Top 10
De beste carbon hardloopschoenen
Carbon hardloopschoenen zijn niet meer weg te denken in de hardloopwereld. Sinds de eerste exemplaren in 2017 op de markt kwamen is het aanbod van deze snelle wedstrijdschoenen behoorlijk groot geworden, maar wanneer kies je nou voor een carbonschoen? Wat zijn de beste hardloopschoenen met carbonplaat? In dit blog leggen we alles uit over de theorie, de voordelen en verschillen tussen de schoenen. Bovendien behandelen we de verderop ook nog de onderstaande punten. Ben jij klaar voor een snelheidsimpuls?
3voordelen van een carbonschoen
Met carbonschoenen loop je snellere tijden
De populariteit van carbon hardloopschoenen nam explosief toe nadat Nike twee recordpogingen deed om de marathon onder de 2uur te lopen. In 2019 liep de Keniaanse Wereldrecordhouder Eliud Kipchoge de marathon in 1.59.40 te Wenen. Hij liep toen op een prototype van de Nike Alphafly, die later dat jaar op de markt verscheen. De ontwikkeling van deze snelle hardloopschoenen maakte het mogelijk om de marathon aanzienlijk harder dan ooit te lopen. Uit recent onderzoek van St. Edward’s University in Austin blijkt dat hardlopers die lopen met een snelheid van 10 km per uur ook een voordeel hebben van bijna 1% als ze een wedstrijd gaan lopen op carbonplaatschoenen.
Hardloopschoenen met carbonplaat geven meer energie terug
Hardloopschoenen met carbon hebben vaak een tussenzool gemaakt van PEBA. Dit dempingsmateriaal heeft een energieteruggave van ongeveer 85%. Dit is aanmerkelijk meer dan EVA foam (met 65% energieteruggave) dat vroeger veel werd gebruikt. Daardoor voel je bij elke stap alsof je op een springveer staat. Hoe harder het foammateriaal wordt ingedrukt, hoe meer profijt je hebt van dit unieke dempingsmateriaal.
Carbonschoenen zorgen voor een beter herstel
Iedere carbonschoen hardloopschoen heeft een uniek foammateriaal, wat meestal is gemaakt van PEBA. Door dit dempingsmateriaal worden de trillingen op de spieren effectief opgevangen zodat de belasting op het lichaam minder is. Daardoor herstellen de meeste hardlopers sneller van een intensieve training als ze op carbonschoenen hebben gelopen.
Daan Glorie – Productexpert
Top 10 beste carbonschoenen
Hierbij een overzicht van de top 10 beste carbon hardloopschoenen. Deze hardloopschoenen met carbonplaat staan in willekeurige volgorde. Bij elk model staat aangegeven of de schoen geschikt is voor korte en/of lange afstanden.
adidas Adizero Adios Pro 3
De adidas Adizero Adios Pro 3 voor zowel dames als heren zijn neutrale wedstrijdschoenen. Dit model is ontworpen voor het lopen van een persoonlijk record. De snelle wedstrijdschoenen bevatten onder andere carbon en het responsieve LightstrikePro-foam in de tussenzool. De Adios Pro 3 is lichter dan zijn voorganger en bovendien een stuk stabieler door een bredere slijtzool.
Offset: 6,5 mm Gewicht: 213 gr Afstand: 21 – 42 km
adidas Adizero Adios Pro EVO 1
De adidas Adizero Adios Pro Evo 1 is een neutrale wedstrijdschoen. Dit is de lichtste carbonschoen van adidas allertijden. Met de Adios Pro Evo 1 kan je persoonlijke records lopen van de 5 km tot en met de marathon. Alle technieken en innovaties heeft adidas uit de kast gehaald om de beste racer ooit te maken.
