de schoen en dan wil je niet gaan schuiven. Ze moeten natuurlijk niet te klein zijn, maar je hoeft ook geen ruimte over te hebben zoals je dat bij normale hardloopschoenen wel hebt.

“De eerste keer in het jaar dat ik mijn spikes aantrek is altijd een bijzonder moment. Dan weet ik dat het weer tijd is om de knop om te zetten en mij te richten op absolute snelheid dan is het speelkwartier voorbij."

Menno Munster – Productexpert

Wist je dat…

De eerste spikes al in 1852 werden ontwikkeld? Joseph william foster – de oprichter van reebok kreeg in 1852 een ingeving en monteerde ijzeren punten onder de zolen van zijn schoenen. Hierdoor ontstonden de schoenen die wij nu kennen als spikes. Adi dassler (zoals je misschien al hebt geraden, de oprichter van adidas) ontwierp en maakte in 1920 spikes voor specifieke afstanden. Voor het eerst werd hiermee een verschil gezien tussen een sprinter en een lange-afstandsloper.

Welke spike past bij mij?

Opsomming 1

Allround

Ben je nu een tijdje bezig met atletiek en wil je spikes gaan gebruiken? Dan is het verstandig om spikes te nemen die je voor meerdere onderdelen kunt gebruiken. Over het algemeen zijn (middel)lange-afstandsspikes daar het meest voor geschikt. Daarmee kun je in principe alle afstanden doen en je kunt er ook aardig mee springen.

Shop allround spikes
Opsomming 2

Sprintspikes

Voor de kortste afstanden binnen de atletiek zijn er speciale sprintspikes. Deze hebben vaak een stijve plaat van carbon of kunststof en ze dwingen je om op de voorvoet te lopen. Sommige sprintspikes zijn superstijf en meer geschikt voor de korte sprints rechtdoor zoals de 60 en 100 meter, terwijl andere sprintspikes iets minder stijf zijn en daardoor beter geschikt zijn voor het lopen van bochten zoals bij de 200 en 400 meter. Ook zien we steeds vaker speciale materialen in de voorvoet zoals een luchtkussentje of een stukje superfoam voor extra energieteruggave.

Shop sprintspikes
Opsomming 3

Spikes voor de lange afstand

Als je geen sprinter bent maar je juist richt op de langere afstanden dan zijn daar ook speciale spikes voor. Deze zijn minder stijf en hebben meer demping op de hak, zodat je daar ook op kunt landen. Tegenwoordig zien we ook dat er superfoams worden gebruikt in deze spikes, waardoor ze meer energie teruggeven en je dus langer frisse benen houdt.

Als je de langere afstanden liever op onverharde ondergrond loopt, dan zijn er ook speciale spikes voor de cross. Deze spikes hebben vaak wat meer profiel onder de zool en een wat steviger bovenwerk zodat je er zonder problemen mee door de modder kunt gaan.

Shop Spikes voor lange-afstandShop crosssspikes
Opsomming 4

Spikes voor de middellange-afstand

Zit je tussen de sprint en de lange afstand in? Dan is er ook een spike voor jou. Mid-distance spikes, zoals ze in het engels heten, hebben vaak een stijve voorvoet, maar wel wat meer demping op de hak dan een sprintspike. Dit is ideaal voor wedstrijden van 800 en 1500 meter waar het soms niet lukt om de hele race op je voorvoet te blijven lopen, maar als je wel veel snelheid wilt maken. Ook in deze spikes wordt tegenwoordig vaak carbon gebruikt.

Shop Spikes voor middellange-afstand
Opsomming 5

Spikes voor springnummers

Gaat het jou nog niet hoog of ver genoeg? Investeer dan in een speciale springspike. Springspikes zijn speciaal gemaakt voor de springonderdelen zoals verspringen, hoogspringen, hinkstapspringen en polsstokhoogspringen. Deze spikes hebben een wat steviger platform zodat je goed met je hele voet kunt afzetten. Bij hoogspringspikes kun je zelfs puntjes in de hak draaien om nog beter te kunnen afzetten.

Shop spikes voor springnummers
Opsomming 6

Werpschoenen

Voor de werponderdelen zijn er ook speciale schoenen, maar deze hebben niet allemaal spikes. Voor het speerwerpen gebruik je wel spikes, met puntjes in de voorvoet en de hak, om goed te kunnen blokkeren. Bij kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren gebruik je juist schoenen met heel weinig profiel, zodat je goed kunt draaien of glijden.

Shop werpschoenen

Prijsklasses

Tijdens je zoektocht kan je nog iets anders opvallen. Tussen verschillende spikes kan een aardig prijsverschil zitten. Er bestaat een onderscheid tussen een goedkopere en een duurdere lijn. Nu is dat onderscheid niet heel zwart-wit, maar als we een lijn moeten trekken, zou je kunnen zeggen dat spikes onder de €100,- in de goedkopere lijn vallen. Boven de €100,- vallen ze dan in de duurdere lijn. Begin je net met het lopen op spikes dan ga je wellicht eerder voor een iets goedkopere om te testen of het bij je past. Maar zodra je meer ervaring opdoet en jezelf ontwikkelt, ga je meer eisen stellen. De duurdere varianten hebben vaker een carbonplaat onder de gehele lengte van je voet om de spikes goed stijf te houden. Zo zijn ze beter bestand tegen de krachten die vrijkomen bij het lopen en gaan ze langer mee. Ook is de kwaliteit van de gehele schoen vaak hoger en zijn ze over het algemeen lichter van gewicht.

Spikepuntjes

SpikesBij alle onderdelen op de atletiekbaan geldt een maximale lengte van 6 millimeter voor spikepuntjes. Bij crosswedstrijden mag je om meer grip te hebben ook langere spikepuntjes gebruiken en kun je dus kiezen voor 9 of 12 millimeter puntjes. Om te zorgen dat de puntjes goed hun werk blijven doen is het belangrijk er niet mee op straat te lopen en als ze niet meer scherp zijn te vervangen. Om ervoor te zorgen dat je ze zonder problemen kunt vervangen is het handig om wat vet te gebruiken zodat de puntjes niet vastroesten.

Shop spikepuntjes

Eindsprint

Voor elke discipline binnen de atletiek bestaan er schoenen die speciaal voor dat onderdeel ontworpen zijn. Natuurlijk is het vinden van de juiste spikes niet enkel afhankelijk van je discipline en specialisatie, maar ook van je loopstijl en voorkeur. Met het inzicht dat we je meegeven in deze blog hopen we dat je een bewuste keuze kunt maken uit het grote aanbod.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de spikecollectie dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Naar de All4running webshop