Skip to main content

Tips bij het kopen van hardloopschoenen

Je wilt nieuwe hardloopschoenen kopen? Maar weet niet precies waar je moet beginnen. Wat voor type loper ben jij en welke demping past bij jouw loopstijl? Zo zijn er nog tal van vragen die nu nog onbeantwoord zijn. Koop je hardloopschoenen online of toch in de winkel? In dit blog lees je handige tips waar je vooraf en tijdens de aanschaf van een paar hardloopschoenen op moet letten. Bijvoorbeeld over de mate van pronatie, juiste pasvorm, hoeveelheid demping en waarom het belangrijk is om een testrondje te lopen.

Shop hardloopschoenen

Vijf tips voordat je hardloopschoenen gaat kopen:

1. Zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt
2. Zorg dat je weet op welke ondergrond je gaat hardlopen
3. Kies geen hardloopschoenen vanwege merk of kleur
4. Laat je loopstijl analyseren door échte hardloopspecialisten
5. Kies de juiste hardloopschoenen die goed aanvoelen

All4running Shoe Advisor

Maak direct een afspraak voor een gratis loopanalyse in een van onze winkels in Nederland. Je vindt onze winkels in Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Hier staan hardloopspecialisten voor jou klaar om advies te geven over de juiste hardloopschoenen.

Maak online een afspraak bij de Shoe Advisor

Belangrijke aandachtspunten

Nu je een doel hebt gesteld en weet op welke ondergrond je wilt gaan hardlopen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten tijdens de aanschaf van hardloopschoenen. Dit zijn enkele belangrijke criteria om te onthouden:

  • De mate van pronatie
  • De juiste pasvorm (zowel in lengte als in breedte)
  • De demping
  • Een testrondje lopen

Er zijn natuurlijk meer aandachtspunten als je hardloopschoenen gaat kopen, maar volgens onze hardloopspecialisten zijn dit belangrijke criteria om rekening mee te houden.

Shop hier hardloopschoenen

Type pronatie

Het complete assortiment hardloopschoenen is op te delen in deze twee groepen: neutrale hardloopschoenen en antipronatieschoenen. Het verschil zit in de mate van pronatie. Dit is puur een persoonlijke eigenschap en er bestaat dan ook geen goed of fout. Hardloopschoenen zorgen voor een bepaalde mate van correctie die ertoe leidt dat je loopt op een manier waarbij extremen eruit zijn gehaald en overbelasting wordt voorkomen. Lees in dit blog alles over proneren.

De juiste pasvorm

Bij hardloopschoenen is het zeer belangrijk de juiste maat te kiezen. Hardloopschoenen vallen vaak klein en ook zetten je voeten wat uit tijdens het hardlopen. Over het algemeen raden we aan hardloopschoenen een maat groter te kopen dan je normale schoenen. Maar hier zitten per merk vaak nog verschillen in. Hardloopschoenen worden in winkels vaak groter aangemeten dan je dagelijkse schoenen.

De demping

De demping in hardloopschoenen zorgt dat de impact van elke stap wordt opgevangen. De hoeveelheid demping in een hardloopschoen is afhankelijk van de hardheid van de tussenzool. Hoeveel demping voor jou prettig aanvoelt is heel persoonlijk. Over het algemeen start een beginnende hardloper met een schoen die wat meer demping geeft omdat het lichaam zo minder zelf op hoeft te vangen.
De schokbelasting die plaatsvindt tijdens het hardlopen heeft impact op je spieren, pezen en gewrichten. Met de juiste demping worden schokken verdeeld en de impact hiervan kleiner. Op onze productpagina's van hardloopschoenen vind je de expertmening van winkelmedewerkers. Hier geven onze hardloopspecialisten de hoeveelheid demping van het type schoenen aan.

Een testrondje lopen

Als je de juiste schoen hebt gevonden, dan ben je er bijna. Het is belangrijk om een klein testrondje te rennen. Even door de gang, in de winkel of kort op de stoep voor je huis. Je merkt dan sneller of het type schoen dat je hebt gekozen ook daadwerkelijk de juiste keuze is. Hoe voelt de demping aan tijdens het lopen, voel je irritaties en heb je wel de juiste maat gekozen. Het is een cliché, maar een klein testrondje zegt meer dan alleen schoenen passen. Heb je de schoenen thuis ontvangen? Loop een uurtje met je schoenen aan door het huis om zeker te zijn van je aankoop.

Twijfels wegnemen

Wil je zo veel mogelijk twijfels wegnemen over de juiste keuze van hardloopschoenen? Bezoek dan een van onze winkels in Nederland. In onze winkels ligt namelijk een atletiekbaan van 20 meter met daarin onze Shoe Advisor-scantechnologie. Hiermee registreren we, met behulp van meer dan 16.000 sensoren, jouw unieke voetafwikkeling tijdens het lopen. Op basis van deze informatie kunnen onze specialisten een zeer betrouwbaar en onderbouwd schoenadvies geven.

Maak een afspraak bij onze Shoe Advisor voor een gratis loopanalyse in een van onze winkels. In de winkels heb je te maken met specialisten op hardloopgebied en zij beantwoorden al jouw vragen over schoenen, voeding of hardloopschema’s.