Offset: 6 mm Gewicht: 138 gr Afstand: 5 – 42 km
Nike ZoomX Vaporfly 3
De Nike ZoomX Vaporfly Next% 3 is een neutrale wedstrijdschoen en biedt de allerbeste energieteruggave van alle Nike schoenen tot nu toe. De responsieve demping en stevige ondersteuning stimuleren je om persoonlijke records te breken. Door het ZoomX foam krijg je meer dan 85% energieteruggave. Deze schoen valt in de categorie snelle carbonschoenen voor de lange afstand.
Offset: 8 mm Gewicht: 198 gr heren / 164 gr dames Afstand: 5 – 42 km
Nike Air Zoom Alphafly Next% 3
De Nike Air Zoom Alphafly Next% 3 is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen en vele kilometers op een hoog tempo willen maken. Behalve dat het een succesvolle marathonschoen is, is de Air Zoom Alphafly Next% 3 ook ideaal voor langere duurlopen in een hoger tempo.
Offset: 8 mm Gewicht: 218 gr heren / 174 gr dames Afstand: 21- 42 km
ASICS Metaspeed Sky Paris
De ASICS Metaspeed Sky Paris is een gestroomlijnde en comfortabele snelle schoen die is ontworpen om hardlopers een voorsprong te geven tijdens trainingen en wedstrijden. Behalve dat het een succesvolle marathonschoen is, is de Metaspeed Sky ook ideaal voor langere duurlopen in een hoger tempo. Breng je prestaties naar een hoger niveau met deze wedstrijdschoen!
Offset: 5 mm Gewicht: 205 Afstand: 21 – 42 km
Saucony Endorphin Elite
De Saucony Endorphin Elite is een wedstrijdschoen voor de neutrale loper. Deze snelle Schoen onderscheidt zich door de hoogste energieteruggave dankzij het nieuwe PWWRUN HG-foam en een innovatief design van de carbonplaat in de tussenzool. In de voorvoet van de carbonfiberplaat zitten vier inkepingen voor een soepele afwikkeling.
Offset: 10 mm Gewicht: 204 gr Afstand: 21 – 42 km
New Balance FuelCell SC Elite V4
De New Balance FuelCell SC Elite V4 is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen en vele kilometers op een hoog tempo willen maken. Snelle tijden lopen op afstanden tot de marathon is gemakkelijk met de FuelCell SC Elite. Door de dubbele laag PEBA foam en een carbonplaat met Energy Arc-technologie krijg je een optimale energieteruggave.
Offset: 4 mm Gewicht: 237 gr heren / 188 gr dames Afstand: 21 – 42 km
Mizuno Wave Rebellion Pro 2
De Mizuno Wave Rebellion Pro 2 is een snelle schoen gemaakt voor hardlopers die het beste willen halen uit hun trainingen en wedstrijden. In De Wave Rebellion Pro loop je snelle tijden tot en met de marathon, maar ook lange duurlopen in een hoger tempo. Door de agressieve ronding van de zool heb je een ideale afwikkeling van start tot finish.
Offset: 4,5 mm Gewicht: ca. 211 gr dames / 209 gr heren Afstand: 21 – 42 km
HOKA Rocket X 2
De HOKA Rocket X 2 voor zowel dames als heren zijn neutrale wedstrijdschoenen. Het nieuwe model van HOKA is de opvolger van de HOKA Rocket X. De lichtgewicht wedstrijdschoenen zijn gemaakt voor de langere afstanden op een hoog tempo. De ProflyX-tussenzool is gemaakt van PEBAX-foam, wat een goede schokdemping en energieteruggave creëert.
Offset: 5 mm Gewicht: 210 gr Afstand: 21 – 42 km
adidas Adizero Takumi Sen 10
De adidas Adizero Takumi Sen 10 is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen. Dit is de ideale wedstrijdschoen voor afstanden van 5 tot 10km. Breng je prestaties naar een hoger niveau met deze wedstrijdschoen!
