Skip to main content
Brooks Runfulness

De wetenschap laat zien dat mensen tijdens het hardlopen met hun gedachten in een mindful stadium terecht kunnen komen. Brooks noemt dit: Runfulness. Laten we samen ontdekken hoe we Runfulness kunnen ontgrendelen.

Forget your feet and free your mind

We beschouwen Runfulness als mindfulness dat wordt ontgrendeld door hardlopen. Het is het effect van een run dat zo bevrijdend is, dat je je voeten helemaal kunt vergeten. Dit stadium bereik je wanneer de mate van stress en focus in je brein lager worden. Dit brengt je in een flow waarin je nieuwe ideeën, nieuwe manieren en kansen ontdekt.

Het Runfulness effect in cijfers

Er is een wetenschappelijke studie uitgevoerd in samenwerking met professor Oullier waarin de evolutie van stress en focus werd bijgehouden voor, tijdens en na het hardlopen. Het onderzoek is gehouden onder verschillende lopers uit België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Nederland. We nemen je mee in een aantal highlights.

Het aantal waarbij stress afnam:

80%

Focus nam ook af:

40%

Het aantal dat verzonk in hun gedachten:

78%

Het aantal dat na het hardlopen een nieuwe uitdaging aan wilde gaan:

77%

Hoe activeer je Runfulness?

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat je Runfulness ervaart bij elke run die je doet. Er zijn een aantal punten uit het onderzoek naar voren gekomen die laten zien in welke omstandigheden de kans het grootst is dat dit wel gebeurt. Daarbij is geen afleiding key! We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Brooks Runfulness

Loop hard in een visuele omgeving

Tijdens het onderzoek liepen de lopers in verschillende omgevingen. Het resultaat laat zien dat een visuele omgeving bijstaat bij het bereiken van Runfulness. Loop daarom eens hard in een prachtig bosgebied, het strand of een stad waar je gek op bent.

Brooks Runfulness

Geen muziek, geen podcast

Het klinkt misschien een beetje saai als je gewend bent om te lopen met muziek of een podcast. Maar eigenlijk is dit een vorm van afleiding. Probeer eens een rondje te rennen zonder. Je zult zien dat je veel bewuster bezig bent met je omgeving en makkelijker je gedachten kunt verliezen.

Brooks Runfulness

Loop alleen

Jep, ook je hardloopmaatje is een vorm van afleiding. Dit betekent natuurlijk niet dat je altijd alleen moet gaan, want samen lopen kan ook erg inspirerend en stimulerend zijn. Maar het onderzoek liet zien je Runfulness alleen bereikt als je alleen op pad gaat.