ReviewSporthorloges

Review: Polar M600

door 24 maart 2017 No Comments
Polar M600
Het nieuwste horloge uit de stal van Polar: de Polar M600. Wat kunnen we ervan verwachten? All4running-medewerkster Margon Groen testte het model!

Sinds enige tijd maken smartwatches deel uit van ons leven. Veelal gedragen als gadget in het dagelijks leven, maar ook tijdens het sporten doen deze horloges hun intrede. De nieuwere modellen hardloophorloges hebben al de mogelijkheid in verbinding te staan met je telefoon en zo smart notificaties te ontvangen. De Polar M600 is een Android Wear smartwatch met daarnaast de volledige eigenschappen van de bekende Polar sporthorloges.

Algemeen

De Polar M600 is het nieuwste horloge uit het brede assortiment van dit Finse merk. Het is een multisporthorloge die de hartslag meet vanuit de polsunit, maar daarnaast ook volledig functioneert als smartwatch. Door het gebruiksgemak van Android Wear te combineren met de sportfuncties waar Polar om bekend staat, is de M600 een behoorlijk compleet horloge geworden. Als duurdere ‘broertje’ van de M400 en misschien wel concurrent van de V800, is het een goede toevoeging aan het toch al uitgebreide assortiment. De M600 heeft een 1,3 inch LED kleurenscherm, welke behoorlijk helder is.

Het model toont op het oog wat grof, maar eenmaal om de pols valt dit direct weg. Met een gewicht van 63 gram doet hij niet echt onder voor andere modellen. Het horloge is gestroomlijnd, er zijn bijna geen voelbare randjes aanwezig. Je koopt de Polar M600 in zwart of wit, maar er is ook een geheel rood bandje te verkrijgen. Er zijn geen verschillende maten beschikbaar. De 4GB opslagruimte biedt de mogelijkheid bijvoorbeeld muziek te uploaden voor tijdens je trainingen.

Polar M600

Dagelijks gebruik

Een smartwatch wordt dagelijks gedragen en heeft als doel constant in verbinding te staan met je smartphone. Het design en functies van de M600 maken dit prima mogelijk. Zo is de M600 voorzien van wifi en bluetooth smart. Zo’n constante verbinding met je smartphone geeft de mogelijkheid alle slimme meldingen op je horloge te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan berichten, oproepen en afspraken uit je agenda, maar de Polar M600 maakt ook gebruik van ‘OK, Google’. Wanneer je ‘OK, Google’ tegen je horloge zegt, kun je vervolgens een opdracht geven. Het horloge opent vervolgens de genoemde app of geeft de zoekresultaten weer. Deze functie werkt alleen op Android telefoons, of op iOs wanneer je de Android Wear app downloadt.

De M600 beschikt over een touchscreen, waardoor je gemakkelijk door het menu scrolt of meldingen opent en verwijdert. Meldingen verschijnen als ‘kaarten’ op je scherm. Wanneer je de gebruiksaanwijzing doorleest kan dit wat verwarrend zijn. Met kaarten wordt geen routekaart bedoeld, maar de pop-ups van je apps of berichten. De M600 is voorzien van twee knopjes, een aan de zijkant van het scherm (de aan/uit knop) en een onder het scherm. Hiermee ga je snel naar het trainingsmenu en bedien je het horloge gemakkelijk tijdens je trainingen. Uiteindelijk zullen veel mensen de M600 aanschaffen als sporthorloge, waar Polar toch ook om bekend staat. De meer dan 100 sportprofielen maken het horloge inzetbaar voor de meeste sporten. Via Polar Flow en de Polar Flow webservice kun je het horloge op sportgebied behoorlijk aanpassen aan jouw wensen en ook bijvoorbeeld trainingen inplannen.

GPS

Wat is een hardloophorloge tegenwoordig nog zonder GPS? Juist, een ouderwets model! Overigens niets mis mee, maar het is toch wel erg handig als je alles in een hebt. Geen gedoe meer met telefoons of externe sensoren om te weten hoe ver en hard je gelopen hebt. De Polar M600 maakt gebruik van GPS Glonass, wat we kennen van Garmin. Deze betrouwbare GPS verbinding doet het ook in de M600 prima. Uiteraard duurt het bij je eerste training wat lang om de verbinding tot stand te brengen, maar daarna is dit in een mum van tijd geregeld.

Wanneer je je horloge connect met je smartphone, neemt hij de GPS locatie van je telefoon over en kun je nog eerder gebruik maken van een compleet verbinding. Net als de M400 en V800 is de M600 behoorlijk nauwkeurig wanneer we het hebben over afstand en snelheid. De interval met de satelliet is relatief vaak, waardoor een atletiekbaan ook echt als atletiekbaan gezien wordt wanneer je je gelopen route achteraf uitleest.

