Skip to main content
Review

Review: Saucony Omni 15 vs. Saucony Omni 14

door 15 augustus 2016december 6th, 2017No Comments
Saucony Omni 15

De Saucony Omni 15 verschilt op enkele belangrijke punten van zijn voorganger, de Saucony Omni 14. Hoe dit uitpakt? All4running-medewerkster Margon Groen trok de hardloopschoenen aan en maakte een vergelijking.

De Saucony Omni, een schoen die dit jaar zijn vijftiende jubileum mag vieren. Dat deze nieuwste uitgave ook meteen voorzien is van een gave update, moge duidelijk zijn. Benieuwd naar de veranderingen? Ik zocht het uit!

Slijtzool

In navolging van de andere Saucony schoenen, is nu ook de Omni 15 voorzien van een Tri-Flex slijtzool; een soort visgraat profiel onder de voet. Door deze vernieuwde techniek houdt de slijtzool altijd contact met de ondergrond, en kan de schoen niet zomaar ‘knikken’ tijdens de afwikkeling. Bijkomend voordeel: door het ontbreken van de Guide Line zoals we deze in de Omni 14 en andere voorgangers zagen, is de schoen ook in de breedte stabieler.

Saucony Omni 14

Saucony Omni 14

Saucony Omni 15

Saucony Omni 15

 

Demping

De Saucony Omni 14 maakte gebruik van de bekende PWRGRD (Powergrid) demping. Een comfortabel lichtgewicht schuimmateriaal dat we ook in de Omni 15 terugvinden. In de laatste versie is de schoen echter voorzien van een Everun topzool, direct onder de inlegzool van de schoen. Dit materiaal ziet eruit als een laagje piepschuim, maar bestaat uit ontzettend veel kleine bolletjes die heel dicht tegen elkaar aan geperst zijn. Dit Everun materiaal zorgt ervoor dat de schoen directer aanvoelt, zonder in te leveren op het comfortabele gevoel dat we van de Omni kennen. Uiteraard is het anti-pronatie blokje in de Omni 15 ook weer aanwezig. Door de toegevoegde Everun topzool is deze minder voelbaar, wat veel lopers als fijn ervaren.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Omni 15 bestaat uit FlexFilm materiaal. Dit is een lichtgewicht maar zeer sterk materiaal, waardoor er minder diverse lagen nodig zijn. Het resultaat hiervan is een soepel bovenwerk, met een naadloos en flexibel gevoel.

Uiterlijk

Niet alleen de zool en demping van de Omni zijn veranderd in de laatste versie, ook het uiterlijk is totaal verschillend. De schoen ziet er ‘sneller’ uit, doordat er gebruik wordt gemaakt van gestroomlijnde vormen. De kleurtjes zijn rustig, maar aanwezig. Voor de heren is de schoen uitgebracht in een blauwe hoofdkleur met gele accenten, voor de dames grijs met roze. Vooral de herenschoen past perfect bij de wintercollectie van Saucony, voor de liefhebbers.

Technische specificaties

Saucony Omni 14 Saucony Omni 15
8 mm heeldrop 8 mm heeldrop
Gewicht: 318 gram (heren US 9) Gewicht: 309 gram (heren US 9)
Pronerende loper Pronerende loper
Allround schoen Allround schoen

Conclusie

De Saucony Omni 15 is wat mij betreft weer een prettige schoen. De lopers die momenteel hun kilometers maken op de Omni 14 of een eerdere versie doet er goed aan de schoen eerst aan te laten meten, omdat de correctie iets sterker voelt. Dit is echter niet bij iedereen het geval. Het bovenwerk voelt stevig maar comfortabel, alsof je bijna niets aan hebt. Ideaal dus ook op de langere afstanden! De Omni 15 blijft een directe schoen, waardoor hij dus ook op de atletiekbaan in te zetten is.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Saucony Omni 15 ook in onze webshop.