Skip to main content
Advies

Compressiekousen, wat moet ik weten?

door 20 juni 2016december 6th, 2017No Comments

Compressiekousen
Met de zomer in aantocht valt het steeds meer op, hardlopende dames en heren met (vaak) felgekleurde kousen tot onder de knie. De compressiekous. Wat is het en waarom dragen mensen deze? Wij zochten het uit!

Wat is een compressiekous?
Simpel gezegd kun je de compressiekous vergelijken met de steunkous die men draagt bij trombose. Een strakke kous, welke zorgt voor een betere doorbloeding in het onderbeen. Uiteraard zijn de gebruikte materialen niet exact hetzelfde, de compressiekous is echt voor het sporten gemaakt, maar de werking komt overeen. De compressiekous omvat het hele onderbeen. Rondom de enkel heeft deze meer compressie dan vlak onder de knie, zodat het helpt bij de pompfunctie van het hart. Door het dragen van compressiekousen raak je de afvalstoffen in je onderbenen makkelijker kwijt, waardoor er minder vocht achterblijft tijdens de inspanning. De spieren kunnen zich zo bezig houden met dat wat ze moeten doen, bewegen.

Wanneer gebruik je een compressiekous?
Men draagt een compressiekous uit voorzorg, of eventueel bij het herstellen van een blessure. De groep lopers die de kousen draagt uit voorzorg groeit gestaag. Door het onderbeen te omvatten in een strakke kous, zullen de kuitspieren minder ‘klapperen’. Het maakt de pezen minder beweeglijk en zal daarmee de belasting verminderen. Ook pleit men de trekkracht aan het botvlies te verminderen door een compressiekous te dragen. Dit is een van de veroorzakers van het welbekende (en zeer pijnlijke) shin splints. De tweede groep lopers gebruikt de kousen bij het herstellen van een blessure. Door de hulp in de pompfunctie van het hart, zullen afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Dit heeft met name invloed op de hoeveelheid lactaat in het bloed.

Vanuit de wetenschap zijn bovenstaande beweren nog niet geheel bewezen danwel verworpen. Men ondervindt wel degelijk voordelen van het dragen van compressiekousen, hoewel de onderzoeksresultaten nog niet zodanig zijn dat men hier conclusies uit kan trekken. Wel is bewezen dat compressiekousen invloed hebben op de mate spierpijn na een training. Dit heeft te maken met de aanmaak van het enzym creatinekinase. De mate aanwezigheid van dit enzym in je bloed laat de hoeveelheid spierschade zien na een intensieve training. Hoe lager de aanwezigheid, hoe minder spierpijn men zal ondervinden.

Kous of tube?
Wellicht heb je het al eens gezien of gehoord; compressiekousen zijn er met en zonder voet. De versie zonder voet wordt ook wel een tube of leg sleeve genoemd. De kous geeft compressie om zowel de voet als het onderbeen, waardoor de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd vanuit het puntje van je tenen. De tube mist de compressie rond de voet. Dit is ook meteen de reden dat de tube uiterlijk 30 minuten na de training/inspanning uit moet, om te voorkomen dat de voet ‘volloopt’ met afvalstoffen. De kous kan echter na de inspanning ook ingezet worden om het herstel te bevorderen.

Bekijk alle compressiekousen

Nieuwsgierig geworden naar de compressiekousen? Kom eens langs in een van onze winkels en laat je informeren.