Skip to main content
Review

Review: Asics Noosa Tri 11

door 19 november 2016december 6th, 2017No Comments
Asics Noosa Tri 11

Een hysterische schoen qua uiterlijk, maar hoe loopt hij eigenlijk? All4running-medewerkster Margon Groen testte de Asics Noosa Tri 11.

De Asics Noosa Tri 11 is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een schoen voor lichtpronerende triatleten. Dit betekent niet dat gewone atleten deze schoen niet kunnen dragen, maar wel dat er een aantal aanpassingen zijn gedaan die vooral bij een triatlon van pas komen. De Noosa Tri is een trainings-/wedstrijdschoen, en daardoor ook prima in te zetten als aanvulling naast een ander paar.

Slijtzool

De buitenzool van de Asics Noosa Tri 11 is een WET GRIP Outsole. Deze zool bestaat uit een mengsel van organische en niet-organische materialen, waardoor een optimale grip ontstaat. Zelfs op natte oppervlakken. Onder de zool zien we de voor Asics zo bekende Guidance Line terug, om de voet van landing tot afzet te begeleiden.

Asics Noosa Tri 11
Slijtzool van de Asics Noosa Tri 11

Demping

Een trainings-/wedstrijdschoen is minder gedempt dan een trainingsschoen. De Noosa Tri is zoals gezegd gemaakt voor de triatlon, maar voldoet ook prima op de baan en als wedstrijdschoen op de weg. Een echte schoen voor het snelle werk dus. Hoe meer demping er in een schoen zit, hoe zwaarder deze zal zijn en hoe meer energie er verloren gaat tijdens het lopen. De Noosa Tri 11 heeft een SOLYTE midzool, wat lichter is dan de standaard SPEVA of EVA zolen die Asics gebruikt. De kleine gelpads in hak en voorvoet zorgen voor een verspreiding van de schokken tijdens de landing en de afzetfase. In combinatie met het trussticsysteem in de schoen zorgt dit voor een direct loopgevoel en minimaal verlies van energie. De Asics Noosa Tri 11 is een schoen voor lichtpronerende lopers, en dus voorzien van een Dynamic Duomax antipronatieblokje.

Deze schoen doet naast triatlonschoen ook prima op de baan, intervaltrainingen of wedstrijden. Wanneer je veel loopt, is het aan te raden twee of meer paar hardloopschoenen met elkaar af te wisselen. Loop je normaal op bijvoorbeeld op een schoen uit de categorie GT 2000 of Kayano en ben je op zoek naar een lichte, directe schoen voor je intervaltrainingen of wedstrijden? Dan zou dit zomaar een prettige schoen voor jou kunnen zijn!

Bovenwerk

Triatleten dragen over het algemeen geen sokken tijdens de wedstrijd, veel te veel gedoe om deze aan te trekken in de wisselzone. Daar wil je ten slotte zo snel mogelijk weg zijn! De Noosa Tri 11 heeft daarom een volledig geperforeerd en naadloos bovenwerk. Zo wordt de kans op wrijving en irritatie zo klein mogelijk en de vochtafvoer en luchtdoorlatendheid geoptimaliseerd. De tong van deze schoen zit vast, zodat deze niet kan verschuiven tijdens het lopen. Opvallend is dat de Asics Noosa Tri standaard geleverd wordt met een normale en elastische veter. Alles om de schoenen zo snel mogelijk aan te hebben, op naar jouw nieuwe PR!

Uiterlijk

Trainings-/wedstrijdschoenen lijken altijd in de meest opvallende kleurcombinaties en printjes uitgebracht te worden. Juist deze eigenschappen maken de schoen een van de populairste op de schoenenwand, wanneer men puur naar het uiterlijk kijkt. In de Noosa Tri 11 zien we bij zowel dames als heren de kleur blauw veel terugkomen, aangevuld met zwart, oranje dan wel roze. Lekker opvallend en vrolijk dus!

Technische specificaties

Asics Noosa Tri 11
10 mm heeldrop
Gewicht: 263 gram (heren US 9)
Pronerende loper
Trainings-/wedstrijdschoen

Conclusie

Naast dat de Asics Noosa Tri 11 lekker opvalt qua uiterlijk, onderscheidt hij zich ook qua pasvorm en loopervaring. Een directe schoen, zonder enorm in te leveren op comfort. Veelzijdig inzetbaar, van looptraining op de baan tot snelle wedstrijdschoen, al dan niet in de triatlon. Zelf ben ik een neutrale loper, maar kan ik op deze schoen ook goed uit de voeten. De correctie is aanwezig, maar drukt niet extreem. Dit is ook meteen de kracht van de Noosa Tri 11; hoe langer je loopt hoe beter de stabiliteit van deze schoen tot zijn recht komt.

Shop Asics Noosa Tri 11 »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Asics Noosa Tri 11 ook in onze webshop.