De Nike AlphaFly is de wonderschoen van Nike die de hardloopwereld in zijn ban heeft. Vele geruchten gaan in de rondte. Het merk scoort al een enorm succes met hun Nike ZoomX Vaporfly Next%, de wedstrijdschoenen die je meer dan 4% efficiënter laten lopen. De naam ‘Alpha Fly’ kwam in het nieuws dankzij de baanbrekende prestatie van Eliud Kipchoge, die de barrière van de 2 uur op de marathon wist te doorbreken. De Nike AlphaFly lijkt het grote broertje van de Vaporfly te zijn. In deze blog nemen we de geruchten onder de loep.

Shop de Nike ZoomX Vaporfly Next%

De ZoomX Vaporfly Next% heeft zichzelf al meerdere keren bewezen als de snelste schoen ooit. Geoffrey Kamworor, winnaar van de New York Marathon van 2019, won de marathon op de Vaporfly Next%. Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathonafstand van 42 kilometer, loopt iedereen voorbij op dezelfde schoenen. Brigid Kosgei zette een nieuw wereldrecord voor de dames op de snelle schoenen. In 2019 werden bij zes van de grootste en bekendste marathons ter wereld, te noemen New York City, Chicago, Londen, Berlijn, Boston en Tokyo,  31 van de 36 podiumplaatsen geclaimd door atleten die renden op de Nike ZoomX Vaporfly Next%. In 2018 waren dit er 25 van de 36, toen liep men op de Nike Zoom VaporFly 4%.

De geruchten rondom de Nike AlphaFly

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Nike Alphafly
Bijna doorzichtig Atomknit-bovenwerk
Drie laagse ZoomX-tussenzool
Twee verborgen Zoom Air Units
Twee zichtbare Zoom Air Units
Carbon Fiber Plate 1; over de gehele lengte
Carbon Fiber Plate 2; onder voorvoet
Carbon Fiber Plate 3; onder voorvoet

ZoomX marshmallows

Het grote geheim van de succesvolle VaporFly en haar opvolgers zit met name in de tussenzool van Pebax-foam, genoemd ZoomX. Dit dempingsmateriaal is zacht en geeft zoveel mogelijk schokdemping. Zie het als een marshmallow. Het veert in en veert weer terug en draagt bij aan vermindering van vermoeidheid tijdens het lopen. Maar op marshmallows kun je niet hardlopen. Dus wordt het ZoomX-foam gecombineerd met een carbon-fiber plaat. Deze plaat verandert de schoenen van marshmallows in kleine trampolines. Alles is gericht op de voorwaartse, springende beweging. Bij elke pas wordt zoveel mogelijk energie teruggegeven en gaat zo min mogelijk energie verloren. We spreken vaker van responsieve hardloopschoenen. De VaporFly bewijst keer op keer de meest responsieve schoen op de hardloopmarkt te zijn. Ook de curve in de carbon plaat helpt bij het snelle lopen door de afwikkeling van middenvoet naar voorvoet zo snel en zo soepel mogelijk te maken en de loper bijna te ‘dwingen’ op de voorvoet te lopen. Hierdoor laat de ZoomX Vaporfly Next% lopers gemiddeld meer dan 4% efficiënter lopen.

Nike AlphaFly
Nike AlphaFly

Baas boven baas; de AlphaFly

4% of meer efficiënter lopen klinkt misschien als niet zoveel. Maar 4% sneller lopen over de afstand van 42 kilometer is toch aardig wat. Als je als atleet een marathon gemiddeld in 2:10:00 loopt, zou je drie en een halve minuut eerder over de finish komen. Dat kan voor topatleten het verschil maken tussen een goed resultaat of een nieuwe wereldrecord. Het is dus niet zo gek, dat vele atleten hun kilometers verslinden op VaporFly’s. De VaporFly behoort tot de wedstrijdsilo van Nike. Hiertoe behoren ook de Zoom Pegasus Turbo 2, een snelle trainingsschoen en de Zoom Fly 3, die zowel als trainings- en als wedstrijdschoen kan functioneren. De VaporFly staat bovenaan in het rijtje. Maar het lijkt erop dat de VaporFly haar plaats als pack leader af moet staan. De eerder genoemde Eliud Kipchoge liep voor het eerst een marathonafstand onder de 2 uur, iets wat jaren lang werd geprobeerd, maar bijna onmogelijk leek. Hij liep de INEOS 1:59 Challenge Marathon op 12 oktober in Wenen in de razendsnelle tijd van 1:59:40.2. Tijdens deze challenge liep Eliud op de Nike AlphaFly.