Polar M600

Hartslagmeting

Polar heeft zich jarenlang afzijdig gehouden van hartslagmeting in de pols. Dit Finse merk staat nu eenmaal bekend om zijn uiterst nauwkeurige hartslagmetingen met behulp van een band. Een aantal jaar geleden kwamen ze bij wijze van proef op de proppen met de Polar A360, simpel gezegd een uitgebreide versie van de Polar Loop 2. De hartslagmetingen lieten wat te wensen over, maar het lifestyle-publiek dat dit horloge draagt neemt hier over het algemeen genoegen mee. Toch was het voor Polar de reden om in alle rust verder te werken aan hun technieken.

Met de Polar M600 is een compleet nieuwe meettechniek gelanceerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van zes LED lampjes onder de polsunit. Dit deel steekt iets uit, waardoor het in de huid wordt gedrukt. Zo kunnen de lampjes de hartslag in de pols beter meten en levert dit een nauwkeuriger meting op. Ik heb de M600 continu getest in combinatie met mijn M400, waarbij ik uit kan gaan van een kloppende meting. Bij mijn eerste training viel het op dat het bijna 10 minuten duurde voor beide metingen bij elkaar in de buurt kwamen. Navraag bij andere gebruikers wees uit dat de meeste mensen hier geen last van hebben. Mogelijk ligt dit dus aan mijn zwakke polsslag. Toen de metingen uiteindelijk relevant waren bleven de M400 en M600 nagenoeg gelijk. Wat mij betreft is dit nauwkeurig genoeg, maar ik kan me voorstellen dat een topsporter niet het risico op afwijkende waarden wil lopen.

Batterijduur

Op het gebied van de batterij onderscheidt de M600 zich behoorlijk van de andere Polar modellen. De batterij heeft een capaciteit van 500mAh, wat in principe genoeg moet zijn voor twee dagen of acht uur training (met GPS) wanneer je hem combineert met een Android telefoon. Gebruik je echter een iPhone, dan zal de batterij ongeveer een dag of acht uur training (met GPS) mee gaan. Dit heeft te maken met het Android Wear besturingssysteem, welke zoals de naam al zegt geoptimaliseerd is voor Android.

Het spreekt voor zich, maar ik benoem het toch; wanneer je het horloge niet als smartwatch gebruikt en dus de smart notifications uitschakelt, gaat de batterij langer mee. Het opladen gebeurt via een apart bijgeleverde kabel en kan zowel in de computer als in een USB lader. Wanneer het horloge helemaal leeg is, duurt het zo’n anderhalf uur tot deze weer vol is.

Conclusie

Een sporthorloge dat volledig functioneert als smartwatch. Dat roept bij veel sporters toch wat vraagtekens op. Zeker wanneer Polar ermee op de markt komt. Polar staat toch al jaren bekend om zijn degelijke producten, kwalitatief goed en behoorlijk nauwkeurig op het gebied van hartslagmeting. Wanneer de andere merken een flinke verandering doorvoerden, kwam Polar daar vaak pas later achteraan. Zij nemen meer tijd om hun technieken te optimaliseren en brengen het pas op de markt wanneer ze er volledig achter staan. Zo dus ook de M600. Het eerste horloge uit de Finse stal met een serieuze hartslagmeting in de pols. En dan ook nog draaiend op Android Wear, waardoor hij niet onder doet voor een smartwatch.

Ik heb het horloge in zijn compleetheid getest, waarbij ik de M600 koppelde aan mijn iPhone SE. Dit betekent dus ook meteen dat de batterijduur behoorlijk afneemt. Is dat erg? Wanneer je gek bent op gadgets en de gehele dag op de hoogte wilt blijven van al je meldingen en activiteiten, moet je dit helaas voor lief nemen. De bekende smartwatches op de markt gaan niet heel veel langer mee wat betreft de batterijduur. Ik wil dat mijn sporthorloge me vooral ondersteund bij het sporten en ik merkte in de periode dat ik het horloge droeg dat ik regelmatig misgreep. Een batterijpercentage onder de 10% maakt dat er geen activiteiten gestart kunnen worden. Dat werd dus eerst het horloge opladen! Het opladen gaat gelukkig vrij snel. Om even een vergelijking te maken; ik draag mijn M400 dag en nacht, zodat ik ook mijn slaappatroon kan registreren. De M600 legde ik ’s avonds aan de lader, om overdag zo min mogelijk te missen.

Wat betreft de prijs is de Polar M600 weer goed in de markt gezet wanneer je de functies en mogelijkheden bekijkt. Met zo’n € 350,- is de verkoopprijs scherp. Bedenk hierbij echter wel hoe je het horloge in wilt zetten. Wanneer je voor het complete plaatje gaat is deze prijs meer dan schappelijk, wil je het horloge toch vooral voor het hardlopen (en/of andere sporten) gebruiken kan ik me voorstellen dat het behoorlijk aan de prijs is.

Shop Polar M600