Skip to main content
Review

Review: New Balance XCS900

door 1 december 2016december 6th, 2017No Comments
New Balance XCS900

Het crossseizoen is in volle gang! Welk schoeisel kies jij voor je runs door de modder? All4running-medewerkster Margon Groen testte de New Balance XCS900.

Begin december, de Warandeloop ligt nog maar net achter ons en de regionale crosscircuits zijn in volle gang. Tijd om ons eens te verdiepen in het schoeisel dat daarbij komt kijken. Vandaag zetten we de New Balance XCS900 in het zonnetje, een spike speciaal gemaakt voor natte omstandigheden.

Slijtzool

Anders dan bij de meeste gewone hardloopschoenen, draag je spikes met name op de korte afstanden. Deze worden grotendeels afgelegd op de voorvoet, waardoor je hier dus ook de meeste grip nodig hebt. De XCS900 heeft onder de voorvoet zes spikepunten zitten, om optimaal grip te bieden in meerdere omstandigheden. Hoe natter en zwaarder de ondergrond, hoe langer de punten die je onder de spikes gebruikt. Droge, snelle ondergronden vragen om korte puntjes zodat de afwikkeling gemakkelijk gaat. Omdat de XCS900 een crossspike is, zien we een geheel doorlopende zool. Te vergelijken met die van een longdistance spike op de baan, ware het niet dat hier onder de gehele zool een wat grover profiel aangebracht is.

New Balance XCS900
Slijtzool van de New Balance XCS900

Demping

De New Balance XCS900 is gemaakt voor het snelle werk in lastige omstandigheden. Je kunt je dus voorstellen dat er geen enorme demping in deze schoenen zit. De middenzool is gemaakt van REVlite; een lichte schuimlaag die heel responsief is, maar ook behoorlijk duurzaam. Zo wordt de schoen voorzien van een lichte demping en stabiliteit, zonder in te leveren op gewicht.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de XCS900 bestaat uit een geheel. Dit noemen ze bij New Balance Phantom Fit; een bovenwerk dat bestaat uit een samensmelting van twee materialen. Bewust zonder naden en nauwsluitend om de voet, om wrijving tegen te gaan. Deze spike is zonder sokken te dragen, al zullen de meeste lopers dat, gezien de omstandigheden waarin ze gebruikt worden, niet doen.

Uiterlijk

Spikes en wedstrijdschoenen lijken altijd voorzien te zijn van opvallende kleuren en prints. De New Balance XCS900 is hierin geen uitzondering. Met de stoere zwart/gele variant voor de heren en de grijs/mintgroene versie voor de dames zul je goed opvallen tijdens de wedstrijden. Als ze tenminste niet helemaal onder de modder zitten. ;-)

Technische specificaties

New Balance XCS900
8/10 mm heeldrop
Gewicht: 187 gram (heren US 9)
Crossspike

Conclusie

Crosswedstrijdjes zijn een leuke afwisseling van het baanseizoen, en erg goed voor de behendigheid en het wedstrijdinzicht. Het is dan ook niet voor niets dat deze wedstrijden steeds populairder worden. New Balance springt hier handig op in met de XCS900; een crossspike die door zijn prettige pasvorm toegankelijk is voor vele lopers. Het gefuseerde bovenwerk voelt prettig om de voet, al kan er boven de tenen wat ruimte over blijven. Het is aan de loper zelf te bepalen of hij dit wel of niet prettig vindt. Persoonlijk kies ik voor een nauwsluitende schoen, om zo min mogelijk kans te lopen deze onderweg te verliezen in een natte ondergrond.

Shop New Balance XCS900 »

Nieuwsgierig? Kom de schoenen eens proberen op onze Shoe Advisor in onze winkel in Amsterdam of Alkmaar! Of maak alvast een afspraak. Uiteraard vind je de New Balance XCS900 ook in onze webshop.