Skip to main content

Productreview

HOKA Tecton X 3 – Carbon trailschoen voor winnaars

Ga voor het avontuur en maximale snelheid met de HOKA Tecton X 3. Deze trailschoen met carbonplaat is gemaakt voor jouw snelle trailruns. Er zijn al grote trailwedstrijden met deze trailschoen gewonnen. Wil jij binnenkort ook op het podium klimmen? Loop dan op de HOKA Tecton X 3.

Wat is nieuw?

    • Ingebouwde trailgaitor
    • Twee lagen PEBA superfoam
    • Gevleugelde carbonplaat
Bekijk damesmodellenBekijk herenmodellen

3redenen waarom de HOKA Tecton X 3 geschikt is voor jou

Opsomming1

Je loopt lange afstanden en ultra’s op de trails

Ben jij liefhebber van lange-afstandtrails? Dan is de HOKA Tecton X 3 een perfecte trailschoen voor jou. De twee lagen PEBA foam en de carbonplaat zorgen voor een zachte landing met een maximale energieteruggave en voorwaartse propulsie. Of je nu op pad gaat voor een trail van 50 km of meer dan 100 km wil lopen, met de HOKA Tecton X 3 ervaar je enorm veel comfort.

Opsomming 2

Je zoekt een wedstrijdschoen voor de trails

Met de HOKA Tecton X 3 heb je een ultieme wedstrijdschoen aan je voeten. HOKA heeft alles uit de kast gehaald om het gewicht te besparen, maar wel jou een snelheidsimpuls te geven. Een superdun en sterk Matryx bovenwerk houdt je voet op zijn plaats terwijl twee lagen PEBA superfoam en een carbonplaat jou vooruit stuwt tijdens het klimmen en dalen. Het PEBA foam kennen we van de wedstrijdschoenen voor de weg en geeft de hoogste responsiviteit.

Opsomming 3

Je loopt vooral technische trails

De carbonplaat is aangepast en heeft nu een gevleugelde constructie. Daardoor ervaar je wel veel energieteruggave, maar ook veel zijwaartse stabiliteit. Deze schoen is perfect voor technische trails, als je veel hoogtemeters gaat maken of veel stenen onderweg tegenkomt. Het vernieuwde bovenwerk met ingebouwde trailgaitor houdt daarnaast ook nog eens stenen en ander vuil buiten.

“Zoek je de ultieme wedstrijdschoen voor de trails? Dan zal de HOKA Tecton X 3 jouw hart sneller doen kloppen. Een carbonplaat en twee lagen superfoam geven jou extra snelheid.”

Daan Glorie – Productexpert

Wist je dat…

De professionele trailatleet Jim Walmsley een droom had om als eerste Amerikaanse atleet ooit de UTMB (Ultra Trail de Mont Blanc) te winnen ? HOKA ontwikkelde voor hem een ultieme trailracer, wat een prototype van de Tecton X 3 was. Na een intensieve voorbereiding en een perfect uitgevoerd raceplan wist Jim de UTMB in 2023 te winnen in een parcoursrecord.

De HOKA Tecton X 3 in detail

Matryx bovenwerk

wat lichtgewicht en sneldrogend is.

Ingebouwde trail gaitor

die vuil en stenen tegenhoudt.

Carbonplaat met vleugelconstructie

voor een voorwaartse propulsie en verhoogde stabiliteit.

Vibram Megagrip litebase slijtzool

is gemaakt voor snelheid, grip en tractie op elke trail.

Wat is de geschiedenis van de HOKA Tecton X?

De HOKA Tecton X werd gelanceerd in 2022 en was een van de eerste trailschoenen met een carbonplaat. Het model was voorzien van twee parallellopende carbonplaten die zorgen voor voorwaartse snelheid en tegelijkertijd zijwaartse flexibiliteit. Bij het lopen op onverharde paden is het heel belangrijk dat de enkels en voeten vrij kunnen bewegen.