Offset: 6 mm Gewicht: ca. 161 gr dames / 198 gr heren Afstand: 5 – 10 km
HOKA Cielo X 1
De HOKA Cielo X 1 is een snelle schoen gemaakt voor hardlopers die het beste willen van hun trainingen en wedstrijden. Behalve dat het een succesvolle marathonschoen is, is de Cielo X 1 ook ideaal voor langere duurlopen in een hoger tempo. Door de dubbele laag PEBA foam en een carbonplaat voel je veel energie bij elke stap die je zet.
Offset: 7 mm Gewicht:230 grAfstand: 21 – 42 km
Carbon aanbevelingen top 5
Naast de top 10 carbonschoenen zijn er een aantal modellen die een aanbeveling waard zijn. Deze carbonschoenen zijn innovatief, maar misschien iets minder bekend.
Altra Vanish Carbon 2
De Altra Vanish Carbon 2 is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen en vele kilometers op een hoog tempo willen maken. In de Vanish Carbon loop je snelle tijden tot en met de marathon, maar ook lange duurlopen in een hoger tempo. Ontworpen voor topprestaties tijdens elke race, deze wedstrijdschoen versnelt je naar de overwinning!
Offset: 0 mm Gewicht: 206 gr heren / 176 gr dames Afstand: 21- 42 km
Brooks Hyperion Elite V4
De Brooks Hyperion Elite 4 is een comfortabele snelle schoen. De schoen is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen. Deze wedstrijdschoen is lichter dan ooit en biedt door de DNA Flash tussenzool en een SpeedVault carbonplaat een explosieve loopervaring.
Offset: 8 mm Gewicht: ca. 221 gram Unisex Afstand: 21 – 42 km
On Cloudboom Strike
De Cloudboom Strike is de perfecte schoen voor afstanden tot en met de marathon, maar ook voor lange duurlopen in een hoog tempo. Dé schoen waarmee je de heilige 42 kilometer gaat lopen!
Offset: 4 mm Gewicht: 219 gr heren / 194gr dames Afstand: 21-42 km
Salomon S/Lab Phantasm 2 Made in France
De Salomon S/Lab Phantasm 2 is een comfortabele snelle schoen. De schoen is ontworpen voor hardlopers die het maximale uit hun trainingen en wedstrijden willen halen. In de S/Lab Phantasm loop je snelle tijden tot en met de marathon, maar ook lange duurlopen in een hoger tempo. Ontworpen voor topprestaties tijdens elke race, deze wedstrijdschoen versnelt je naar de overwinning!
Offset: 9 mm Gewicht: 219 gram unisex Afstand: 21 – 42 km
adidas Adizero Prime X2 Strung
De adidas Adizero Prime X2 Strung is een carbonschoen met twee carbonplaten en een extra dikke tussenzool. Dit is een ideale snelle schoen voor de halve en hele marathon. De combinatie van een carbonplaat en EnergyRods zorgen voor veel energieteruggave en flexibiliteit. Bovendien voel je door het Lightstrike Pro-foam veel demping bij elke stap die je zet. Met de Prime X2 Strung breng je prestaties naar nieuwe hoogtes.
Offset: 6.5 mm Gewicht: 295 gr unisex Afstand: 21-42 km
Carbon trailschoenen top 5
Carbon heeft inmiddels ook zijn intrede gedaan in de trailrunningwereld. De onderstaande schoenen hebben allemaal een uniek ontworpen carbonplaat zodat je een flexibele en snelle loopervaring krijgt. Verhoog je tempo op de trails.
Nike ZoomX Ultrafly
De Nike ZoomX Ultrafly Trail is een trailschoen met een carbonplaat en superfoam voor het lopen van snelle trainingen en wedstrijden. De carbonplaat werkt als een soort springveer en draagt bij aan een zeer responsief gevoel. Het bovenwerk is gemaakt van kunststof dat geen vocht opneemt, waardoor de schoen lichtgewicht blijft. De Vibram slijtzool biedt een superieure grip tijdens het lopen op onverharde paden.