Carbon, Zoom Air en Atomknit

De Nike AlphaFly die Eliud Kipchoge droeg, is een prototype wat speciaal voor hem is gemaakt. De schoenen werden volledig op hem afgemeten. Hierbij werd gekeken naar zijn loopstijl en zijn techniek, maar werd er ook geluisterd naar zijn eisen en wensen. Er gaan vele geruchten in de rondte over deze spectaculaire wedstrijdschoenen. De AlphaFly bevat een flinke dosis ZoomX-foam, dat is zeker. De tussenzool zou uit drie lagen bestaan; een toplaag van foam, een tweede foam laag, dan een carbon plaat over de gehele lengte en tenslotte de onderste laag met foam. De hiel heeft de looks van die van de Vaporfly Next%, met vooral tussenzool materiaal en twee strips van rubber als slijtzool. Er gaan geruchten over drie carbon fiber plates, één over de gehele lengte en twee extra, kortere carbon fiber plates in de voorvoet. Ook zouden de schoenen vier Zoom Air Units bevatten waarvan er twee verstopt zitten in de tussenzool en twee goed zichtbaar zijn onder de voorvoet. De AlphaFly wordt compleet gemaakt met een Atomknit-bovenwerk. Nu zijn dit allemaal speculaties die opgebouwd zijn rondom de patent-tekeningen van Nike. Nike zelf heeft de geruchten niet bevestigd dus hoe de AlphaFly precies in elkaar steekt, blijft voor nu nog een mysterie.

Nike AlphaFly

No human is limited.

De Nike VaporFly deed al flink wat stof opwaaien. De Nike AlphaFly stookte dit vuurtje nog meer op, toen Kipchoge en zijn team de 2-uurs barrière doorbraken. De discussie of Nike’s snelste hardloopschoenen richting materiële doping gaan is een hot topic. Verschillende atleten, wetenschappers en hardlopers laten zich hierover uit. Toch moeten we één ding niet vergeten. Het is niet enkel de VaporFly of AlphaFly die het werk doet. Hier komen ook vele getalenteerde atleten, uren van trainen en afzien en een flinke dosis doorzettingsvermogen bij kijken. Je kunt de snelste schoenen ooit aantrekken, maar pas als je ook de overige factoren aftikt, kun je zo’n uitzonderlijke prestatie leveren.

Bekijk de INEOS 1:59 Challenge

Carbon madness

Sinds Nike de VaporFly en haar opvolgers introduceerde, ontstond er een stroomversnelling in de hardloopwereld. Steeds meer merken introduceerden hun versie van wedstrijdschoenen met een carbon fiber plate. Toch kiezen vele topatleten voor de VaporFly en zien we de snelle schoenen vaak terug op het podium. Wat is dan het geheim van Nike waardoor er op deze schoenen ineens zoveel sneller wordt gelopen? Wat maakt de VaporFly bij atleten zo populair? De gemiddelde wedstrijdschoenen waarop gelopen werd, waren licht van gewicht met een lage offset en vrij flexibel. En er werd hard mee lopen. Nike kwam ineens met de vrij stijve VaporFly, met veel foam en een veel hogere offset. Ineens werd er nog veel harder gelopen. Velen wijden de topprestatie toe aan de carbon plaat. Maar de grote hoeveelheid foam onder de voeten is niet nodig om die carbon fiber plate in te verstoppen, zo dik is die plaat niet. Dus er moet een geheimpje in dat foam zitten.

Nike AlphaFly
Nike AlphaFly

Plottwist

Biomechanicus Simon Bartold liet hier zijn kennis op los en gaf het interessante inzicht, dat juist dat foam wellicht het succesvolle geheim is. Uit onderzoek naar de VaporFly 4% en Next% bleek namelijk, dat slechts 1% van de verhoging van efficiëntie tijdens het lopen vanuit de Carbon plaat komt. Het overgrote deel komt dus vanuit het Pebax-foam. Bartold legt uit dat tijdens het hardlopen trillingen vrijkomen. Je lijf en haar spieren werken hard om die trillingen op te vangen. Dit harde werk veroorzaakt vermoeidheid. Vermoeidheid zorgt voor een mindere prestatie. Hij wijst de magie van de VaporFly en haar grote broer, de AlphaFly, toe aan de ZoomX-tussenzool. Zie het als een geluiddempende laag in een muziekstudio om ruis van buitenaf te voorkomen. Doordat de ZoomX-tussenzool de trillingen effectief opvangt in plaats van de spieren, hoeven de spieren minder hard te werken en raak je dus minder vermoeid. Wie weet is dit de reden dat atleten steeds meer minuten van de wereldrecords af weten te snoepen.

Technische specificaties
Model
Nike ZoomX Vaporfly Next%
Offset
8 mm
Hiel- en voorvoethoogte
40 mm en 32 mm
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Technische specificaties
Model
Nike AlphaFly
Offset
9 mm
Hiel- en voorvoethoogte
51 mm en 42 mm
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Zie ook

Nike ZoomX
Vaporfly Next%

Dames & Heren

Nike Vaporfly
Shop Nike ZoomX Vaporfly Next%
Zie ook

De Nike Zoom
Collectie

Dames & Heren

Nike Zoom Fly 3
Shop de Nike Zoom Collectie
Zie ook

Alle Nike
schoenen

Overzicht

Nike logo
Shop alle Nike-schoenen