Skip to main content
Marathon Berlijn

Marathon   >  De 6 grootste marathons

Marathon   >

De 6 grootste marathons

De Major 6 Marathons

De Major 6 marathons is een speciale verzameling van de grootste marathons ter wereld over verschillende continenten. Elke marathon heeft zijn eigen unieke uitdagingen en geschiedenis. In dit informatieve blog met inzichten en tips nemen we je mee op reis door de uitzonderlijke marathons van New York tot Berlijn, van Tokio tot Londen en van Boston tot Chicago. Wat is precies de magie achter deze zes grootste marathons en hoe bereid je je optimaal voor? Alles komt aan bod:

Historie Major 6 marathons

De “World Marathon Majors” is een competitie voor marathonlopers die in 2006 van start ging. Deze competitie is gebaseerd op zes grote hardloopwedstrijden die worden erkend als de meest uitdagende en prestigieuze marathons. De zes grootste marathons ter wereld zijn Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York. Meer dan 200.000 hardlopers uit 190 landen doen elk jaar mee aan één van deze stadsmarathons. Door de 10-jarige sponsoring door Abbott zullen deze zes marathons elk jaar blijven groeien qua deelnemersaantallen en toeschouwers. Bovendien kijken hardloopliefhebbers graag naar deze marathons, omdat er vaak een nieuw wereldrecord wordt gelopen tijdens een “Major”. Zo is het Wereldrecord op de marathon bij zowel de dames als heren verbroken in 2023 tijdens de Berlijn Marathon (Tigst Assefa in 2.11.53) en Chicago Marathon (Kelvin Kiptum in 2.00.35).

3reden om de Major 6 marathons te lopen

Opsomming 1

Unieke belevenis met veel toeschouwers

Je hoeft niet alle zes de “Majors” te lopen om te genieten van een grote stadsmarathon. Kies gerust één marathon die als hoogste op jouw bucketlist staat en train er gericht naartoe. Je zal zeker niet teleurgesteld worden, want bij elke grote marathon staan er veel toeschouwers jou op elke meter langs het parcours aan te moedigen. Elke stad heeft zijn eigen parcours met de nodige bruggen, uitzichten en historische plekken. Wij weten zeker dat dit een ervaring is voor de rest van je leven.

Opsomming 2

Bemachtig de 6 Star Medaille

Mocht je een echte “marathonjunkie” zijn, dan kan je de befaamde Six Star medaille najagen. Als je alle zes marathons hebt gelopen ontvangen je tijdens je laatste “Major” een unieke, gepersonaliseerde Six Star medaille. Deze is enorm groot en heeft een afbeeldingen van de zes skylines waar alle marathons georganiseerd worden. Een uniek exemplaar dat niet mag ontbreken in de prijzenkast van een fanatieke marathonloper. Achter elke Six Star medaille zit een verhaal over doorzettingsvermogen, afzien en focus. Je zal namelijk een aantal jaar fit moeten blijven om telkens een marathon te kunnen lopen.

Opsomming 3

Ontdek een wereldstad en zet een prestatie neer

Als je een marathon gaat lopen in een grote stad heb je eigenlijk een mooie citytour. Natuurlijk heb je niet volledige aandacht tijdens het hardlopen, maar je ademt wel de sfeer en ziet ongetwijfeld veel highlights van de stad. Plan na je marathonprestatie een aantal dagen in om een van deze grote wereldsteden te ontdekken zodat je de ultieme citytrip ervaring hebt.

Nike runners
Rotterdam marathon
"De zes grootste marathons ter wereld zijn Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York. Meer dan 200.000 hardlopers uit 190 landen doen elk jaar mee aan één van deze stadsmarathons.”

Daan Glorie – Productexpert

Medaille

Wist je dat…

Er zijn tot nu toe 297 Nederlanders die alle 6 Majors hebben voltooid, waarvan 212 heren en 85 vrouwen. Het maakt overigens niet uit wanneer je de Major 6 voltooid, want er mag zoveel jaren als jij nodig hebt tussen de marathons zitten. Ook is de eindtijd niet belangrijk, zo lang je maar binnen de maximale eindtijd weet te finishen.

