Skip to main content
adidas

Herman Leeman

‘Uiteindelijk doe ik dit voor mezelf’

‘Alles onder de 2:40 uur is mooi meegenomen’, zegt Herman Leeman. Hij maakt zich klaar voor zijn laatste weken van de voorbereiding op de marathon van Berlijn. Je zou hem een laatbloeier kunnen noemen, met zijn 53 lentes. Maar als marathonloper is hij nog jong, want hij liep pas vijf jaar geleden zijn eerste 42 kilometer. ‘Ik ga kijken hoe ik me voel op de dag van de wedstrijd. Net als in een schaakspel, moet je weten wanneer je moet schakelen. Het is mooi als je je snelheid niet te vroeg verspeelt en je de laatste zeven kilometer nog wat over hebt’, weet hij. Het liefst loopt hij een negatieve split (de tweede helft sneller dan de eerste), want dan weet hij dat hij zijn marathon goed heeft ingedeeld. ‘Ik ben 53, dus ik moet slim lopen’, zo redeneert de Amsterdammer. ‘Ik ben een diesel; als het goed is heb ik de tweede helft nog wat over.’

Wat is leeftijd anders dan een getal, kun je je afvragen. Herman heeft in zijn geval het getal 53 volledig omarmd, niks geen issues of gedoe over 50 plus zijn. ‘Daar ben ik heel nuchter in. Mijn PR is 2:38 – dat zit er vast niet meer in, maar hoe erg is dat? De marathon leek me eerlijk gezegd helemaal geen goed idee, vandaar dat ik er pas laat aan ben begonnen. Maar toen ik het eenmaal deed, wilde ik het wel goed doen.’ Na Berlijn, waar hij alles op alles zet, gaat hij zich een jaartje focussen op andere afstanden, want die vindt hij ook mooi. ‘Ik blijf genieten van het lopen; uiteindelijk doe ik dit alleen voor mezelf, he.’

Waar hij ook energie van krijgt, is anderen zien lopen. Hij is trainer, dus zijn pupillen zijn een al inspiratie voor hem. ‘Al loopt iemand vijf uur op een marathon, ik vind het altijd mooi als iemand het aangaat en uitloopt. Ik motiveer mijn atleten om ook wat harder te gaan lopen, of juist iets verder. Ik geniet ervan als hen dat lukt.’ Herman waarschuwt anderen voor fouten die vaak worden gemaakt in de aanloop naar een marathon. ‘Veel mensen lopen in de voorbereiding te veel wedstrijden en doen hun duurlopen te snel. Zo verspil je je energie te vroeg. Je moet rustig opbouwen; elke week wat kilometers erbij. En maar twee tot drie keer een dertig kilometer lopen. En wat voor de een geldt, is voor de ander niet geschikt – als trainer kijk ik ook naar wat iemand voor werk doet. Zit of sta je als je werkt? Dat maakt verschil.’

Als hij zijn bed ziet, is hij al vertrokken. Herman slaapt prima voor de marathon en raakt pas gespannen als hij, lang na zijn ontbijtje van brood met jam of honing, een banaan en twee dadels, richting de start gaat. Eenmaal gestart en vertrokken voor dat lange, prachtige avontuur, zoekt hij een groepje op en voelt hij zich kalm en in focus. ’Sinds ik bikram yoga doe, word ik kalm in alle hectiek. Dan voel ik me goed.’

Hermans Marathon Gear

Race Day

Training Day

Wedstrijdschoen uitgelicht

adidas Adizero Adios Pro 3

adidas adios pro 3
Vernieuw en ademend bovenwerk met een hogere hielkap
Meer Lightstrike Pro Foam onder de voorvoet
Carbonplaat onder de hak en energyrods onder de voorvoet
Inkeping bij voorvoet en hiel voor gewichtsbesparing
Bekijk product