Offset: 8.5 mm Gewicht: 300 gr heren / 249 gr dames Afstand: 5-42 km
Adidas Terrex Agravic Speed Ultra
De adidas Terrex Agravic Speed Ultra is een trailschoen die speciaal is ontworpen voor hardlopen over lange afstanden. Als je ultra afstanden loopt, 50 km of meer, heb je een trailschoen nodig die continue demping biedt. Geniet van het perfecte balans tussen grip, bescherming en stabiliteit en verken ongerepte natuurgebieden met deze trailschoen!
Offset: 8 mm Gewicht: 261 gr heren / 220 gr dames Afstand: 5-42 km
New Balance Fuelcell Supercomp Trail
De New Balance Fuelcell SuperComp Trail zijn neutrale wedstrijdschoenen voor op de trails. De FuelCell demping werkt samen met een carbonplaat waardoor een grote hoeveelheid energie terug geleverd wordt bij elke stap. De carbonplaat is voorzien van de Energy Arc technologie, waardoor deze makkelijk kan in- en terugveren voor een responsief gevoel onder de voeten. Maak je niet druk om de grip, want de Vibram slijtzool biedt tractie op alle ondergronden en in alle omstandigheden.
Offset: 10 mm Gewicht: 272 gr heren / 217 gr dames Afstand: 5-42 km
Saucony Endorphin Edge
De Saucony Endorphin Edge zijn comfortabele trailschoenen geschikt voor snelheid. Door een flexibele Carbitex koolstofvezelplaat en PWRRUNPB foam krijg je een snelle afzet en stabiele landing. De Endorphin Edge is een geweldige schoen voor zowel korte als lange en snelle runs op zachte paden en harde wegen.
Offset: 6 mm Gewicht: 225 gr heren / 211 gr dames Afstand: 5-42 km
HOKA Tecton X 3
De HOKA Tecton X 3 zijn comfortabele trailschoenen voor de neutrale loper. Deze lichte hardloopschoenen zijn ideaal om te dragen tijdens het lopen van technische en uitdagende trails. De Tecton X is opnieuw ontworpen om maximale gewichtsbesparing te bereiken en is verfijnd met een gloednieuw Matryx-bovenwerk. Dankzij de Vibram Megagrip slijtzool krijg je de beste grip.
Offset: 5 mm Gewicht: 286 gr heren / 223 gr dames Afstand: 5-42 km
Geschiedenis van carbonschoenen
Het gebruik van carbon is eigenlijk niets nieuws. Eind jaren ’80 werd hier al mee begonnen. Het Franse bedrijf Arkema is de uitvinder van het gebruik van carbon. Ook produceren zij PEBAX-foam, wat tegenwoordig in alle moderne carbonschoenen wordt gebruikt. Vroeger had men echter nog niet de toegang tot de kennis en technologieën van vandaag de dag. Het gebruik van de carbonplaat is nu vele malen effectiever. Carbonplaten zijn ontzettend licht en sterk. Door de golvende vorm geeft de plaat extra stimulans bij de afzet. Vandaar dat deze hardloopschoenen met carbonplaat vaak worden gebruikt om records te verbreken. De kracht van een carbon hardloopschoen zit in de combinatie van de carbonplaat en het superfoam (PEBA). De carbonplaat maakt de schoen stabiel terwijl het foam een hoge energieteruggave creëert.
Veelgestelde vragen over carbonschoenen
Krijg hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over hardloopschoenen met carbon.
Wat zijn carbonschoenen?
Carbonschoenen zijn hardloopschoenen met een carbonplaat in de tussenzool. Er wordt carbon (ook wel koolstofvezel genoemd) gebruikt om de schoen extra veerkracht mee te geven en de stabiliteit te verbeteren. Carbon is namelijk enorm sterk, maar ook lichtgewicht.
Hoe lang gaan carbonschoenen mee?
