Skip to main content

De Nike Alphafly is de wonderschoen van Nike die de hardloopwereld in zijn ban heeft. Eindelijk geeft Nike de officiële naam vrij: De Nike Air Zoom Alphafly Next%. De Alphafly kun je zien als de overtreffende trap van de Vaporfly.  Het merk scoort al een enorm succes met hun Nike ZoomX Vaporfly Next%, de wedstrijdschoenen die je meer dan 4% efficiënter laten lopen. De naam ‘Alpha fly’ kwam in het nieuws dankzij de baanbrekende prestatie van Eliud Kipchoge, die de barrière van de 2 uur op de marathon wist te doorbreken.  Na die buitengewone prestatie deed de Alphafly opnieuw stof opwaaien toen de World Athletics (voorheen IAAF) de snelle schoenen verbande van het wedstrijdveld.

Shop nu de Nike Alphafly

De ZoomX Vaporfly Next% heeft zichzelf al meerdere keren bewezen als de snelste schoen ooit. Geoffrey Kamworor, winnaar van de New York Marathon van 2019, won de marathon op de Vaporfly Next%. Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathonafstand van 42 kilometer, loopt iedereen voorbij op dezelfde schoenen. Brigid Kosgei zette een nieuw wereldrecord voor de dames op de snelle schoenen. In 2019 werden bij zes van de grootste en bekendste marathons ter wereld, te noemen New York City, Chicago, Londen, Berlijn, Boston en Tokyo,  31 van de 36 podiumplaatsen geclaimd door atleten die renden op de Nike ZoomX Vaporfly Next%. In 2018 waren dit er 25 van de 36, toen liep men op de Nike Zoom VaporFly 4%.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Ontdek de unieke eigenschappen van dit model hardloopschoenen

Nike Air Zoom Alphafly Next%
Lichtgewicht Atomknit-bovenwerk
Een ZoomX-tussenzool met meer foam dan in de Vaporfly
Twee zichtbare Zoom Air Units
Een Carbon Fiber Plate over de gehele lengte, met een dikte die per maat aangepast is voor de juiste verhouding

Iedere schoenmaat een andere carbon plaat

Het grote geheim van Vaporfly en Alphafly zit met name in de tussenzool van Pebax-foam, genoemd ZoomX. Dit dempingsmateriaal is zacht en geeft zoveel mogelijk schokdemping. Zie het als een marshmallow. Het veert in en veert weer terug en draagt bij aan vermindering van vermoeidheid tijdens het lopen. Maar op marshmallows kun je niet hardlopen. Dus wordt het ZoomX-foam gecombineerd met een carbon-fiber plaat. Deze plaat verandert de schoenen van marshmallows in kleine trampolines. Alles is gericht op de voorwaartse, springende beweging en zo min mogelijk energieverlies. Ook de curve in de carbon plaat helpt bij het snelle lopen door de afwikkeling van middenvoet naar voorvoet zo snel en zo soepel mogelijk te maken en de loper bijna te ‘dwingen’ op de voorvoet te lopen. In de nieuwe Air Zoom Alphafly Next% zal de carbon plaat per schoenmaat verschillen in dikte. In de Vaporfly was dit nog niet zo. Door verschillende diktes te gebruiken, zal de verhouding van de carbon plaat en haar voortstuwende eigenschappen voor iedere schoenmaat optimaal blijven. Nog een essentieel verschil tussen de Vaporfly en de Alphafly: de Vaporfly is een unisex schoen. De Alphafly is gender specific. Er komt een Alphafly voor heren en een Alphafly voor dames op de markt.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

De Nike Alphafly

4% of meer efficiënter lopen klinkt misschien als niet zoveel. Maar 4% sneller lopen over de afstand van 42 kilometer is toch aardig wat. Als je als atleet een marathon gemiddeld in 2:10:00 loopt, zou je drie en een halve minuut eerder over de finish komen. Dat kan voor topatleten het verschil maken tussen een goed resultaat of een nieuwe wereldrecord. Het is dus niet zo gek, dat vele atleten hun kilometers verslinden op VaporFly’s. De VaporFly behoort tot de wedstrijdsilo van Nike. Hiertoe behoren ook de Zoom Pegasus Turbo 2, een snelle trainingsschoen en de Zoom Fly 3, die zowel als trainings- en als wedstrijdschoen kan functioneren. De VaporFly staat bovenaan in het rijtje. Maar het lijkt erop dat de VaporFly haar plaats als pack leader af moet staan. De eerder genoemde Eliud Kipchoge liep voor het eerst een marathonafstand onder de 2 uur, iets wat jaren lang werd geprobeerd, maar bijna onmogelijk leek. Hij liep de INEOS 1:59 Challenge Marathon op 12 oktober in Wenen in de razendsnelle tijd van 1:59:40.2. Tijdens deze challenge liep Eliud op een prototype van de Nike Alphafly.

