Skip to main content
Review

Review: Brooks Glycerin 14 vs. Brooks Glycerin 13

door 4 juli 2016december 6th, 2017No Comments

Brooks Glycerin 14 Hardloopschoenen

Het vlaggenschip van Brooks, De Glycerin , is alweer toe aan zijn 14e versie. Zo vlak voor het EK Atletiek, waar Brooks hoofdsponsor is, is dit model gepresenteerd. Wat kunnen we, na alle veranderingen in de afgelopen versies, verwachten van de nieuwste telg? We zochten het voor je uit!

Slijtzool
Laten we voorop stellen dat de Brooks Glycerin de laatste jaren behoorlijk wat veranderingen heeft ondergaan. De Glycerin 13 was voor veel lopers weer een verademing als het gaat om pasvorm en slijtvastheid. Dit heeft mede te maken met de doorlopende slijtzool, zonder brug onder de midvoet. In de Glycerin 14 zien we ook zo’n fijne doorlopende zool terugkomen, met wat meer grip onder de midvoet. De hak is weer iets breder geworden, wat zorgt voor een stabielere basis bij de haklanding. Wat verder opvalt is de teensprong in het herenmodel, deze lijkt flink hoger dan bij zijn voorgangers. Het damesmodel toont vlakker.

Brooks Glycerin 13 Hardloopschoenen
Brooks Glycerin 13

Brooks Glycerin 14 Hardloopschoenen
Brooks Glycerin 14

Demping
De Glycerin is al enige tijd voorzien van het Super DNA dempingsmateriaal, welke met name tijdens lange duurlopen optimaal aangesproken kan worden. Een zachte zool, zonder het gevoel met de ondergrond compleet kwijt te raken. Fijn zijn de Ideal Pressure Zones in de zool, waardoor de druk gelijkmatig over de gehele voet wordt verdeeld. In de hak vind je een flinke crashpad, welke de kracht tijdens de landing opvangt en daarmee de overgang in de afwikkeling vergemakkelijkt.

Bovenwerk
De Brooks Glycerin 13 had een compleet vernieuwd bovenwerk. Het voelde als een soort neopreen sok, welke fijn om de voet zat. Dit materiaal is in de Glycerin 14 vervangen door een 3D geprint mesh. Dit kan iets stugger aanvoelen in de voorvoet, maar biedt ook wat meer steun. Houdt er rekening mee dat de Glycerin 13 en 14 in de voorvoet spitser zijn geworden, waardoor mensen met een brede voorvoet de schoen soms minder fijn vinden zitten. Het damesmodel zal zowel in een normale als smalle leest verkrijgbaar zijn.

Uiterlijk
Zoals we van Brooks gewend zijn wordt de Glycerin uitgebracht in een hele opvallende en iets rustigere kleurstelling. De normale leest zal in twee kleuren verkrijgbaar zijn, waar de smalle leest voor de dames in een kleur beschikbaar komt.

Technische specificaties

Brooks Glycerin 13
Brooks Glycerin 14
  • 10 mm heeldrop
  • 10 mm heeldrop
  • Gewicht: 320 gram (heren US 9)
  • Gewicht: 300 gram (heren US 9)
  • Neutrale loper
  • Neutrale loper
  • Allround hardloopschoen
  • Allround hardloopschoen

Conclusie
Met de terugkeer van de brede hak kan de Glycerin 14 zeker weer tippen aan zijn voorgangers. De opvallend hoge teensprong zorgt voor een gemakkelijke afwikkeling en voelt redelijk natuurlijk. Iets wat je niet zou zeggen wanneer je naar de schoen kijkt. De Glycerin 14 is weer iets lichter dan zijn voorganger, wat een fijne bijkomstigheid is. Het blijft een heerlijke schoen voor de langere afstanden, voor het snelle en/of korte werk zijn ze simpelweg wat zwaar.

Nieuwsgierig geworden naar de vernieuwde Brooks Glycerin 14? Kom eens lang en laat je adviseren in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Natuurlijk vind je de Brooks Glycerin 14 online in onze webshop.