Gemiddeld gaan carbonschoenen tussen de 400 en 600 km mee. Dit is uiteraard afhankelijk van je lichaamsbouw, loopstijl en op welke ondergrond je loopt. Carbonschoenen gaan minder lang mee dan trainingsschoenen. Om gewicht te besparen hebben ze een wat dunnere slijtzool. Bovendien neemt de veerkracht en stabiliteit na 400 km significant af. Wij raden aan om carbonschoenen alleen op verharde ondergrond te gebruiken. Uitzondering zijn de specifieke trailschoenen met carbonplaat zoals de Saucony Endorphin Edge en de HOKA Tecton X 3.
Hoeveel sneller is een carbonschoen?
De wereldatletiekbond heeft in 2021 onderzoek gedaan naar de beste seizoenstijden op de 10 km, halve en hele marathon. Conclusie van dit onderzoek was dat sinds de introductie van de carbonschoen in 2017 de tijden behoorlijk zijn verbeterd. Gemiddeld zijn mannen tussen de 0.6 – 1.5% sneller geworden en de vrouwen hebben 1.7 – 2.3% sneller gelopen. Dit effect werd ook ondersteund door een studie door New York Times in 2019. Zij zagen een voordeel van tussen de 1 en 4% als je op carbonschoenen loopt in vergelijking met traditionele hardloopschoenen.
Kan je ook trainen op carbonschoenen?
Ja dat kan, maar houd er wel rekening mee dat carbon hardloopschoenen dan minder lang mee gaan. Bovendien is er nog niet bekend wat de effecten zijn van het trainen op carbonschoenen op de lange termijn. Een carbon plaat zorgt ervoor dat je met een andere techniek gaat lopen, met meer beweging in de heup en minder in de enkel. Er bestaan ook carbonschoenen voor dagelijkse trainingen zoals de New Balance FuelCell Trainer. Deze hardloopschoen heeft een carbonplaat en een wat bredere tussenzool voor extra stabiliteit. Hierdoor kan je ook gerust met rustige tempo’s op deze schoen lopen. Er zijn ook schoenen die wel PEBA-foam hebben, maar een kunststof plaat in plaats van carbon, zoals de Saucony Endorphin Speed 3. Dan heb je wel het voordeel van een superfoam, maar minder risico van te veel te lopen op carbon.
Welke carbonschoen past het beste bij mij?
Dit is afhankelijk van jouw lichaamsbouw, loopstijl en jouw doelstelling. Kijk ook in de tabel bij “Carbonschoenen voor verschillende afstanden” welke carbonschoen voor jou een optie zou kunnen zijn. Daarnaast kan je de online shoe advisor invullen of langskomen in een van onze winkels. Daar wordt een loopanalyse gedaan en gekeken welke hardloopschoen met carbonplaat bij jouw loopstijl en afwikkelpatroon past.
Heeft een langzamere loper ook baat bij carbonschoenen?
Uit recent onderzoek van de St. Edward’s University in Austin blijkt dat zowel toplopers als recreatieve lopers voordeel hebben bij het lopen op carbonschoenen. Het voordeel is wel iets kleiner als je langzamer loopt (tempo 6.00 p/km) dan bij snellere tempo’s (5.00 p/km en sneller).
Zijn carbonschoenen voor iedereen geschikt?
Carbonschoenen zijn niet voor iedereen geschikt en dit komt vooral omdat de schoenen door de lichte foams behoorlijk instabiel kunnen zijn. Vooral voor mensen die overproneren kan dit leiden tot blessures. Dit betekent niet dat je helemaal niet op carbonschoenen kunt lopen als loper die overproneert, maar het is dan wel verstandig om te kiezen voor een carbonschoen met een wat steviger foam, zoals de Hoka Carbon X 3 of de Brooks Hyperion Elite 2. Carbonschoenen met een extra brede leest worden (nog) niet gemaakt, maar de Altra Vanish Carbon 2 is wel goed geschikt voor lopers met een wat bredere voet.
Wat zijn de verschillen tussen de carbonschoenen?