3kenmerken van de HOKA Tecton X 3

Opsomming1

Sneldrogend Matryx bovenwerk

Het bovenwerk van de Tecton X 3 bestaat uit het bijzondere Matryx-materiaal. Dit extreem lichtgewichte materiaal is vochtafvoerend, duurzaam en extreem sterk. Het biedt een goede bescherming tegen stenen, takken en andere scherpe obstakels. Mocht je door het water gaan dan zal het materiaal het vocht snel afvoeren zodat je droge voeten houdt.

Opsomming 2

Gevleugelde carbonplaat en superfoam

Vroeger had de Tecton X twee carbonplaten, maar tegenwoordig is dit één carbonplaat met een gevleugelde constructie. Deze plaat geeft je een voorwaartse propulsie en een verhoogde stabiliteit. De carbonplaat werkt samen met twee lagen PEBA superfoam. Dit dempingsmateriaal kennen we onder andere van de HOKA Rocket X2, de ultieme carbon wedstrijdschoen voor de weg. Daardoor ervaar je bij elke stap een maximale energieteruggave, wat ideaal is voor snelle trailruns.

Opsomming 3

Vibram Megagrip Litebase slijtzool

De Vibram Megagrip Litebase slijtzool geeft jou de beste grip, maar met een lichtgewicht gevoel. Dit is een hoogwaardig rubber dat het gewicht van de slijtzool vermindert terwijl de tractie optimaal blijft. Vibram Megagrip vermindert de dikte van de buitenzool met ongeveer 40 tot 50% en vermindert het gewicht met circa 30%.

HOKA Tecton X3 of HOKA Speedgoat?

De HOKA Tecton X 3 en Speedgoat zijn beiden geschikt voor het lopen van ultra-afstanden. Het grote verschil is dat de Texton X 3 een carbonplaat en twee lagen superfoam heeft voor een maximale energieteruggave tijdens snelle trainingen en wedstrijden. De HOKA Speedgoat heeft een allround karakter waardoor je hem voor elke trail en training kan gebruiken.

De HOKA trailschoenencollectie

Ben jij op zoek naar een allround trailschoen? HOKA heeft een breed scala aan trailschoenen die je voor elke type trail kan aantrekken, welke training je ook gaat doen. De HOKA Speedgoat is het populairste model met een uitgebalanceerde demping en een goede grip. De HOKA Mafate Speed heeft maximale demping voor het lopen van korte en lange afstanden. Mocht je meer op zoek zijn naar een lichtgewicht en dynamische trailschoen, dan moet je kiezen voor de HOKA Zinal of Torrent. De Torrent heeft wat meer grip terwijl de Zinal perfect is voor kortere trailruns. Voor de meest fanatieke trailrunners is er de HOKA Tecton X, de snelste trailschoen met carbonplaat voor wedstrijden.

Voorbeeld HOKA schoenrotatie

Schoenrotatie betekent dat je minimaal twee verschillende hardloopschoenen afwisselt om blessures te voorkomen. Bovendien heeft elke hardloopschoen een bepaald doel, namelijk: het lopen van een lange afstand of het lopen op snelheid. Hieronder ons advies als je verschillende Altra trailschoenen wil afwisselen.

Allround – HOKA Speedgoat / Mafate Speed
Tempo/interval – HOKA Zinal
Wedstrijd – HOKA Tecton X

De HOKA Tecton X 3 in de test

Wij testen alle hardloopschoenen door onze eigen experts. Lees hier de bevindingen van Daan Glorie.

Daan Glorie All4running

Daan Glorie

Productexpert

Technische specificaties HOKA Tecton X 3

Type schoen
Trailrunningschoenen
Offset
5 mm (dames: 39 mm hiel / 34 mm voorvoet)
(heren: 40 mm hiel / 35 mm voorvoet)
Gewicht
Ca. 223 gr dames / 286 gr heren
Type loper
Neutrale loper
Type demping
PEBA dempingsmateriaal

Verwachtingen

“De eerste versie van de Tecton X heb ik met veel plezier getest en gebruikt tijdens trainingen en wedstrijden. Ik had nog nooit zo’n lichte trailschoen aan mijn voeten gehad. Met name tijdens klimmen en dalen merkte ik een enorm voordeel door de twee parallelliggende platen. Vooraf was ik benieuwd of carbon wel werkt in trailschoenen, maar HOKA heeft het bewezen. Ik hoop dat de Tecton X 3 wat veerkrachtiger aanvoelt en ook wat meer demping heeft. De komende periode ga ik namelijk een aantal trailwedstrijden doen in Nederland om kracht en conditie op te bouwen richting de Valencia Marathon dit najaar.”