Carbon, Zoom Air en Atomknit

De Nike Alphafly die Eliud Kipchoge droeg, is een prototype wat speciaal voor hem is gemaakt. De schoenen werden volledig op hem afgemeten. De spectaculaire schoenen deden zoveel stof opwaaien, dat er felle discussies ontstonden of het allemaal nu wel zo eerlijk zou zijn, zo’n wonderschoen. Het resultaat; er werden strengere regels opgesteld door de World Athletics. De Alphafly van Eliud is hierdoor verboden om te gebruiken tijdens wedstrijden, maar Nike zou Nike niet zijn als ze hier geen antwoord op had. Dus introduceert Nike de Air Zoom Alphafly Next%, de Alphafly die niet enkel voor atleten op de markt komt, maar ook voor de rest van de wereld. De Nike Air Zoom Alphafly Next% bevat meer ZoomX-foam dan de Vaporfly Next%, het wonder foam wat hardlopers steeds langer en sneller laat lopen. De schoenen bevatten één carbon fiber plaat, in tegenstelling tot de geruchten van 3 carbon platen. De hiel heeft de looks van die van de Vaporfly Next%, met vooral tussenzool materiaal en twee strips van rubber als slijtzool. In de voorvoet zijn twee zichtbare, zeer responsieve Zoom Air Units toegevoegd. De AlphaFly wordt compleet gemaakt met een Atomknit-bovenwerk. Dit materiaal houdt zo min mogelijk vocht vast en is zeer licht van gewicht.

Nike Air Zoom Alphafly Next%

Verbod op de Alphafly van Eliud.

De Alphafly houdt de hardloopwereld in zijn ban. De World Athletics bond (voorheen IAAF) heeft naar aanleiding van de hype rondom de Alphafly strengere regels opgesteld voor hardloopschoenen die gebruikt worden tijdens officiële wedstrijden. De zool mag niet dikker zijn dan 40mm en er mag maar één plaat, ongeacht het materiaal, toegevoegd worden aan de schoen. Dit zet de Alphafly die Eliud Kipchoge droeg tijdens zijn topprestatie buitenspel. Het hield de menigte in zijn ban, maar nu blijkt dat de Alphafly die verkrijgbaar zal zijn voor iedereen toch iets anders in elkaar zit waardoor hij wél binnen de regels van de World Athletics valt.

Ook moeten we één ding niet vergeten. Het is niet enkel de VaporFly of Alphafly die het werk doet. Hier komen ook vele getalenteerde atleten, uren van trainen en afzien en een flinke dosis doorzettingsvermogen bij kijken. Je kunt de snelste schoenen ooit aantrekken, maar pas als je ook de overige factoren aftikt, kun je zo’n uitzonderlijke prestatie als een marathon binnen twee uur lopen, leveren.

Shop de Nike Zoom serie

Carbon madness

Sinds Nike de VaporFly en haar opvolgers introduceerde, ontstond er een stroomversnelling in de hardloopwereld. Steeds meer merken introduceerden hun versie van wedstrijdschoenen met een carbon fiber plate. Toch kiezen vele topatleten voor de VaporFly en zien we de snelle schoenen vaak terug op het podium. Wat is dan het geheim van Nike waardoor er op deze schoenen ineens zoveel sneller wordt gelopen? Wat maakt de VaporFly bij atleten zo populair? De gemiddelde wedstrijdschoenen waarop gelopen werd, waren licht van gewicht met een lage offset en vrij flexibel. En er werd hard mee lopen. Nike kwam ineens met de vrij stijve VaporFly, met veel foam en een veel hogere offset. Ineens werd er nog veel harder gelopen. Velen wijden de topprestatie toe aan de carbon plaat. Maar de grote hoeveelheid foam onder de voeten is niet nodig om die carbon fiber plate in te verstoppen, zo dik is die plaat niet. Dus er moet een geheimpje in dat foam zitten.

Nike Alphafly
Nike Air Zoom Alphafly Next%

Plottwist

Biomechanicus Simon Bartold liet hier zijn kennis op los en gaf het interessante inzicht, dat juist dat foam wellicht het succesvolle geheim is. Uit onderzoek naar de VaporFly 4% en Next% bleek namelijk, dat slechts 1% van de verhoging van efficiëntie tijdens het lopen vanuit de Carbon plaat komt. Het overgrote deel komt dus vanuit het Pebax-foam. Bartold legt uit dat tijdens het hardlopen trillingen vrijkomen. Je lijf en haar spieren werken hard om die trillingen op te vangen. Dit harde werk veroorzaakt vermoeidheid. Vermoeidheid zorgt voor een mindere prestatie. Hij wijst de magie van de VaporFly en haar grote broer, de Alphafly, toe aan de ZoomX-tussenzool. Zie het als een geluiddempende laag in een muziekstudio om ruis van buitenaf te voorkomen. Doordat de ZoomX-tussenzool de trillingen effectief opvangt in plaats van de spieren, hoeven de spieren minder hard te werken en raak je dus minder vermoeid. De Alphafly bevat nog meer ZoomX-foam dan de Vaporfly, waardoor er een nieuwe wereld voor atleten lijkt open te gaan.

Technische specificaties
Model
Nike ZoomX Vaporfly Next%
Offset
8 mm
Zooldikte
40 mm
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Technische specificaties
Model
Nike Air Zoom Alphafly Next%
Offset
4 mm
Zooldikte
39 mm
Type loper
Neutrale hardloper
Type schoen
Wedstrijdschoenen
Zie ook

Nike Air Zoom
Alphafly Next%

Dames & Heren

Nike Air Zoom Alphafly Next%
Shop Nike Air Zoom Alphafly Next%
Zie ook

De Nike Zoom
Collectie

Dames & Heren

Nike Zoom Fly 3
Shop de Nike Zoom Collectie
Zie ook

Alle Nike
schoenen

Overzicht

Nike logo
Shop alle Nike-schoenen