Skip to main content
Review

Garmin: welk model sporthorloge past bij jou?

door 7 december 2016december 6th, 2017No Comments
Garmin

Je bent geïnteresseerd in sporthorloges, maar je hebt geen idee welke je moet kiezen. Geen paniek! All4running-medewerkster Margon Groen zet de verschillende modellen Garmin-sporthorloges op een rijtje en helpt je op weg.

Hardlopen kun je om verschillende redenen doen. Zo loopt de een om vooruitgang te boeken in bijvoorbeeld snelheid of afstand, terwijl de ander vooral geniet van het sportieve bezig zijn in de buitenlucht. Toch zijn de meeste lopers nieuwsgierig naar data. Tijden, afstanden, maximale snelheid en vergeet toch vooral de hartslag en het calorieverbruik niet. Het is dan ook niet voor niets dat er zo veel verschillende apps zijn voor op de smartphone. Ook de hardloophorloges worden steeds populairder, mede door de GPS en activity trackers die er tegenwoordig op zitten. En wil je je hartslag meten via een borstband of direct op de pols? En is het belangrijk voor je dat je horloge functioneert als smartwatch? Dat de keuze voor een horloge passend bij jouw wensen daardoor niet per se makkelijker is geworden geeft ik direct toe. In dit artikel zetten we de populairste modellen op een rijtje, met daarbij hun specifieke eigenschappen.
Garmin Forerunner

Garmin

Garmin is voor veel mensen wellicht bekend uit het wielrennen, met een mooie ploeg in onder andere de Tour de France. Toch zijn ze al jaren een van de grootste vertegenwoordigers binnen de hardloophorloges. Vroeger met grove, vierkante modellen, tegenwoordig met horloges die ook in het dagelijks leven niet misstaan. Garmin maakte voornamelijk modellen specifiek voor het hardlopen, maar langzaamaan komen er ook wat multisport modellen op de markt. Prettig, aangezien de meeste lopers meerdere sporten beoefenen.

Garmin gebruikt getallen om aan te duiden hoe technisch een horloge is. De Forerunner 35 is het ‘instapmodel’ GPS horloge, de Forerunner 920 is de meest technische variant. Eindigt het getal op een 5? Dan is het horloge voorzien van hartslagmeting in de pols en hoef je dus niet per se een borstband te dragen. Alle huidige modellen zijn voorzien van activity tracking, zodat je ook in het dagelijks leven informatie krijgt.

Forerunner 35

De Forerunner 35 is de opvolger van de Forerunner 20, en daarmee het ‘instapmodel’ binnen de GPS horloges. Officieel als hardloophorloge op de markt gezet, maar ook voorzien sportprofielen als fietsen en wandelen. Uiteraard is dit horloge voorzien van GPS, zodat je informatie over je snelheid en afstand mee krijgt tijdens en na de training. De Forerunner 35 is een van de goedkoopste GPS horloges met hartslagmeting in de pols, welke ook behoorlijk nauwkeurig is. Het is mogelijk intervaltrainingen af te werken met dit horloge, maar geheel zelfgemaakte trainingen of vooraf geplande routes kun je helaas niet inlezen.

Shop Garmin Forerunner 35
Garmin Forerunner 35

Forerunner 230/235

De Forerunner 230 en 235 hebben dezelfde basis. Het grote verschil zit hem in de manier waarop de hartslag wordt gemeten. De FR 230 heeft hier een borstband voor nodig, maar is ook verkrijgbaar zonder voor de loper die hier geen waarde aan hecht. De FR 235 is voorzien van de Garmin Elevate techniek, die de hartslag 24/7 in de pols meet. Handig is de versnellingsmeter, die ook bij een training op de loopband gegevens doorgeeft. Beide horloges zijn compatibel voor zowel GPS als GLONASS, zodat je overal nauwkeurig bereik hebt. Het is ook mogelijk vooraf geplande routes en trainingen in te lezen. Compatibel met Connect IQ.

Shop Garmin Forerunner 230/235

Forerunner 630

De Forerunner 630 is kortweg een uitgebreidere variant van de FR 230. Beschikbaar met en zonder hartslagband. Leuk detail is de mogelijkheid te trainen op een tijdsdoel, door middel van de race voorspeller. Dit horloge geeft na afloop een hersteladvies, informatie over de lactaatdrempel, prestatieconditie en de stressscore. Veel van deze gegevens zijn terug te vinden in de Garmin Connect App of via je online Connect profiel. Op het horloge zie je een korte samenvatting met daarin de belangrijkste gegevens als snelheid, afstand, tijd en calorieën. Wanneer je het HRM pakket aanschaft, wordt de HRM Run meegeleverd voor meer dynamische gegevens tijdens jouw run. Compatibel met Connect IQ.

Shop Garmin Forerunner 630
Garmin

Forerunner 735XT

Over dit model hebben we een tijdje geleden al een uitgebreid artikel geschreven. De Forerunner 735 is een horloge speciaal voor de triatleet, maar is ook voor enorm veel verschillende sporten te gebruiken. Dit horloge is voorzien van een betrouwbare polsmeting, maar bij het gebruik van een Run, Swim of Tri hartslagband worden er nog meer gegevens verzameld tijdens de training. Zo tonen de Running Dynamics bijvoorbeeld de pasfrequentie en grondcontacttijd. Wanneer je een triatlon doet, of meerdere trainingen aan elkaar koppelt, is het mogelijk te switchen van sport door een druk op de knop. Geen gedoe dus in het wisselvak, en achteraf een duidelijk overzicht tijdens elk gedeelte van je training of wedstrijd. Compatibel met Connect IQ.

Shop Garmin Forerunner 735XT

Forerunner 920XT

De Forerunner 920XT is simpel gezegd de voorloper van de FR 735XT, met een aantal extra functies. Zo heeft de FR 920XT een ingebouwde metronoom, welke je kan helpen bij het trainen op pasfrequentie. Het is een van de eerste Garmin horloges die compatibel is met je smartphone, maar ook met Connect IQ. Je kunt het horloge dus nog flink aanpassen naar je eigen wensen. De combinatie met de HRM Run, Swim of Tri maakt dat ook de extra dynamische gegevens gemeten en geregistreerd worden, en dit voegt behoorlijk veel toe aan het horloge. Compatibel met Connect IQ.

Shop Garmin Forerunner 920XT
Garmin-sporthorloges
Bekijk Garmin-sporthorloges.