Skip to main content

De Suunto 5 is een multi-sporthorloge dat naast de standaard trainingsgegevens, zoals je snelheid en je hartslag, ook je fitheid en hersteltijd meet. Ik kreeg de kans om dit relatief nieuwe model sporthorloge uit te testen. Ik heb hem twee weken lang gedragen terwijl ik verschillende sporten heb beoefend. Het horloge zit boordevol opties en mogelijkheden. In deze blog vertel ik je al mijn bevindingen over de Suunto 5.

Shop de Suunto 5 hier

Suunto is van origine een merk gemaakt voor avonturiers. Dat is goed terug te zien in de horloges die sterk zijn, robuust en bestand tegen extreme weersomstandigheden. De Suunto 5 helpt en assisteert je bij trainingen, geeft aan waar je bent en hoe lang je aan het sporten bent. Met 80 sportprofielen voor onder andere hardlopen, fietsen en zwemmen bekijk je altijd de juiste statistieken voor jouw training. Het sporthorloge is waterdicht tot wel 50 meter en biedt ook de connectie met verschillende populaire applicaties onder hardlopers, waaronder Strava.

“The world around

you disappears.”

De vergrotende trap

De collectie sporthorloges van Suunto bestaat uit 4 verschillende modellen. Je hebt de Suunto 3, de Suunto 5, de Suunto 9 en de Suunto 9 Baro. Zie het als een soort oplopende trap waarbij er steeds meer functies in de horloges zijn verwerkt. Ik testte de Suunto 5 twee weken lang tijdens diverse sporten. Uiteraard heb ik ermee hardgelopen, maar daarnaast heb ik ook wat uren in de sportschool en in de klimhal meegenomen. Ik heb er lekker mee kunnen sporten maar ik merkte dat dit specifieke model wat meer geschikt is voor een ander type sporter dan ik. Het robuuste model voelt lekker stevig en degelijk aan, maar kan voor de dunnere damespols in het begin ook ietwat zwaar zijn. Hierdoor wordt bijvoorbeeld de hartslag niet altijd even nauwkeurig gemeten omdat het horloge kan schuiven tijdens het sporten. Maar! Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit wel degelijk een goed sporthorloge is en ik zal je vertellen waarom.

Suunto 5
Suunto 5

Meten is weten

Ben jij een actieve sporter die graag zijn prestaties wil verbeteren in meerdere sporten? Dan is de Suunto 5 een interessant model voor je. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van hardlopen, zwemmen en fietsen. De Suunto 5 is zeer geschikt voor triatleten en beschikt over wel meer dan 80 sportprofielen die nauwkeurig je trainingsdata meten. Zo wordt je hartslag gemeten via een optische hartslagmeter via de pols. Hierbij wordt er een lichtsignaal je lichaam ingestuurd, die vervolgens met behulp van een lichtsensor de weerkaatsing van het licht meet. De mate van reflectie zegt iets over het bloedvolume in je huidvaatjes en die varieert per hartslag. Op deze manier kan er een betrouwbare meting van de hartfrequentie plaatsvinden. De Suunto 5 meet de hartslagverschillen tijdens bijvoorbeeld een interval training zeer nauwkeurig en snel. Dit is handig voor een sporter die hoge eisen stelt aan trainingen en data.

Slimme batterij

Het kan zeer frustrerend zijn als je sporthorloge uitvalt terwijl je net zo lekker in je training zit. Hoe ideaal is het als je sporthorloge je een dag voor je training vertelt dat je de batterij nog even moet opladen? De Suunto 5 houdt alle sportactiviteiten bij die je doet. Als je dus elke donderdagavond een uurtje gaat hardlopen, herkent de Suunto 5 deze activiteit. Hij zal je dus de avond van te voren al op de hoogte brengen van je batterijstatus indien deze te laag is. De batterij van de Suunto 5 gaat tot wel 40 uur mee in GPS-modus. Het multisporthorloge bevat ook meerdere standen om de batterij zo lang mogelijk mee te laten gaan. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een batterijprofiel dat zuiniger is net zoals je dit van je smartphone gewend bent. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je met een lege batterij je training moet afmaken.

Waar ben ik?

Suunto excelleert in navigatiefuncties. Misschien niet zo gek want wist je dat het woord “Suunto” Fins is voor het woord “richting”? De Suunto 5 staat in verbinding met zowel GLONASS als GALILEO satellietsignalen die ervoor zorgen dat jouw locatie nog nauwkeuriger wordt gemeten. Eén van mijn collega’s loopt graag in het bos en nam de Suunto 5 mee tijdens een training. Hij vertelde mij dat de GPS-functie daar super goed werkte! Het enige dat hij jammer vond is dat de kaart enkel en alleen de wegen aangeeft en niet de andere elementen zoals huizen.

Smaken verschillen

Als ik kritisch naar dit sporthorloge kijk, vind ik dat het display soms wat te donker is. Hierdoor kan het lastig zijn om bijvoorbeeld de tijd te lezen als je op de fiets zit of om je afgelegde kilometers te bekijken tijdens het hardlopen. Maar dit kun je gemakkelijk oplossen door één van de knopjes even in te drukken. Uiteindelijk hebben we allemaal onze voorkeuren en zal het ene horloge beter bij je passen dan de ander. Mocht je de voorkeur hebben voor een ander merk is de Suunto 5 te vergelijken met de Polar Vantage V en de Garmin Forerunner 645. Deze horloges komen wat betreft de functies goed overeen maar vallen qua prijs iets duurder uit dan de Suunto 5. De prijs-kwaliteitverhouding van de Suunto 5 is zeer goed. Dus als je op zoek bent naar een betaalbaar multi-sporthorloge dan is de Suunto 5 een goede keuze!

Suunto 5
Nieuw

Suunto 5
G1

Overzicht

Suunto 5
Shop Suunto 5
Zie ook

Suunto 9
G1

Overzicht

Suunto sporthorloges
Shop Suunto 9
Zie ook

Alle Sport
horloges

Overzicht

Suunto logo
Shop Suunto