Skip to main content
Review

Review: Nike Air Zoom Vomero 11 vs. Nike Air Zoom Vomero 10

door 23 mei 2016december 6th, 2017No Comments

Nike Air Zoom Vomero 11

De Nike Air Zoom Vomero 11 is de opvolger van de Nike Air Zoom Vomero 10. Wat is er veranderd aan dit bekende model hardloopschoenen van Nike? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit.

De Nike Air Zoom Vomero is een van de bekendste hardloopschoenen uit de stal van Nike. Het model is vooral bekend vanwege de comfortabele demping en het fijne gevoel tijdens het lopen. Nu beweert Nike de schoen sneller gemaakt te hebben. Maar is dat ook echt zo? Wij namen het onder de loep!

Slijtzool
De onderkant van de Vomero 10 en de Vomero 11 zijn op het oog identiek. De bekende groeven onder de schoen helpen bij het soepel afwikkelen van de voet, zonder hier al te veel kracht voor te hoeven gebruiken. Er zijn echter wel verschillen tussen beide zolen. In de Vomero 11 is gebruik gemaakt van een rubberen verstevigingsrand, waardoor de schoen duurzamer moet zijn in de hak. Een punt waar Nike, afgaande op de vorige modellen, nog wat winst kon behalen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van gesegmenteerd rubber, waardoor de flexibiliteit vergroot is.

Nike Air Zoom Vomero 10
Nike Air Zoom Vomero 10

Nike Air Zoom Vomero 10
Nike Air Zoom Vomero 11

Demping
De naam zegt het al: de Nike Air Zoom Vomero is voorzien van een Air Zoom-demping. Deze units in de hak en voorvoet zorgen voor een responsieve demping, wat in vergelijking tot zijn voorgangers moet zorgen voor een verbeterd gevoel tijdens de landing en afzet. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van Lunarlon. Dit biedt kilometer na kilometer een zacht, dempend gevoel. In combinatie met de Air Zoom units zorgt dit voor comfortabele demping, zonder responsiviteit en snelheid te verliezen.

Bovenwerk
De pasvorm is flink veranderd in de Vomero 11. Het nieuwe Flymesh-bovenwerk biedt een verbeterde pasvorm in de voorvoet, met wat meer stabiliteit. De Vomero 10 was in de voorvoet vaak wat breed, waardoor men geen gebruik kon maken van de stabiliteit van het bovenwerk. Ook zijn er Flywire-kabels in de midvoet geplaatst, om de stabiliteit in dit gedeelte van de voet te verbeteren. Daarnaast zorgt het Flymesh voor een verbeterde ventilatie. Ook nieuw is de tong van foam. Hierdoor wordt de druk van de veters verminderd en zul je minder snel last krijgen van knellende veters.

Uiterlijk
Tja, Nike en het uiterlijk van hardloopschoenen… Waar veel merken moeite hebben met het maken van ‘mooie’ hardloopschoenen, steekt Nike hier vaak met kop en schouders bovenuit. Ook de Vomero 11 ziet er weer uit om door een ringetje te halen. Op het oog smaller en minder log, zonder hier qua pasvorm op in te leveren. Het verbaast mij dus niets dat we deze schoen nu ook veel in het straatbeeld terug zien.

Technische specificaties

Nike Air Zoom Vomero 10
Nike Air Zoom Vomero 11
  • 12 mm heeldrop
  • 12 mm heeldrop
  • Gewicht: 318 gram (heren US 11)
  • Gewicht: 341 gram (heren US 11)
  • Neutrale loper
  • Neutrale loper
  • Trainingsschoen
  • Trainingsschoen

Conclusie
“Indrukwekkend comfortabel, opvallend snel.” Aldus het motto van Nike met betrekking tot de Air Zoom Vomero 11. De schoen is voorzien van een fijne responsieve demping, waardoor je inderdaad het gevoel hebt dat je sneller gaat.

Bij het lezen over de ‘meest comfortabele versie’ tot nu toe vraag ik me altijd af hoe dat zich verhoudt tijdens het lopen. Zowel op de langere als kortere afstand houdt de schoen zich prima, de demping is comfortabel zonder het gevoel met de ondergrond te verliezen. De pasvorm van de schoen is in mijn geval beter dan die van de Vomero 10, iets meer aansluitend in de mid- en voorvoet. Wat na meerdere runs opvalt is de verbeterde slijtzool. Waar bij de voorgaande modellen na een paar honderd km de buitenkant van de hak behoorlijk versleten was, valt dat bij de Vomero 11 erg mee.

Ben je ook nieuwsgierig naar de Nike Air Zoom Vomero 11? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Uiteraard vind je de Nike Air Zoom Vomero 11 ook in onze webshop.