Elke carbonschoen heeft een uniek vormgegeven carbonplaat. Zo werkt adidas met carbonbuisjes, waarbij de buisjes parallel lopen met je middenvoetsbeentjes. Hierdoor kan er meer superfoam in de voorvoet worden geplaatst. De carbonplaat van de Saucony Endorphin Elite heeft vier inkepingen waardoor de schoen soepeler in de voorvoet is geworden. Bovendien verschillen de carbonschoenen qua zooldikte, gebruik van superfoam en specifieke rocker (ronding van de zool). De rocker van de zool bevordert de snelle afwikkeling van de voet. Wist je dat ASICS een uitgebreid onderzoek naar carbonschoenen heeft gedaan? Dit heeft geleid tot 2 modellen, namelijk de Metaspeed Sky en Edge. De Metaspeed Sky is specifiek ontworpen voor een “stride runner” terwijl de Metaspeed Edge gemaakt is voor een “cadance runner”. Hardlopers maken namelijk snelheid door een grotere paslengte (de stride runner) of door het verhogen van hun pasfrequentie (de cadance runner).
Carbonschoenen voor verschillende afstanden
Er bestaan snelle hardloopschoenen met carbon zowel voor korte (5 – 10km) als lange afstanden (21 km en langer). Vaak hebben carbonschoenen voor de lange afstand een extra dikke tussenzool voor meer comfort. De carbonschoenen voor de korte afstand staan wat dichter bij de grond, zijn daarom lichter en hebben een lagere offset. Daardoor heb je dus letterlijk meer grondcontact. Dit heeft als voordeel dat deze schoenen wat stabieler zijn bij het lopen van bochten of snelle tempowisselingen tijdens een wedstrijd. Hieronder vind je een overzicht van een aantal verschillende carbonschoenen voor specifieke afstanden.
Disclaimer: onderstaande tabel is gemaakt in samenwerking met onze productexperts. Laat je goed informeren welke schoen je aanschaft.
adidas Takumi Sen 10
Offset
6 mm
Afstand
5 – 10 km
Voor wie
Midden- voorvoetlopers
adidas Adios Pro 3
Offset
6.5 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetlopers
adidas Adios Pro Evo 1
Offset
6 mm
Afstand
5 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetlopers
Brooks Hyperion Elite 4
Offset
8 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetloper
asics Metaspeed Sky Paris
Offset
5 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Midden en voorvoetloper
asics Metaspeed Edge Paris
Offset
5 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetloper
New Balance FullCell SuperComp Pacer
Offset
8 mm
Afstand
5 – 10 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetloper
New Balance FullCell SuperComp Elite v4
Offset
4 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden- voorvoetloper
HOKA Rocket X 2
Offset
5 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetloper
Nike ZoomX Vaporfly 3
Offset
8 mm
Afstand
5 – 42 km
Voor wie
Midden- voorvoetloper
Nike Air Zoom Alphafly Next% 3
Offset
8 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Midden en voorvoetloper
Mizuno Wave Rebellion Pro 2
Offset
4,5 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Midden- en voorvoetloper
Altra Vanish Carbon 2
Offset
0 mm
Afstand
5 – 42 km
Voor wie
Midden- en voorvoetloper
Saucony Endorphin Elite
Offset
8 mm
Afstand
21 – 42 km
Voor wie
Hak- midden en voorvoetloper
Eindsprint
Wat is de beste carbon hardloopschoen? Dat is afhankelijk van je loopstijl en welke afstand je wil gaan lopen. Een marathoncarbonschoen heeft andere eigenschappen dan een snelle racer voor 5 en 10 km wedstrijden. Bepaal daarnaast ook voor jezelf of je een carbonschoen voor de wedstrijd wil of liever ook voor dagelijkse trainingen. Doe de online shoe advisor en krijg advies over welke carbonschoen jij het beste kan kiezen.
Heb je vragen over hardloopschoenen met carbon? Neem dan contact op met een van onze productexperts via onze klantenservice.