Skip to main content

De Nike Zoom Fly 3 is de nieuwste toevoeging aan de Zoom-serie van Nike. De neutrale wedstrijdschoenen zien er futuristisch uit en lijken iets weg te hebben van Nike’s bekende VaporFly. Een indrukwekkend plaatje. Maar wat voor hardloopschoenen zijn dit nu precies? En voor wie zijn ze bedoeld? Wij namen de Zoom Fly 3 niet alleen onder de loep, maar testten hem ook voor je uit.

Shop nu de Nike Zoom Fly 3

De looks van de Nike Zoom Fly 3 zijn indrukwekkend. De nieuwe wedstrijdschoenen van Nike zijn geïnspireerd op hun baanbrekende VaporFly. Nu loop je op de VaporFly niet zomaar weg. We kunnen de zeer technische schoenen allemaal aantrekken, maar om ook echt het maximale uit de VaporFly te halen, heb je wel wat loopervaring nodig. Wij zoeken voor je uit hoe dat zit met de Zoom Fly 3. Zijn dit ook hardloopschoenen met een kleine gebruiksaanwijzing of valt dat eigenlijk wel mee?

Nike Zoom Fly 3 in detail

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Nike Zoom Fly 3
Vaporweave-bovenwerk
React-tussenzool
Carbon Plate

Een glazen muiltje

Toen ik de Zoom Fly 3 aantrok, viel het direct op hoe gemakkelijk je de schoenen aantrekt. Het is bijna alsof je een sok aantrekt dankzij de ‘inner sleeve’, zoals Nike dat noemt. De tong en de kraag bestaan uit één onderdeel. Dit deel is gemaakt van zeer rekbaar en zacht materiaal. Het geeft direct een fijn omsloten gevoel. Ook mijn collega Annet, een getrainde loper, was het hier mee eens. Zij vond de pasvorm goed en true to size. Het transparante Vaporweave-bovenwerk geeft de schoenen een futuristische look, maar is vooral heel functioneel. Doordat dit materiaal juist niet rekbaar is, geeft het steun aan de middenvoet. Samen met het vetersysteem houdt het de voeten op hun plaats. Annet werd tijdens haar run overvallen door een flinke plensbui. Een fijne meevaller; doordat het Vaporweave-bovenwerk amper vocht opneemt, biedt het enige weerstand tegen spatwater en worden de schoenen zeker niet sompig door vocht. Uiteraard is het een persoonlijk gevoel, maar ik vond de schoenen bijzonder comfortabel aanvoelen toen ik ze aantrok. Nu gaat het er natuurlijk niet om hoe ze aanvoelen als je stilstaat. We willen hardlopen!

Nike Zoom Fly 3
Nike Zoom Fly 3

Need for speed

Zowel Annet als ik vonden de schoenen iets onstabiel en zacht aanvoelen als je de schoenen aantrekt en gaat lopen. Rustig in- en uitlopen deden wij niet heel ontspannen.  Als je gewend bent aan een iets bredere schoenbasis, met name bij de hiel en middenvoet, dan is het echt even wennen. Maar eigenlijk is dat ook niet gek. Tijdens mijn eerste run liep ik samen met mijn zus. Het gemiddelde tempo van 9 a 9.5 km van mijn zus was simpelweg te laag voor deze schoenen. Een duurloop op een gemiddeld tempo, dat is niet waar deze hardloopschoenen voor bedoeld zijn. Toen ik mijn zusje gedag zei en tempo ging maken, verdween dat onstabiele gevoel direct. Ook Annet ervoer dit tijdens haar runs. Zodra je de focus naar de midden- en voorvoet verplaatst, gaan deze schoenen echt voor je werken. Je merkt hoe responsief de React-tussenzool is en hoe de Carbon Plate je vooruit stuwt. Het lopen op dat hogere tempo leek bijna als vanzelf te gaan. Annet testte de schoenen op de weg. Ik testte de Zoom Fly 3 ook even op de baan. We zijn beiden van mening, dat je op de weg het meeste uit deze schoenen haalt. Door de extra demping van de baan die de demping in de schoenen versterkt, komt dat onstabiele gevoel weer meer naar voren.