5vragen en antwoorden over de Major 6 marathons

Opsomming 1

Zijn er limiettijden bij de Major 6 marathons?

Voor de meeste marathons moet je ingeloot worden, omdat er meer lopers willen meedoen dan er startbewijzen zijn. Zo is de TCS Londen Marathon een van de grootste charity runs waarbij veel hardlopers mee mogen doen, omdat ze geld inzamelen voor het goede doel. Voor de Boston Marathon gelden strenge kwalificatie-eisen per leeftijdsgroep. Kijk voor actuele limiettijden op de websites van de marathonorganisatie.

Opsomming 2

Hoe bereid ik mij voor op de Major 6 marathons?

Het begint dus met de inschrijving en in sommige gevallen behalen van een limiettijd alvorens je kan deelnemen aan een van de Major 6 marathons. Je kan eventueel meedoen via een reisorganisatie die zowel het startbewijs, accommodatie als de vluchten regelt. Heb je dat allemaal gedaan? Dan hoef je alleen nog maar te trainen. Een goede marathonvoorbereiding duurt meestal tussen de 3 en 6 maanden. Zorg ervoor dat je de lange duurlopen opbouwt, sportvoeding test en rustdagen inbouwt zodat je fris aan de start verschijnt. Ben je op zoek naar een trainingsschema voor de marathon? Download dan ons “marathon voor beginners” of “marathon voor gevorderden” trainingsschema.

Opsomming 3

Welke sportvoeding wordt er aangereikt tijdens de Major 6 marathons?

Bij elke marathon wordt er een combinatie van sportdrank en water uitgereikt bij de verzorgingsposten die elke 5 km zijn geplaatst. Bij sommige marathons krijg je ook nog sportgels. Wij adviseren wel om hier van tevoren mee te testen, want een gel(smaak) is heel persoonlijk. Bij de London Marathon wordt er sportgel uitgereikt van het merk Lucozade terwijl bij de Berlijn Marathon Maurten Sportdrank 160 Mix wordt uitgedeeld.

Opsomming 3

Welke sportvoeding wordt er aangereikt tijdens de Major 6 marathons?

Bij elke marathon wordt er een combinatie van sportdrank en water uitgereikt bij de verzorgingsposten die elke 5 km zijn geplaatst. Bij sommige marathons krijg je ook nog sportgels. Wij adviseren wel om hier van tevoren mee te testen, want een gel(smaak) is heel persoonlijk. Bij de London Marathon wordt er sportgel uitgereikt van het merk Lucozade terwijl bij de Berlijn Marathon Maurten Sportdrank 160 Mix wordt uitgedeeld.

Opsomming 4

Wat zijn goede voorbereidingslopen op de zes grootste marathons ter wereld?

Wij adviseren om eerst een halve marathon te lopen alvorens je meedoet aan een van de Major 6 marathons. Veel lopers maken hun marathondebuuut tijdens de New York Marathon. Prachtig natuurlijk, want je hebt meteen een mooie ervaring in een van de grootste marathons met miljoenen toeschouwers. Echter, onderschat de marathon niet want het blijft 42.195 kilometer. Bovendien moet je rekening houden met de vermoeidheid tijdens het reizen en de impact van de drukte rondom een grote stadsmarathon. Of kies voor een grote marathon in Nederland zoals Rotterdam en Amsterdam zodat je zeker weet dat je de marathonafstand kan finishen.

Opsomming 5

Hoe bemachtig je de Six Star Medaille?

Als je vijf van de zes grootste marathons ter wereld hebt gelopen kan je een mail sturen naar de Abbott World Marathon Majors om te laten weten waar je jouw medaille wilt ontvangen. Bij de finish krijg je dan eerst een medaille voor je laatste marathon en daarna de gigantische Six Star Medaille.

Nike Runners High 5

Major 6 marathonkalender

Wanneer vinden de Major 6 marathons plaats? Wij hebben de zes grootste marathons ter wereld op een rijtje gezet zodat je kan zien in welke maand deze gehouden worden.