Test

Fit

“Dit bovenwerk voelt fantastisch aan! Ik heb nog nooit gelopen op een trailschoen met een ingebouwde gaitor, maar het zit lekkerder dan ik van tevoren had verwacht. Het sokje zit heel soepel rondom mijn enkel en ik kon de schoen ook makkelijk aantrekken dankzij de lus voorop. Ik merk dat de voorvoet wel wat ruimer is dan de gemiddelde trailschoen, maar dat is wel prettig tijdens het lopen van lange trails en ultra-afstanden. De hielkap is heel erg zacht en het Matryx-bovenwerk beschermt mijn voeten tegen scherpe obstakels.”

Stride

“Toen ik de schoen in mijn handen kreeg voelde hij zwaar aan. Als ik hem aantrek voelt hij echter lichtgewicht aan en dat komt door de twee lagen superfoam. Deze trailschoen is mega comfortabel door de dikke, zachte tussenzool. Ik merk niks van de carbonplaat en dat is positief, want bij sommige carbonschoenen op de weg voel je wel dat ze behoorlijk stijf zijn. De carbonplaat geeft mij tijdens klimmen en dalen een extra snelheidsimpuls. Bovendien merkte ik de hoge stabiliteit tijdens lange afdalingen en het lopen op single tracks. Ik vind deze trailschoen ook geschikt voor de meest technische trails door het brede platform van zowel de hiel als de voorvoet.”

Speed

“HOKA heeft alles uit de kast gehaald om trailrunners sneller te maken met de Tecton X3. De twee lagen superfoam en de carbonplaat zorgen voor maximale energieteruggave. De Tecton X 3 voelt comfortabel aan tijdens elk tempo en daar ben ik blij mee, want de meeste carbonschoenen zijn alleen prettig als je echt flink doorloopt. Ik raad deze trailschoen aan voor wedstrijden over lange afstanden. Je zou hem ook in trainingen kunnen dragen, want de Vibram Litebase rubberen slijtzool is zeer duurzaam.”

Eindsprint

Grote veranderingen brengen grote prestaties. Wij geloven dat de HOKA Tecton X 3 zal uitgroeien tot een populaire wedstrijdschoen voor de trails. Van top tot teen straalt deze schoen klasse uit. De ingebouwde gaitor, de carbonplaat, het superfoam en de Vibram litebase slijtzool maken van de Tecton X 3 een echt racemonster. Met het prototype zijn al grote trailwedstrijden gewonnen, dus als je voor het allerbeste gaat, dan moet je kiezen voor de Tecton X 3.

Vergelijkbaar met de HOKA Tecton X 3 zijn de ASICS Fuji Speed en de Nike ZoomX Ultrafly. Dit zijn allemaal wedstrijdtrailschoenen met een carbonplaat. Het grote verschil is dat de Tecton een ingebouwde trailgaitor heeft en is voorzien van een 40 mm dikke tussenzool voor meer demping en comfort.

Net zo enthousiast geworden als wij? Bekijk de HOKA Tecton X 3 dan in onze webshop. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze productexperts via onze klantenservice.

Blijf op de hoogte via ons whatsapp kanaal

Als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste reviews? Volg dan nu ons WhatsApp kanaal waarin wij niet alleen reviews delen, maar ook diverse informatieve blogs, expert video’s en allerlei nieuws rondom hardlopen. Klik op de link hieronder om onze groep te bekijken en te volgen.

Volg ons WhatsApp kanaal