Skip to main content
Review

Review: Nike Air Zoom Pegasus 33 vs. Nike Air Zoom Pegasus 32

door 27 juni 2016december 6th, 2017No Comments

Nike Air Zoom Pegasus 33

Het bekendste type hardloopschoen van Nike is waarschijnlijk toch wel de Pegasus. Dit type is nu vernieuwd! De Nike Air Zoom Pegasus 33 is de opvolger van de Nike Air Zoom Pegasus 32. Wat zijn de verschillen? All4running-medewerkster Margon Groen zocht het uit.

De Nike Air Zoom Pegasus, al sinds 1983 op de markt, klinkt voor veel lopers als een oude bekende. Een schoen waarvan je wist dat hij er was, waar je wellicht in het verleden (of heden) heerlijk op hebt gelopen. Maar ook een schoen waarbij je na een update niet zeker meer wist of hij wel net zo lekker zou lopen als zijn voorganger. Wat je wel zeker wist, was dat Nike steeds nieuwere technieken uitprobeerde in de schoen. Dit is uiteraard ook weer gedaan in de nieuwste telg, de Pegasus 33. Wat hebben ze veranderd, en belangrijker; hoe pakt dat uit?

Slijtzool
Nike staat bekend om zijn wafelpatroon in het rubber van de slijtzool. Dit zorgt voor een flexibele zool, met grip op zowel droge als natte ondergronden. Jarenlang zag de zool er dan ook uit alsof het zo uit een wafelijzer kwam rollen, waarin het ook ooit is ontstaan. In de loop der jaren kwamen er de flexgrooves bij; groeven onder de schoen, die ervoor zorgen dat de voet makkelijker en stabieler afwikkelt. In de Air Zoom Pegasus 33 zien we dit wafelpatroon terugkomen in iets andere vorm. De afzonderlijke rubberen pads onder de voet zijn nu kleine vijfhoekjes. Dit zorgt voor nog meer grip op de ondergrond.

Nike Air Zoom Pegasus 32
Nike Air Zoom Pegasus 32

Nike Air Zoom Pegasus 33
Nike Air Zoom Pegasus 33

Demping
De demping van de Pegasus is iets wat veel mensen bezig heeft gehouden in de loop der jaren. Tot ongeveer 2006 was de Pegasus een schoen waarvan je precies wist hoe hij liep. Een schoen die je haast blind opnieuw kon kopen. Een fijne Air-unit in de hak en comfortabele demping richting de voorvoet. Naarmate de jaren 2000 vorderden, werd de demping van de Pegasus behoorlijk veranderd. De zool werd dikker, de demping zachter, maar ook lichter qua gewicht. Sinds een aantal jaar wordt er niet alleen gebruik gemaakt van de bekende Air-units, maar ook van het Zoom materiaal. Een responsief materiaal dat de kracht die op de schoen wordt uitgeoefend makkelijker teruggeeft. Er gaat dus minder energie verloren in de schoen. In de Pegasus 33 zien we dit materiaal niet alleen terug in de hak, maar ook in de voorvoet. En wat wil nu het geval? De schoen doet hierdoor qua demping heel veel lijken op de ‘oude’ Pegasussen, van voor 2006. Responsiever, steviger en vooral comfortabel, zonder het idee te hebben op een luchtkussen te staan.

Bovenwerk
Dat Nike zijn schoenen al lang niet meer traditioneel maakt, is voor veel mensen niet onbekend. Al een aantal jaren springt het bovenwerk van de Nike schoenen eruit qua pasvorm en comfort. Geen naden, een fijn aansluitende sleeve rondom de voet en toch wat Flywire kabels in de midvoet om wat stabiliteit mee te geven. De Pegasus 33 is hier geen uitzondering op. Daarnaast is het Dynamic Fit bovenwerk iets elastisch, zodat het meegaat met de vorm van je voet tijdens het lopen.

Uiterlijk
Het is niet voor niets dat je de Nike Air Zoom Pegasus 32 zoveel in het straatbeeld ziet. Jongeren zijn weg van het uiterlijk van deze schoen en daarnaast is de comfortabele zool ook erg fijn. De Pegasus 33 zal deze trend ongetwijfeld opvolgen. Verkrijgbaar in klassiek zwart met witte swoos en zool, als ook in wat fellere kleuren of prints. Precies zoals we van Nike gewend zijn, en voor elk wat wils.

Technische specificaties

Nike Air Zoom Pegasus 32
Nike Air Zoom Pegasus 33
 • 12 mm heeldrop
 • 12 mm heeldrop
 • Gewicht: 275 gram (heren US 9)
 • Gewicht: 286 gram (heren US 9)
 • Neutrale loper
 • Neutrale loper
 • Allround hardloopschoen
 • Allround hardloopschoen
 • Conclusie
  Dat updates van schoenen echt niet altijd extreem hoeven te zijn, bewijst deze nieuwe versie van de Pegasus. Met de dubbele Zoom Air unit in de schoen geeft hij weer het vertrouwde gevoel van jaren geleden. Een schoen die voor veel mensen de ogen wellicht weer zullen openen en mogelijk weer vertrouwen geven in hun oude vertrouwde favoriet. De Pegasus 33 is wel weer iets zwaarder dan zijn voorganger, maar de schoen voelt nog steeds erg licht aan. Dit komt tijdens het lopen mede door de versoepelde afwikkeling in de voorvoet. Nu hopen dat Nike deze trend voortzet, en in de komende jaren geen extreme veranderingen meer doorvoert.

  Nieuwsgierig geworden naar de vernieuwde Pegasus? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Online kun je de Nike Air Zoom Pegasus 33 bestellen in onze webshop.