Marathon Maand
Tokio Marathon Maart
Londen Marathon April
Boston Marathon April
Berlijn Marathon September
Chicago Marathon Oktober
New York Marathon November

Belangrijke kenmerken van de Major 6 marathons

We nemen de belangrijkste kenmerken van de major 6 marathons met jou door zodat je goed bent voorbereid. Elke marathon is uniek en anders, dat geldt zeker voor de zes grootste marathons ter wereld. Meestal worden er geen gels uitgedeeld dus zorg ervoor dat je deze zelf meeneemt.

 • De Boston Marathon heeft een glooiend karakter. Met name tijdens deel twee van de marathon maak je bij de Newton Hills veel hoogtemeters. Een extra element is het weer, omdat het een van-b-naar-b-marathon is. Je kan dus 42 km tegenwind hebben. Het voordeel van Boston is dat er slechts 3 (scherpe) bochten in het parcours zitten.
 • Tijdens de London Marathon loop je langs alle highlights van Londen over een vrij vlak parcours. Uitdagende delen van het parcours zijn onder andere de Tower Bridge en het Sint James’ Park.
 • De Chicago Marathon is een echte stadsmarathon met start en finish in Grant Park, in het centrum van de stad. Chicago wordt ook wel “Windy City” genoemd, dus je kan mogelijk veel wind verwachten.
 • De Berlijn Marathon is de snelste marathon van de Major 6. Het parcours is vlak en het weer is meestal in september goed. Bovendien heeft het parcours maar 17 bochten in vergelijking met Chicago (31 bochten) en New York (26 bochten).
 • Het parcours bij de Tokio Marathon is voornamelijk vlak en snel. De start is bij het Tokyo Metropolitan Governement-gebouw, een grote wolkenkrabber in het zakelijke hart van Tokyo.
 • Bij de New York Marathon loop je door verschillende wijken van de stad, namelijk: Brooklyn, Queens, The Bronx en Manhatten. De finishlocatie is centraal in de stad, namelijk in het Central Park. Deze marathon is relatief zwaar door de bruggen die je moet oplopen en de wisselende weersomstandigheden in november.
Sportvoeding All4running
Maurten Zijbalk

Welke sportvoeding tijdens de 6 grootste marathons ter wereld?

Heb jij wel eens nagedacht over eten en drinken op de ochtend van de marathon? Dit is heel belangrijk om darmkrampen en maagproblemen te voorkomen. Sommige zaken kun je de ochtend voor de wedstrijd beter vermijden:

 • Vet- en vezelrijke voeding
 • Te laat ontbijten. Niet later dan 2,5 uur voor de start
 • Te sterke of te veel koffie

Op de dag zelf tot drie uur voor de wedstrijd een licht verteerbaar ontbijt nemen (witbrood, jam, honing). Wat meer drinken dan normaal tot ongeveer anderhalf uur voor de start (om een sanitaire stop te voorkomen).

Sportvoeding tijdens de marathon

Een van de meest gestelde vragen over de marathon is: “Hoeveel sportvoeding moet je meenemen?” Dat hangt ervan af hoe je getraind hebt met sportvoeding, want je maag moet er wel gewend aan zijn. De meeste sportvoedingsmerken adviseren tussen de 60 tot 90 gram koolhydraten per uur te nemen. Gemiddeld kom je dan uit op zo’n 1 tot 2 gels per uur, aanvullend met sportdrank en water. Het merk Maurten adviseert om elke 6 km een gel te nemen zodat jouw koolhydraatvoorraad op pijl blijft. Hoeveel koolhydraten zitten er in bepaalde sportvoeding? Wij hebben een handige tabel gemaakt zodat je weet hoeveel koolhydraten elk type sportvoeding bevat.