One for the ladies

Na een aantal runs is het heel duidelijk; de Nike Zoom Fly 3 houdt van snelheid en afstand. De hardloopschoenen dagen je uit om een hoger tempo te gaan lopen. Ze geven je dan ook een flink steuntje in de rug. Het effect van de Carbon Plate is namelijk duidelijk voelbaar. De Zoom Fly 3 wint bij de heren al aardig terrein, maar de dames lijken wat schuw te zijn voor deze snelle schoenen. En eigenlijk is dat nergens voor nodig. Nee, de Zoom Fly 3 is niet de ideale schoen voor je rustige ochtendrondje. Maar het is wel een zeer geschikte schoen voor je snellere runs, of je nu korte of lange afstanden loopt. Wellicht ogen ze wat intimiderend, maar zodra je begint te lopen zul je ervaren dat ze jouw snellere tempo echt ondersteunen en uitdagen om je grenzen te verleggen. Dus dames; loop je op een sneller tempo? Of ben je een fan van interval trainingen? Geef de Nike Zoom Fly 3 dan zeker een kans. Je hoeft geen ervaren loper te zijn, als je de Zoom Fly 3 maar wat tempo geeft om mee te werken. Het is juist de iets meer ingetogen look en feel van de Zoom Fly 3 in vergelijking met de VaporFly Next% die deze schoenen heel fijn kunnen maken voor dames.

Nike Zoom Fly 3

“Needy, speedy, snappy.”

De Nike Zoom Fly 3 uit de Zoom-serie vraagt je om snelheid. Zodra je het tempo opbouwt, merk je direct hoe de schoenen dit omzetten in een vooruit stuwend gevoel. Niet alleen blijft je op dat snelle tempo doorlopen, ook voelt het heel responsief. Alsof je door een schuine trampoline achtervolgd wordt en steeds vooruit springt. De Zoom-serie van Nike omvat meerdere modellen met dat responsieve gevoel.

Shop Nike Zoom

De Zoom Fly 3 is geïnspireerd zijn op haar grote broer, de VaporFly Next%. Toch verschillen ze behoorlijk van elkaar. Een belangrijk punt is de duurzaamheid. De Zoom Fly 3 is een stuk duurzamer dan de VaporFly Next%. Je kunt serieuze kilometers maken op de Zoom Fly 3. Hierdoor kun je de Zoom Fly 3 eigenlijk niet enkel als wedstrijdschoen typeren. Het is ook een hele goede trainingsschoen voor snellere tempo’s. De bootie-constructie (de tong en kraag die samengevoegd zijn) biedt veel comfort zonder tong die tijdens je run verschuift. De combinatie van de React-tussenzool en de Carbon Plate werkt heel goed. Geef ze snelheid, dan doen deze hardloopschoenen de rest. Je hoeft zeker geen ervaren hardloper te zijn om weg te lopen op de Zoom Fly 3, al kan de lichte onstabiliteit bij vermoeidheid wel wat twijfels geven. Voor de minder getrainde loper is een volledige marathon lopen op deze schoenen wellicht nog een beetje te gek. De Zoom Fly 3 is iets zwaarder, maar een echt zwaargewicht kun je het model ook weer niet noemen. Wil je nog meer energieteruggave en minder gewicht? Dan staat de VaporFly Next% voor je klaar, maar mag je wel een diepere duit in het zakje doen.

Nieuwsgierig geworden? Je shopt de nieuwe Nike Zoom Fly 3 hier in onze webshop. Wil je de hardloopschoenen liever eerst even passen? Maak dan gerust een afspraak om ze te passen in één van onze winkels.

Technische specificaties
Offset
8 mm
Gewicht
ca. 255 gram (US size 9)
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Nieuw

Nike
Zoom Fly 3

Dames

Nike Zoom Fly 3
Shop Nike Zoom Fly 3
Nieuw

Nike
Zoom Fly 3

Heren

Nike Zoom Fly 3
Shop Nike Zoom Fly 3
Zie ook

Alle hardloop
schoenen

Overzicht

Nike logo
Shop alle Nike schoenen