Skip to main content
Review

Review: Brooks Ghost 9 vs Brooks Ghost 8

door 20 november 2016december 6th, 2017No Comments
Brooks Ghost 9

Hij ziet er gestroomlijnd uit, maar wat gebeurt er allemaal onder het bovenwerk? All4running-medewerkster Margon Groen vergeleek de Brooks Ghost 9 met de voorganger, de Brooks Ghost 8.

De Brooks Ghost, een vertrouwde naam binnen de steeds groter wordende categorie hardloopschoenen van Brooks. Een schoen die alweer aan zijn negende versie toe is, en zo op het oog haast onherkenbaar is. Maar hoe zit dat met de rest van de eigenschappen? Ik zocht het voor je uit.

Slijtzool

Brooks maakt, net als veel andere merken, gebruik van geblazen rubber onder haar hardloopschoenen. Op deze manier wordt gezorgd voor een duurzame zool, met voldoende grip op diverse ondergronden. De Ghost 9 is namelijk een schoen die je zowel op de weg als op de baan goed bij kan staan. De Omega flexgroeven onder de schoen hebben een kleine update gehad. Dit valt voornamelijk op qua patroon, want tijdens het lopen voelt de zool verbazend vertrouwd. De grote flexgroeve van hak naar teen is minder fel doorgezet naar de voorvoet; hier is gekozen voor groeven over de gehele breedte van de schoen. Dit lijkt een trend te zijn in de huidige modellen, we zagen een aantal andere merken dit ook al doen. En niet onverdienstelijk; de schoen behoudt zijn zijwaartse stabiliteit op deze manier beter bij de diverse landingen. Opvallend is de crashpad in de Brooks Ghost; deze is aanwezig langs de gehele buitenzijde van de voet en zorgt voor een optimale schokdemping bij elk soort landing.

Brooks Ghost 8

Brooks Ghost 8

Brooks Ghost 9

Brooks Ghost 9

 

Demping

Zoals elk merk heeft ook Brooks zijn eigen dempingstechnieken. In de Ghost 9 wordt gebruik gemaakt van BioMoGo DNA materiaal, wat zich tijdens elke stap dynamisch aanpast naar de voet. Het voordeel van deze techniek is dat het telkens terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm, en je dus optimale demping ondervindt. In de Ghost 8 zagen we ook een DNA materiaal terugkomen, maar dan iets minder zacht. De opvolger heeft een meer comfortable landing in de hak in combinatie met de felle afwikkeling in de voorvoet, mede door de hoge teensprong waar Brooks om bekend staat.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Ghost heeft een behoorlijke metamorfose ondergaan. In de Ghost 8 zagen we een comfortabel mesh, wat door een aantal gestikte verstevigingen hier en daar onnodig stug aan kon voelen. In de nieuwste uitvoering zien we een compleet naadloos upper, met daardoor een soepeler gevoel. De schoen voelt prettig bij het aantrekken, haast als een sok. Door het ontbreken van de stiksel en verstevigde elementen rond de voorvoet, voelt de schoen iets breder dan zijn voorganger. Ook de inzet van de veters is geüpdatet. In de Ghost 8 werd gebruik gemaakt van twee lussen op de wreef waardoor de schoen netjes rond de midvoet werd getrokken. De Ghost 9 heeft deze lussen niet, waardoor je als vertrouwde Ghost-loper wat met de veters zult moeten spelen.

Uiterlijk

Brooks stond bij veel mensen niet bekend als een merk dat meeging met de trends en werd soms zelfs wat ouderwets of degelijk genoemd. Qua uiterlijk van de schoen kan ik dit inderdaad niet ontkennen, maar qua technieken die Brooks gebruikt behoren ze zeker bij de innovatieve merken in de hardloopwereld. De Ghost 9 heeft door zijn vernieuwde upper ook een totaal nieuw uiterlijk gekregen. Het ziet er allemaal wat gestroomlijnder en minder log uit. Dit in combinatie met de diverse kleuren maakt de schoen ook op het oog een fijn exemplaar.

Technische specificaties

Brooks Ghost 8 Brooks Ghost 9
12 mm heeldrop 12 mm heeldrop
Gewicht: 292 gram (heren US 9) Gewicht: 300 gram (heren US 9)
Neutrale loper Neutrale loper
Allroundschoen Allroundschoen

Conclusie

Kijkend naar de Brooks Ghost 9 moge duidelijk zijn dat de schoen wat veranderingen heeft ondergaan. Toch blijft de schoen gelukkig vertrouwd aanvoelen tijdens het lopen. De vernieuwde DNA techniek in de midzool is wat zachter dan in de Ghost 8, maar tijdens langere duurlopen ervaar ik dit niet als storend. Wel kan ik me voorstellen dat de schoen op de baan of bij korte, snelle trainingen minder direct aanvoelt en dus niet geheel zijn voorganger opvolgt. De felle afwikkeling in de voorvoet kan voor lopers die de Ghost nog niet zo goed kennen in eerste instantie wat vreemd aanvoelen, maar dit went erg snel. Met zijn 12 mm heeldrop is de Ghost een van de weinige trainingsschoenen die nog steeds op een vertrouwde hoogte staat, wat de schoen mogelijk prettig maakt voor mensen met gevoelige achillespezen.


Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de Brooks Ghost 9 ook in onze webshop.