Sportvoeding Hoeveelheid koolhydraten Aanbevolen per uur
SIS Gel 22 gram 1-3 stuks
SIS Beta Fuel Gel 40 gram 1-2 stuks
Maurten Gel 100 25 gram 1-3 stuks
Maurten Gel 100 CAF 100 25 gram 1-2 stuks
Qwin Gel 23 gram 1-3 stuks
Powerbar Powergel 26,7 gram 1-3 stuks
Clif Bar 38 gram 1-2 stuks
Clif Energy Bloks 31 gram (per 4 winegums) 4-8 stuks

Verdiep je in het parcours van de grootste zes marathons ter wereld. Als je het parcours bekijkt heb je ook meteen een overzicht van de verzorgingsposten en wat er wordt aangereikt. Het beste neem je 1 tot 2 bekers water per verzorgingspost, want in een bekertje zit meestal maar tussen de 100 en 150 ml water. Per uur wil je toch wel zo’n 300-500 ml vocht per uur innemen om geen nadelig effect te hebben op je prestatieniveau. De Boston en New York Marathon hebben veel hoogtemeters en dus zal je relatief wat meer koolhydraten verbranden. Pas daar je voeding- en pacingstrategie op aan zodat je een stabiele race kan lopen.

Meer over sportvoedingShop sportvoeding

Schoenen en kleding

Er zijn een aantal items waar je niet zonder kunt tijdens de marathon, zoals jouw schoenen en sportvoeding. Maar er zijn ook een aantal spullen die je nodig hebt waar je misschien niet meteen aan denkt. Daarom hebben wij een marathon checklist gemaakt zodat je niks vergeet, in ons algemene marathonblog kun je hem terugvinden.

Welke schoenen zijn geschikt voor het lopen van een marathon?

De meeste kiezen een comfortabele hardloopschoen met relatief veel demping zoals de ASICS Nimbus en HOKA Clifton. Mocht je gaan voor een snelle tijd, dan raden wij een carbonschoen met superfoam aan die jou extra tijdwinst gaat bezorgen. Een van de populairste wedstrijdschoenen voor de marathon is de Nike VaporflyAdidas Adios Pro en de ASICS Metaspeed Sky & Metaspeed Edge

Welke kleding draag je tijdens een marathon?

Draag vooral kleding die je ook hebt gedragen tijdens de trainingen. Een hardloopbroek met extra vakken is handig als je wat gels en andere sportvoeding wil meenemen. Draag tijdens warm weer vooral luchtige kleding zoals een singlet en tijdens hele koude omstandigheden thermokleding om warm te blijven.

Stance met Freshtek

Hoe voorkom je blaren tijdens de marathon?

Het is niet nodig om blaren te hebben tijdens de marathon. Zorg ervoor dat jejouw wedstrijdschoenen minimaal 40 km hebt ingelopen voordat je ze tijdens de marathon gaat gebruiken. Draag ook goede hardloopsokken die gemaakt zijn van synthetische materialen en wellicht wat extra ondersteuning geven voor jouw enkels. Denk ook goed na over de maat van jouw hardloopschoenen, want bij lange afstanden gaan je voeten wat meer doorzakken. Dat betekent dat jouw tenen meer gaan spreiden en ruimte nodig hebben. Koop hardloopschoenen altijd 1 tot 1,5 maat groter dan jouw gewone dagelijkse schoenen.

5tips voor de zes grootste marathons ter wereld

Opsomming 1

Reis op tijd naar de marathon

De zes grootste marathons vinden plaats in verschillende werelddelen en tijdzones. Zo is reis naar Tokio ongeveer 13 uur, maar er is ook een tijdverschil van acht uur. Houdt dus rekening met een jetlag. Zorg ervoor dat je een aantal dagen voor de start afreist zodat je fit begint aan de marathon.

Opsomming 2

Houd vast aan je gewoontes

Het is heel verleidelijk om in een ander land een ander ritme aan te houden. Het eten, klimaat en dagelijks ritme is toch anders dan thuis. Probeer toch zoveel mogelijk gewoontes die je gewend bent ook toe te passen in de laatste dagen voor de marathon. Ga je altijd om 22 uur naar bed? Ontbijt je meestal met een schaaltje yoghurt? Kijk of je een aantal gewoontes kan doortrekken zodat je lichaam, waaronder je maag niet van streek raakt. Eet daarnaast de laatste 2 dagen voor de marathon niet te veel vezels of vetrijk voedsel. Je kan daar namelijk last van krijgen tijdens de marathons.

