Skip to main content

Een goede tight, check. Een lekker hardloopshirt, check. Goede hardloopschoenen, check. Een functionele en comfortabele hardloopoutfit kan jouw run maken of breken. Een belangrijk onderdeel wordt helaas nog vaak vergeten; namelijk een paar hardloopsokken. Tegenwoordig gaan sportsokken een stuk verder dan alleen zwart of wit. Kies jij voor hoge sokken met een toffe print of toch voor een lager model? Of ga je liever voor compressiekousen?

Shop direct een paar hardloopsokken

Iedere hardloper is anders en daarom is er bij All4running een ruime keuze aan hardloopsokken. In deze blog nemen wij je mee in de verschillende soorten en merken. Ontdek wat er bij jou past.

De belangrijkste onderdelen van jouw sokken

Ontdek wat jij belangrijk vindt

Hardloopsokken specs
Extra ventilatie

Ademend en licht materiaal.

Geen wrijving, geen blaren

Naadloze, goed aansluitende sokken.

Dikkere stof op strategische plekken

Voor extra zachtheid en het tegengaan van pijnlijke drukplekken.

Compressie

voor betere doorbloeding

Wees lief voor je voeten

Bij hardlopen begint het altijd met goede schoenen. Als je bij deze schoenen echter de verkeerde of geen sokken draagt is het nut hiervan meteen weg. De juiste hardloopsokken zorgen ervoor dat je het maximale uit je schoenen haalt zonder schuurplekken of blaren te krijgen. Als je sokken draagt die vocht effectief afvoeren en ademen, ga je wrijving tegen. Geen wrijving, geen blaren.
Vaak is de bovenkant van hardloopsokken dunner voor een goede ventilatie. Dit zorgt ervoor dat je voeten niet oververhitten. Sommige hardloopsokken zijn daarbij bewerkt met zilver ionen. Dit gaat het verspreiden van bacteriën tegen en voorkomt hiermee nare geurtjes. De FRESHTEK sokken van Stance zijn hier een goed voorbeeld van.

FRESHTEK is ‘climate control’ voor je sokken. Het is een speciale behandeling van de vezels in de sok waardoor deze zich aanpassen aan je lichaamstemperatuur. Het materiaal van de sok wordt geïmpregneerd met een specifiek samengestelde vloeistof, ofwel ‘wicking agent’. Stance FRESHTEK hardloopsokken voeren transpiratie snel af en past zich aan je lichaamstemperatuur aan.

Stance met Freshtek
Stance met Freshtek
Falk RU5 short sokken
Baurefeind Run Ultra Mid Cut socks

What else?

Naast het materiaal is ook de pasvorm van hardloopsokken niet onbelangrijk. Bij veel soorten hardloopsokken is de linkersok naar de linkervoet gevormd en vice versa. Daarnaast verschilt een herenvoet van een damesvoet. De pasvorm is vaak ergonomisch en naadloos gemaakt om zo comfortabel mogelijk te blijven. Ook is het deel bij de achillespees iets hoger en van dikker materiaal zodat dit deel van je voet ook beschermd wordt. Tenslotte kunnen goede hardloopsokken je voeten ondersteunen door meer te demping te creëren. In samenwerking met je schoenen kom je zachter neer en voelt het alsof je loopt op wolkjes.
Uiteraard kun je, als je het prettig vindt, ook voor een hoger model sokken kiezen. Ga bijvoorbeeld voor de Odlo “quarter” socks of ga nog een stukje hoger met de “crew” socks. Dit is lekker warm in de winter en beschermt het stukje enkel wat onder je lange broek uitkomt.

Wist je dat er hardloopsokken bestaan in allerlei verschillende diktes? Zo is de Bauerfeind Ultralight Mid Cut een dunne hardloopsok voor de zomer (blauwe sok rechts). Bij het merk Falke kan je de dikte onderscheiden door naar het getal te kijken. Zo zijn de RU3 en RU4 hele populaire wintersokken, omdat deze wat dikker zijn en meer cushioning hebben bij de tenen en hielen. Daarentegen is de RU5 collectie (witte sok links) heerlijk dun en lichtgewicht voor veel contact met je schoen en een hoog ademend vermogen voor je voeten.

Compres…wie?

Je ziet ze steeds vaker; sporters met kniekousen met allemaal bijzondere weefpatronen. Steeds meer mensen dragen tijdens het hardlopen compressiekousen om herstel na de training te vergemakkelijken. Deze kousen bevorderen de doorbloeding van je (onder)benen waardoor spierpijn en kramp na de training minder heftig zijn en je sneller herstelt. De compressie zorgt ervoor dat je spieren sneller verse zuurstof binnenkrijgen. Compressiekousen zijn er van kort met alleen een lichte compressie om de enkels, tot lange kniekousen welke de onderbenen verstevigen. Bij de compressiekousen bij ons op de website zie je andere maten staan dan je gewend bent bij gewone sokken. Zeker bij lange sokken is de omtrek van je kuit belangrijk om de goede maat te kiezen zodat de compressiekousen goed hun werk doen en niet knellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de sokken van Compressport en Bauerfeind.

Het merk Bauerfeind onderscheidt zich door compressiekousen die medisch geweven zijn. Dat betekent dat deze kousen dezelfde compressiegraad geven als hele stugge kousen, maar net even wat makkelijker aantrekken. Bauerfeind heeft twee verschillende compressiekousen, namelijk de Ultralight en Performance lijn. De Ultralight is gemaakt voor warmere temperaturen terwijl de Performance kousen prettig zijn als het wat kouder is. Ook zijn de Performance kousen aangenaam om overdag te dragen, bijvoorbeeld als je een staand beroep hebt.

Zet de sokken erin

De meest gedragen sokken gedurende de dag zijn van katoen. Dat is prima voor dagelijks gebruik maar tijdens het sporten is het toch minder prettig. Katoen neemt namelijk vocht op maar voert het niet af. De stof verzwaart en dat betekent wrijving en daardoor weer blaren. Ook ik was ervan overtuigd dat mijn gewone sneakersokjes prima kon hardlopen. Aan het begin van dit jaar heb ik voor All4running de hardloopsokken van Stance mogen uittesten en sindsdien wil ik niet meer anders.

Lees hier over mijn ervaring met de Feel360 sokken van Stance

Seeing is believing. Bij All4running hebben we een ruime keuze aan hardloopsokken en compressiekousen. Haal het meeste uit jouw trainingen door je hardloopoutfit compleet te maken met een paar goede sokken. Je zult merken dat je lekkerder in je schoenen staat en dat je langer en zonder ongemak door kunt gaan met hardlopen.

Wil jij weten of je baat hebt bij compressiekousen? Kom dan langs in één van onze winkels tijdens de Bauerfeind meetdagen. Er komt dan een expert advies geven en een persoonlijke test doen om te bepalen of compressiekousen voor jou van toegevoegde waarde zijn. Plan hiervoor een afspraak via deze website.

Je shopt hardloopsokken hier in onze webshop. Liever nog wat meer advies en persoonlijke ervaringen van onze collega’s? Kom dan eens langs in één van onze winkels.  Voor meer informatie en vragen kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

New Balance Sokken
Shop nu

Hardloopsokken

Dames

Falke RU4 hardloopsokken dames
Shop nu
Shop nu

Hardloopsokken

Heren

Falke Ru4 Light heren
Shop nu
Zie ook

Hardloopschoenen

Overzicht

Nike Air Zoom Pegasus 40
Shop nu