Skip to main content
Review

Review: Asics Gel Kayano 22 vs. Asics Gel Kayano 21

door 18 februari 2016december 6th, 2017No Comments

Asics Gel Kayano 22

Eén van de meest populaire hardloopschoenen aller tijden, de Asics Gel Kayano, is vernieuwd. Wat er precies nieuw is aan de Asics Gel Kayano 22? Dat zocht All4running-medewerkster Margon Groen uit!

De Asics Gel Kayano: het antipronatie-vlaggenschip van Asics. Door vele specialisten ook wel de Rolls Royce onder de gecorrigeerde hardloopschoenen genoemd; een schoen met zoveel comfort dat het lopen bijna vanzelf lijkt te gaan. Net als de Asics Gel Nimbus, heeft ook de Gel Kayano een flinke metamorfose ondergaan. Wat er precies is veranderd, zetten wij op een rijtje.

Slijtzool
De zolen van Asics staan bekend om hun Impact Guidance System en de Guidance Line, technieken die ervoor zorgen dat de afwikkeling zo geleidelijk en efficiënt mogelijk wordt gemaakt. Dit is in de Kayano 22 uiteraard ook niet veranderd. Wel zit er een verschil in het gebruikte rubber onder de schoen. Dit is gemaakt van duurzamer materiaal en zal dus minder snel moeten slijten. Het Dynamic Duomax-antipronatiesysteem is niet veranderd.

Asics Gel Kayano 22

Demping
Waar we in over de Gel Kayano 21 redelijk wat ‘klachten’ hebben gehoord over de zachtheid in de voorvoet, zal dit in de Gel Kayano 22 weer opgelost zijn. De Gel Kayano is altijd al een zachte en zeer comfortabele schoen geweest, maar de demping in de voorvoet van de Kayano 21 gaf bij veel mensen branderige voorvoeten. De Gel Kayano 22 is qua comfort vergelijkbaar, maar heeft een veel directere afwikkeling van de voet. Hierdoor houd je voor het gevoel beter contact met de ondergrond, zonder in te leveren op demping.

Bovenwerk
De Gel Kayano 22 is voorzien van een compleet nieuw, naadloos bovenwerk. Door gebruik te maken van het stretchende FluidFit-materiaal past de schoen als een sok om de voet. Het voordeel van een licht stretchend materiaal zul je met name merken op de langere afstanden, wanneer de voet wat uitzet zal het bovenwerk met de voet meebewegen in plaats van af te knellen. Het naadloze materiaal zorgt ook voor minder wrijving op gevoelige plekken, waardoor er minder snel blaren gevormd zullen worden.

Wat opvalt is dat de pasvorm van de Gel Kayano 22 wat smaller is dan zijn voorgangers en ook de punt spitser is. Houdt hier rekening mee bij het passen. Naast een vernieuwd bovenwerk is de Gel Kayano 22 ook uitgerust met het Clutch Counter-systeem, een compleet vernieuwde hielkap. Dit systeem zorgt voor extra steun en een verbeterde pasvorm bij de hiel.

Uiterlijk
Waar de voorgangers van de Gel Kayano 22 wat log konden ogen, is dit met het vernieuwde bovenwerk in de 22 totaal veranderd. De schoen heeft een slanker uiterlijk gekregen en ziet er zogezegd ook ‘sneller’ uit. Uiteraard is de Gel Kayano 22 er weer in diverse opvallende en minder opvallende kleurstellingen. Ook is er weer een Light Show-variant uitgebracht.

Technische specificaties

Asics Gel Kayano 21
Asics Gel Kayano 22
  • 12 mm heeldrop
  • 12 mm heeldrop
  • Gewicht: 309 gram (heren US 9)
  • Gewicht: 325 gram (heren US 9)
  • Pronerende loper
  • Pronerende loper
  • Trainingsschoen
  • Trainingsschoen

Conclusie
De Asics Gel Kayano 22 lijkt qua uiterlijk absoluut niet meer op zijn voorganger, maar voor wie dit model al jaren draagt voelt het absoluut weer als thuiskomen. Door de vernieuwde pasvorm is de schoen nu ook geschikt voor de mensen met een smallere voet. Lopers met een brede voet kunnen zich hier misschien juist minder in vinden.

Benieuwd of de Asics Gel Kayano 22 voor jou de ideale hardloopschoenen zijn? Kom ze eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Uiteraard vind je de Asics Gel Kayano 22 ook in onze webshop.