Opsomming 3

Blijf warm

Bij de grote stadsmarathons zal je ruim op tijd in het startvak moeten staan om een plekje te bemachtigen. Soms sta je wel 30 minuten stil voordat de marathon begint. Blijf warm in het startvak door het meenemen van een oud trui of poncho. Je kan ook kiezen voor een vuilniszak waar je wat gaten in maakt voor je armen en hoofd. En neem een bidon of flesje met water/sportdrank mee zodat je goed gehydrateerd blijft.

Opsomming 4

Verdiep je in de spelregels

Sportvoeding All4running

Elke marathon heeft zijn eigen spelregels. Natuurlijk de afstand blijft 42 km en 195 meter, maar er komt veel meer kijken bij het lopen van een marathon. Zo mag je bij de Tokio Marathon soms niet lopen met een eigen waterrugzak of losse flesjes. Kijk voor de actuele regels op de site van de organisatie. Het meenemen van eigen sportgels is meestal geen probleem, zolang deze maar gesloten zijn.

Opsomming 5

Maak er een citytrip van

Hoe mooi is het om de marathon te combineren met een citytrip? Doe twee dagen voor de marathon zo min mogelijk en spaar je energie. Na de marathon kan je het beste wat tijd inplannen om de stad te verkennen. Een tourbus is altijd een goed idee, maar voor je herstel is fietsen met een gids misschien nog beter. En kijk waar je na de marathon wil eten zodat je een leuk vooruitzicht hebt. Het is verstandig om alvast je plekje te reserveren, want elke marathonloper viert zijn overwinning met een heerlijk diner en een drankje.

Taperen voor de Major 6 marathons

Wat is taperen? Taperen betekent dat je gas terugneemt voor de wedstrijd. Dit doe je om fit en uitgerust aan de start van de marathon te staan. De meeste lopers kiezen voor een taper van twee weken. Dat betekent dat de laatste lange afstand dus twee weken voor de marathon uitvoert. De trainingsomvang en intensiteit nemen af, zodat je lichaam soepel en fris wordt. Fitheid is namelijk conditie minus de vermoeidheid. Door het taperen zal de vermoeidheid in het lichaam afnemen zodat je in topvorm kan starten aan de marathon. Wij zetten enkele tips voor de taper op een rijtje:

 • Doe rustig aan in trainingen. Train minder vaak en minder intensief.
 • Neem een paar dagen vrij van werk zodat je fysiek en mentaal kan opladen. Bovendien is het prettig om jouw startnummer op te halen bij de expo, zodat je dit niet op de wedstrijddag hoeft te doen.
 • Maak 30 tot 60% minder kilometers dan normaal tijdens de taper. Een voorbeeld taper voor iemand die normaal 80 km per week loopt kan dan zijn: 60 km (week 1 taper) en 40 km (week 2 taper).
 • Focus tijdens de taper op minimaal 7 – 9 uur nachtrust

Eindsprint

We hopen dat je dankzij onze tips nog meer klaar bent voor één van de zes grootste marathons ter wereld. Zie de marathon als jouw ultieme hardloopfeest na een intensieve voorbereiding van enkele maanden. Ga er vooral van genieten, print de marathon checklist uit en zorg voor een goed doordacht voeding- en pacingplan. Dan heb je er alles aan gedaan om een mooie prestatie neer te zetten.

Heb je na dit blog nog vragen over de Major 6 marathons of wil hoe je er voor moet trainen? Lees dan een van onze andere marathonblogs of neem contact op met een van onze product experts via onze klantenservice.

Meer weten over marathons?

Wil je meer weten over trainen voor de marathon en trainingsschema’s? Ontdek dan onze pagina’s met hardloopschema’s voor de marathon, tips over sportvoeding en specifieke inzichten over hardloopkleding en accessoires voor de marathon.